• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C

İstanbullular İklim Vapurunda buluştu

İstanbullular İklim Vapurunda buluştu
İklim krizi ile ilgilenen binlerce İstanbullu, Tarihi Paşabahçe Vapurunda düzenlenen seferlerde, iklim krizinin gerçekleri ve çözümlerini konu alan etkinliklerde bir araya geldi.

4 Kasım’da küresel olarak kutlanan İklim İçin Güç Ver Eylem Gününde yüzlerce İstanbullu, iklim krizinin gerçekleri ve çözüm önerilerine dair bilgilendirici etkinliklerin gün boyu devam ettiği iklim vapurunda bir araya geldi.

İklim seferleri, İklim için 350 Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü, İstanbul Şehir Hatları ve İstanbul Planlama Ajansı‘nın ortaklığında tarihi Paşabahçe Vapuru‘nun ev sahipliğinde düzenlendi.

44-003.png

Yeşil Gazete'nin aktardığına göre, etkinlikler yaklaşık 500 İstanbullunun katılımı ile gerçekleştirildi. Yolculuk boyunca canlı müziğin de yer aldığı seferde tüm ortakların katılımı ile bir basın toplantısı düzenlendi. İklim Seferi'nin ardından Paşabahçe Vapuru gün boyu devam eden rutin seferlerinde de yüzlerce İstanbulluyu iklim krizine dair bilgilendirmeye devam etti.

İklim için 350 Derneği Kampanyalar Sorumlusu Efe Baysal, İklim Vapuru’nda yapılan basın açıklamasında “Ülkemizin 2053’te karbon nötr olma hedefi bulunuyor. Öte yandan bu hedef yıla yönelik en önemli somut adımın hâlâ atılmadığını üzülerek görüyoruz” dedi.

“Araştırmalar Türkiye’nin 2030’a kadar kademeli olarak kömürden çıkışı gerçekleştirebileceğini gösteriyor” diyen Baysal, şunları ekledi; “Bu çerçevede iklim dostu, gücünü yerli ve yenilenebilir enerjiden alan bir Türkiye için enerji dönüşümü talep ediyoruz. İkinci talebimiz yenilenebilir enerji kooperatifleri önündeki engellerin kaldırılması. Son olarak yerelin katkısı olmadan bir dönüşüm, değişim olmayacağının da farkındayız. Bu çerçevede yerel yönetimlerden de yenilenebilir enerji kapasitelerini artırmaya yönelik, iklim çözümlerine yönelik net taahhütler, somut adımlar beklediğimizin altını çizmek istiyorum.”

77-001.png

İstanbul Planlama Ajansı Genel Sekreteri Oktay Kargül de basın açıklamasında, “Yerel yönetim olarak her şeyin işbirliği ile başladığı ve ortaklıklarla paydaşlıklarla büyüyerek gittiğinin en güzel örneklerinden birini bugün burada görüyoruz” diye konuştu.

Göreve ilk geldiğinde kentin geleceğinin planlamasına duyulan ihtiyaçlara yönelik Vizyon 2050 çalışmasının başlatıldığına değinen Kargül, “Vizyon belgesindeki çalışmalarımıza dünyanın krizlerine beş meydan okuma olarak devam ediyoruz. Şu an iklim de bu çalışmaların en önemli başlıklarından bir tanesi. Çünkü iklim kentteki bütün meydan okumaları yatayda kesen bir konu. O yüzden bugünkü çalışmamız bizim için çok değerli” dedi.

66-002.png

İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, İBB’nin iklim politikalarına değinerek kayıtlı 16 milyon ancak yaşayan yaklaşık 20 milyonluk nüfusuyla İstanbul’un hem Türkiye’de hem de Avrupa’da eşi benzeri olmayan bir şehir konumunda olduğunu söyledi.

Erdinçler, şunları ekledi; “Birçok ülkeden daha yoğun bir nüfusa sahip İstanbulumuzu mevcut çevre sorunlarının yanı sıra iklim değişikliğinin etkilerine karşı dirençli hale getirmek en temel amacımız. 2021 yılında yayımladığımız İklim Değişikliği Eylem Planımız ile 2050 yılında İstanbul’u karbon nötr ve iklime dirençli bir kent olması için yol haritamızı belirledik. Ve çalışmalarımızı bu yol haritası çerçevesinde tüm paydaşlarımızla bir arada sürdürüyoruz.”

33-006.png

‘İstanbul’un denizini karbonsuzlaştırmak için çalışmalar sürüyor’

Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, “4 Kasım’da dünyanın dört bir tarafından ‘güç verilen’ İklim Günü’ne biz de Paşabahçe Vapurumuz ile güç vermenin heyecanı içindeyiz” diye konuştu.

Dedetaş konuşmasında, “Daha yaşanılabilir bir dünya ve gelecek için Şehir Hatları olarak biz de üzerimize düşeni yapıyoruz. ‘İstanbul Denizi’nde Dekarbonizasyon’ hedefiyle çıktığımız bu yolda yenilenebilir enerji ile sevk edilen gemiler inşa etmek ve tüm filomuzu dönüştürmek için çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

55-003.png

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim