• BIST 10918.51
  • Altın 5749.588
  • Dolar 42.5145
  • Euro 49.5076
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 12 °C

Çin ile Almanya arasında gerilim: Lazer!

Çin ile Almanya arasında gerilim: Lazer!
Almanya, Kızıldeniz’de görev yapan bir keşif uçağının Çin donanmasına ait savaş gemisi tarafından lazerle hedef alındığını açıkladı. Berlin, Pekin’e diplomatik tepki gösterdi.

Almanya, Avrupa Birliği'nin Kızıldeniz’deki deniz güvenliği operasyonu ASPIDES kapsamında görev yapan bir keşif uçağının Çin’e ait bir savaş gemisi tarafından lazerle hedef alındığını duyurdu. Olay üzerine Çin’in Berlin Büyükelçisi Deng Hongbo, Alman Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Alman personelin tehlikeye atılmasının ve görevin kesintiye uğratılmasının kabul edilemez olduğu” ifade edildi. Savunma Bakanlığı da olayla ilgili yaptığı bilgilendirmede, söz konusu Çin savaş gemisinin bölgede daha önce de görüldüğünü, ancak bu kez keşif uçağına “önceden herhangi bir temas kurulmadan ve hiçbir gerekçe sunulmadan” lazer tutulduğunu belirtti.

UÇUŞ SONLANDIRILDI

Bakanlık sözcüsü, Çin’in bu davranışıyla “can kaybı ve maddi hasar riskini göze aldığını” söyledi. Olayın ardından uçuşun tedbir amaçlı sonlandırıldığı, lazerle hedef alınan uçağın güvenli şekilde Cibuti’deki üsse indiği ve sonrasında görevine geri döndüğü bildirildi. Alman haber ajansı dpa’nın aktardığına göre, olay 2 Temmuz’da meydana geldi. Hedef alınan uçağın, çoklu sensör platformu (MSP) olarak bilinen gelişmiş donanımla donatıldığı ve ekim ayından bu yana AB misyonu kapsamında "uçan göz" olarak görev yaptığı, geniş deniz alanlarında keşif faaliyetlerinde bulunduğu belirtildi.

TÜRKİYE'DE DE YAŞANDI

1 Temmuz tarihinde, gazeteci Mehmet Çek sosyal medya platformu X üzerinden, yolcu uçaklarına lazer tutulduğunu bildirdi. Çek, paylaşımda şu sözleri sarf etti:

Daha dün Sabiha Gökçen'e iniş yapmak üzere olan bir uçağa 3 dakika boyunca bir eğlence mekânından lazer ışığı tutuldu. 26 Haziran günü de AJet'in Ankara - Diyarbakır seferini yapan TC-JZR tescilli Boeing 737 tipi uçağa, alçalma sırasında Diyarbakır merkezden yeşil renkli lazer tutulmuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim