• BIST 8770.09
  • Altın 2238.51
  • Dolar 32.3377
  • Euro 35.0943
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

NASA'dan heyecanlandıran açıklama: Evrenin en derin fotoğrafı çekildi.

NASA'dan heyecanlandıran açıklama: Evrenin en derin fotoğrafı çekildi.
NASA'nın yeni uzay teleskobu James Webb, evrenin en derin fotoğrafını çekti. Ajans, görüntülerin işlendiğini ve kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı. Şimdiye kadar çekilen en eski kare Büyük Patlamada'dan 330 milyon yıl sonrasını gösteriyor.

NASA yöneticisi Bill Nelson ajansın yeni operasyonel James Webb Uzay Teleskobu sayesinde 12 Temmuz'da "Evrenimizin şimdiye kadar çekilmiş en derin görüntüsünü" ortaya çıkaracağını söyledi.

Nelson "Bunu düşünürseniz, bu insanlığın daha önce hiç görmediği kadar uzak" dedi . James Wenn şimdi Dünya'dan bir milyon 1.5 milyon kilometre uzakta Güneş'in etrafında dönüyor. 10 milyar dolarlıka mal olan James Webb Uzay Teleskobu geçen yıl Aralık ayında fırlatılmıştı.

james-webb-696x418-1-690x418.jpg

Webb, devasa birincil aynası ve kızılötesine odaklanarak toz ve gazın içinden geçmesine izin veren aletleri sayesinde, evrene kendinden önceki herhangi bir teleskoptan daha fazla bakabiliyor.

Nelson, "Güneş sistemindeki nesneleri ve diğer yıldızların yörüngesinde dönen ötegezegenlerin atmosferlerini keşfedecek ve bize potansiyel olarak atmosferlerinin bizimkine benzer olup olmadığına dair ipuçları verecek" diye ekledi.

james_webb_diger_teleskoplardan_farki.jpg

Webb'in kızılötesi yetenekleri, 13,8 milyar yıl önce gerçekleşen Büyük Patlama'yı zamanda daha derinden görmesine izin veriyor.

NASA'da görev yapan Thomas Zurbuchen, NASA'nın 12 Temmuz'da Webb'in bir ötegezegen olarak bilinen uzak bir gezegenin ilk spektroskopisini paylaşmayı planladığını söyledi.

Spektroskopi, uzaktaki nesnelerin kimyasal ve moleküler bileşimini analiz etmek için kullanıyor. Bu yöntem bir gezegensel spektrumun, atmosferini ve suya sahip olup olmadığı ve zemininin nasıl olduğu gibi diğer özelliklerini karakterize etmede kullanılıyor.

Zurbuchen "En başından beri, geceleri yıldızlı gökyüzüne bakarken bizi uyanık tutan bu dünyalara bakacağız ve oraya bakarken merak edeceğiz, başka yerde yaşam var mı?" şeklinde konuştu.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim