Van'da sanayicilerin toplantısına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, demokratik açılım konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kürt vatandaşların geçmişte çocuklarına Kürtçe isim koymasına izin vermeyen devlet anlayışını eleştiren Bakan Ergün, "Niçin insanlara yöresel isimlerini kullanmasını yasaklıyorsun? Zozan ismini niye koyamadınız? Suzan konunca bölünmüyor da Zozan konunca mı bölünüyor?" dedi.
"VAN DOĞU ANADOLU'NUN İSTANBULU"
Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen ''Van İli Değerlendirme'' toplantısında sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayicilerin sorunlarını dinledi. Van'ı "Doğu Anadolu'nun İstanbulu"na benzeten Ergün, Van'ın bir cazibe merkezi olduğunu ve sadece Türkiye'yi değil Irak'ı, İran'ı, Orta Asya'yı ve Kafkasya'yı etkileyen bir yer olduğunu söyledi.
ANNESİYLE KÜRTÇE KONUŞAN ASKER ARKADAŞININ YEDİĞİ DAYAK!
Toplantıda AK Parti Hükümeti'nin "demokratik açılım" çalışmalarına da değinen Ergün, Devletin geçmişte Kürt vatandaşlara uyguladığı baskıyı eleştirdi.
"Bırakın herkes kendi rengiyle var olsun." diyen Ergün, "Neyin yaşamasını istedik. 'Siz Kürt değilsiniz, kendini Kürt zannedenler var' denildi. Bunun mantıklı bir izahı var mıydı? Bunu söyleyenlere göre tek bir izahı vardı. O da kışın dağlarda yüründüğü için Kart-Kurt seslerinden çıkan bir kavim ismiydi. Bırakın Allah aşkına. 30 yıl önce de buna insanın gülesi geliyordu ama ihtilal ortamı gülemiyordu insan. İçimizden gülüyorduk. Bunun üzerinde bir politika yapmak mantıklı olur mu? Değil. Bunun üzerinde politika inşa eden devlet, toplumun sorunlarını çözme yerine topluma sorun çıkarır." dedi.
Annesi Türkçe bilmediği için telefonda Kürtçe konuşan bir asker arkadaşının komutanından yediği dayağı anlatan Ergün, asker arkadaşının "Annemle telefonda anlaşabileceğim bir devlet istiyorum" diye feryad ettiğini belirtirken eleştirisini şöyle dile getirdi; "Bu delikanlıya bu devleti vermek çok mu zordu. Bunun maliyeti hepimize çok yüksek oldu. Bu faturayı millete ödetenler, keşke yapmasaydım diyorlar şimdi. Bağda arabül Basra."
"Şimdi yapmaya çalıştığımız şey devlet bir daha böyle yanlışlar yapmasın, onun kültürünü kimliğini dilini tarihini yok sayan yaklaşımlar içinde olmasın. Vatandaşını anlamayan bir devlet yerine vatandaşını anlayan bir devlet olsun." diyen Ergün, Kürtçe ve Türkçe isimler üzerinden değerlendirme yaptı. "Zozan-Suzan" ve "Berivan- Perihan" isimlerini örnek veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, "Niçin insanlara yöresel isimlerini kullanmasını yasaklıyorsun?" diye soran Ergün "Zozan ismini niye koyamadınız? Suzan konunca bölünmüyor da Zozan konunca mı bölünüyor. Berivan ismini neden koymadık? Perihan adını koyunca bölünmedi de Berivan adı konunca mı bölünecek?'' diye sordu.
VATSO BAŞKANI KANDAŞOĞLU: HÜKÜMETE GÜVENİYORUZ
Topalantıda Van'ın bölge içindeki önemini ve sorunlarını anlatan VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu Hükümete güvenlerinin olduğunu belirterek ucuz siyaset ve politaka yapanlara tepkş gösterdi. Kandaşoğlu şunları kaydetti: ''İthalat ve ihracata konu olan her türlü malın ve hizmetin, sınır ticareti kapsamında yapılması gerekiyor. Hükümet'e güvenimiz var. Düşünceniz ve niyetiniz iyidir. Ucuz siyaset ve ucuz politika yapan insanlar bize sorun çıkarıyor. Onları da buradan kınıyorum. Sizin bize yani doğuya pozitif bir ayrımcılık yapmanızı istiyoruz. Bankaların hiç biri elle tutulur bir kredi vermiyor ve küçük işletmeler iflas ediyor. Biz cansuyu kredisinin miktarının arttırılmasını istiyoruz'' şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından VATSO Başkanı Kandaşoğlu, Bakan Ergün'e, Van kilimi hediye etti ve teşekkür plaketi sundu.
Toplantıya, Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, Gülşen Orhan, Kerem Altun, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan ve şehrin sanayici ve iş adamları katıldı.
'Perihan bölmedi Berivan niye bölsün?'

Van'da düzenlenen toplantıda konuşan Sanayi Bakanı Nihat Ergün, geçmişte annesiyle Kürtçe konuştuğu için dayak yiyen asker arkadaşının feryadını anlattı. Ergün Kürtçe isim yasağına karşı ilginç bir kıyaslama yaptı...
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Kemal Kılıçdaroğlu’ndan CHP'ye ‘Arınma’ mesajı!Kemal Kılıçdaroğlu, yayınladığı videolu mesajda CHP’nin 'Emanet' olduğunu vurgulayıp 'Arınma' ve 'İç Muhasebe' ifadelerini kullandı. Açıklamalarda Parti içi süreçlere ve Yargı tartışmalarına doğrudan değinilmemesi dikkat çekti.
Erdoğan: “Bu yolda sabırla yürümeyi sürdürürüm”AKP Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tek başıma kalsam dâhi 'Bu yol hak yoludur, dönmek bilmez yürürüm' der, bu yolda sabırla yürümeyi sürdürürüm" dedi.
Veli Gündüz Şahin: “CHP’yi bırakıp bir yere gitmem”Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, AKP’ye geçeceği yönündeki iddiaları sert sözlerle yalanladı. Şahin, “Ben omurgası sağlam bir CHP’liyim. Güneşe göre, güce göre siyaset yapmam” dedi.
1 İl, 13 İlçe Teşkilatı daha feshedildi: MHP!MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, partisinin Isparta İl Teşkilatı ile 13 İlçe Teşkilat organlarının feshedildiğini, Isparta İl Başkanlığı görevine Osman Gülay'ın atandığını açıkladı.
Filiz Gencan'dan 'AKP' iddiasına yanıt!CHP'li Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan, AKP'ye geçeceğine dair ortaya çıkan söylentilere "Biz buradayız. Geri adım atmıyoruz" ifadeleriyle yanıt verdi.
Ali Babacan: “Ülkeyi, CHP'ye bırakmak istemiyoruz”DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek "At imzayı düşür şu enflasyonu" dedi. CHP'den AKP'ye geçişlere dair Babacan, "Kendi iç sıkıntıları ile uğraşan Ana Muhalefete de bu ülkeyi bırakmak istemiyoruz" şeklinde konuştu.ÖNE ÇIKANLAR
1/20
Askeri gemi mezarlığındaki terk edilmiş gemilerin etkileyici görüntüleri
Kapadokya'nın 'kalbi' Narlıgöl ilkbaharda bir başka güzel
Ziyaretçisiz kalan Akdamar Adası badem çiçekleri ile görsel bir güzellik
Haftanın fotoğrafları
12345678
ÇOK OKUNANLAR
DÜN|BU HAFTA|BU AY
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim
































