• BIST 13741.89
  • Altın 6208.69
  • Dolar 46.1174
  • Euro 53.2636
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Airbus, A320 modelinin ömrünü uzatıyor

Airbus şirketi gözde modeli A320’nin ömrünü daha da uzatmaya karar verdi. A320 şirkete kâr saglayan uçakların başında geliyor.

Airbus uçak üretim şirketi en gözde modeli olan A320’nin ömrünü daha da uzatma kararı aldı. A320 şirkete kâr saglayan uçakların başında geliyor.

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’ın Salı günü bildirdigine göre Airbus, krizi aşmak üzere birtakım kararlar aldı. Bu kararlar arasında orta menzilli A320 modelinin araştırma ve geliştirme çalışmalarına şimdilik ara vermek var. Şirket yönetimi bu yönde yapılan harcamaları yüzde 90 oranında durdurdu. Gazetenin bildirdigine göre A320 modelleri şu anki konstrüksüyonlarını aşagı yukarı muhafaza etmek kaydıyla dizayn anlamında yeniden elden geçecek. Böylelikle neredeyse 30 yaşında olan A320 uçakları bunca zaman sonra yeni birer yüze sahip olacak. Handeslblatt bu kararı "riskli bir strateji" olarak değerlendiriyor.

Airbus A320 modelinin yerine geçirmek istedigi A0X modeline 2011 ve 2012 yıllarında yapılacak olan ar-ge harcamalarını neredeyse tamamen durdurdu. Sektörde "redesign" olarak adlandırılan uçaga yeni çehre kazandırma çalışmasının kanatları güçlendirme ve daha hafif bir gövde üretimini de içerdigi bildiriliyor. Airbus çevrelerinden gelen haberlere göre bu yatırımın şirkete yaklaşık bir milyar Euro civarında bir maliyeti olacak.

Orta menzilli uçak imalatında global arenada kıran kırana bir üretici savaşı sürmekte. Airbus, bir yandan rakibi Kanadalı Bombardier’in ürettigi "C" serisinin ataklarını karşılamak istiyor, diger yandan da bu sektörde kendi üretecegi jetlerle piyasaya girmeyi düşünen Rus ve Çinli üreticileri geregince sindirmek istiyor. Ancak bu „redesign“ çalışması ile Airbus bunda ne denli başarılı olur, onu zaman gösterecek.

Haber: Yücel SİVRİ - Berlin

İSTANBULHABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim