Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde artan kaçak göç baskısı, vize politikalarında da değişikliğe gidilmesine neden oldu. Almanya’nın sınır kontrollerini sıkılaştırmasıyla başlayan süreç, kısa sürede diğer ülkelere de sıçrad. Danimarka, İsveç, Polonya, Macaristan, Yunanistan, Bulgaristan, Fransa ve Hollanda, sınır denetimlerine ek önlemler getirerek Schengen bölgesindeki serbest dolaşımı kontrollü geçiş sistemine dönüştürdü. Başta Almanya olmak üzere bazı ülkeler, artan kaçak göç ve vize sistemine yönelik suistimaller nedeniyle Türkiye’den yapılan başvurulara vize vermeyi neredeyse tamamen durdurdu.
AB TÜRKİYE'DEN BİREYSEL BAŞVURULARA VİZE VERMİYOR
Sözcü'nün haberine göre Almanya, vize başvuru süreçlerinde ciddi yavaşlama yaşarken, randevu süresi bir yılı aşkın süredir uzatılıyor. Bunun nedenleri arasında Türkiye’den kaçak yollarla Avrupa’ya gidenlerin üçte birini Türk vatandaşlarının oluşturması ve yoğun başvuru yükü yer alıyor. Almanya’nın ardından diğer AB ülkelerinden de benzer adımlar geldi. Resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, pek çok ülkenin Türkiye’den yapılan bireysel başvurulara neredeyse vize vermediği iddia edildi.
TOPLU RANDEVU ALIP YÜKSEK FİYATA SATTILAR
Bazı ülkelerin randevu sistemleri, organize grupların kontrolüne geçmiş durumda. Bireysel başvuru yapmaya çalışan vatandaşlar aylarca randevu alamazken, bazı firmaların sistemden topluca randevu alıp bunları yüksek fiyatlara satması mağduriyeti daha da artırdı. Bu durumun ortaya çıkmasının ardından ilgili ülkelerin büyükelçilikleri ve konsolosluklarının konuyla ilgili inceleme başlattığı öğrenildi. Randevu sisteminin yeniden yapılandırılması sürecinde ise vize işlemleri neredeyse durma noktasında.
İLTİCA KRİZİ
Vize problemlerinin bir önemli nedeni olarak ise son dönemde vizeyle Avrupa'ya giren kişilerin birçoğunun iltica başvurusunda bulunması gösteriliyor. Başta turistik ve ticari vizeler olmak üzere, hemen her kategori bu durumdan etkilenmiş durumda.