• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C

Kolombiya'da kadın mahkumlar meslek ediniyor

Kolombiya'da kadın mahkumlar meslek ediniyor
Kolombiya'da en büyük kadınlar hapishanesi olarak bilinen tarihi El Buen Pastor Cezaevi, yürüttüğü sosyal projelerle mahkumları yeniden topluma kazandırmaya çalışıyor.

Kolombiya'da en büyük kadınlar hapishanesi olarak bilinen tarihi El Buen Pastor Cezaevi, yürüttüğü sosyal projelerle mahkumları yeniden topluma kazandırmaya çalışıyor. Başkent Bogota'da yer alan ve Cezaevleri Genel Müdürlüğüne (INPEC) bağlı olarak 1893'te kurulan ünlü kadınlar hapishanesinin mahkumları, devlet ve özel girişimin destekleriyle kendilerine sunulan meslek fırsatlarını değerlendiriyor.

El Buen Pastor Cezaevi, ülkede yıllardır giderek derinleşen sosyal eşitsizlik, yüksek suç oranları, çete savaşları, fuhuş ve uyuşturucu kaçakçılığının son bulduğu cezaevi olması açısından sembolik bir önem taşıyor.1246 kişilik kapasitesine rağmen 1797 kişinin kaldığı hapishanede bir zamanlar gardiyanların kötü muamelesine maruz kalan kadınlar, burada edindikleri yeni meslekler sayesinde özgürlüklerine kavuşacakları günü iple çekiyor.

Cezaevlerinden tahliye olanların kolayca iş bulamaması, suça yönelmesi ve hapishaneye yeniden düşmesi gibi faktörler sebebiyle sosyal projeler başlatan devlet destekli kuruluşlar, mahkûmlara çeşitli meslekler edindirerek topluma kazandırmaya başladı.

Muhabirlere açıklamalarda bulunan mahkûmlar, kendilerine sunulan fırsatları azami şekilde değerlendirmek istediklerini söyledi. "İşimi çok severek yapıyorum, artık yeni bir mesleğe sahibim" Hırsızlık ve gasp suçundan 12 yıldır cezaevinde bulunan 30 yaşındaki Brit Jacome Ospina, 4 aydır pastacılık üzerine uzmanlaşmaya çalıştığını belirterek "Daha önce giyim ve dikim üzerine projelere de katıldım ve şimdi günde 15 saati aşkın çalışarak fırın işlerine kendimi adadım. İşimi çok severek yapıyorum, artık yeni bir mesleğe sahibim." ifadelerini kullandı. 

Ospina, fırında çalıştığı süre içerisinde kendisine aylık 140 bin Kolombiya pesosu (35 ABD Doları) ödendiğini dile getirerek "Bu tür projeler bizim için çok önemli. Mesela ben dikiş projesindeyken ev hapsi verdiler ve evimin yanında giyim atölyesi vardı. 2 sene orada kaldım ve çocuk sahibi oldum. Bebeğim şimdi 18 aylık ve onu her ay görüyorum." dedi. "Hem meslek ediniyoruz hem de cezamız azalıyor" Projeye 7 ay önce katıldığını belirten 49 yaşındaki Margarita Rozo, 5 yıldır cezaevinde bulunduğunu bildirdi.

Rozo, pastanenin kek ve pasta bölümünde çeşitli tarifler öğrendiğini anlatarak "Başarılı olduğumuz takdirde bize kurs sertifikası veriliyor, 3 ay çalıştığımızda ise cezamız 15 gün azalıyor. Hayalim, çıktığımda küçük bir pastaneye sahip olabilmek. Hem meslek ediniyoruz hem de cezamız azalıyor." diye konuştu. Nubia isimli başka bir mahkum da pastanenin ekmek ve hamur bölümünde çalıştığını belirterek sıfırdan yeni bir meslek edinmenin tarifsiz mutluluğunu yaşadığını aktardı.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim