• BIST 13777.07
  • Altın 6190.83
  • Dolar 46.1309
  • Euro 53.3561
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 33 °C

İstanbul'daki fırınların üçte biri ruhsatsız

Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin yayınladığı ekmek raporuna göre, İstanbul'da bulunan 4 bin 500 ekmek fırınından bin 500'ü ruhsatsız üretim yapıyor. Eğer AB kritlerleri uygulansa, mevcut fırınların yüzde 80'inin kapanacağı öngörülüyor.
Ekmek fiyatlarının Ramazan ayından sonra artması gündemde. Ancak Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin 2010 'ekmek raporu' Türkiye'nin ana gıda maddesinin tek sorununun fiyat olmadığını ortaya koydu.

Raporun verilerine göre Türkiye ekmekle besleniyor. Kişi başına günlük ekmek tüketimi 350-400 gram. Yoksul kesimde tüketim 800 grama kadar çıkıyor. Ama israf da küçümsenmeyecek oranda. Sadece İstanbul'da günde iki milyon ekmek çöpe atılıyor.

İSTANBUL'DA FIRINLARIN 3'TE BİRİ RUHSATSIZ

Raporun ortaya koyduğu bir diğer çarpıcı sonuç ise fırınların standardı. İstanbul'da bulunan 4 bin 500 ekmek fırınından bin 500'ü ruhsatsız üretim yapıyor.

Eğer AB kritlerleri uygulansa, mevcut fırınların yüzde 80'inin kapanacağı öngörülüyor.

EKMEĞİN FİYATI ŞEHRE GÖRE DEĞİŞİYOR

Rapor Türkiye ölçeğinde ekmek fiyatlarında büyük farklılıklar olduğunu da ortaya koyuyor. Derneğin çalışmasına göre, bir kilogram ekmek için Şırnaklılar 70 kuruş, İstanbullular ise 2,5 lira ödüyor.

Rapor, Ramazan ayından sonra ekmeğe zam beklentisini de içeriyor. Un fiyatları çok yüksek olduğu için, zammın yüzde 10-15'den daha fazla olması bekleniyor.

Güncel haberler için AksiyonHaber'i takip edin.

www.AksiyonHaber.com

İSTANBULHABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim