• BIST 10288.49
  • Altın 4291.743
  • Dolar 40.283
  • Euro 46.8242
  • İstanbul 32 °C
  • Ankara 33 °C
  • İzmir 36 °C

İsrail - İran savaşında kritik gece!

İsrail - İran savaşında kritik gece!
İsrail’in 'Yükselen Aslan Operasyonu' ile başlayan gerilim, savaş eşiğine dayandı. Netanyahu: “Tahran’a giden yolu açtık.” İran 200 füze fırlattı. İsrail: “Her hedef vurulacak.” Ortadoğu’da kritik gece, iki taraf da yeni saldırılar için akşamı bekliyor. İşte İsrail - İran krizindeki detaylar...

İsrail’in "Yükselen Aslan Operasyonu" adıyla başlattığı harekât, Ortadoğu’da yeni bir savaş sürecinin fitilini ateşledi. Başbakan Binyamin Netanyahu, İran’ın Natanz şehrine düzenlenen saldırıyla ülkenin nükleer altyapısının "merkezinin hedef alındığını" açıkladı. Bu açıklamanın ardından kısa süre içinde İran misillemeye geçti. Saldırılarda, İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızları lideri Hüseyin Selami ve bazı üst düzey askeri ile nükleer yetkililer hayatını kaybetti. The Times of Israel'in İsrail ordusundan aktardığı haberde, İran'ın İsrail'e geceden bu yana 200 balistik füze fırlattığı ileri sürüldü.

İşte dakika dakika çatışmanın 2. gününde yaşananlar:

01:02 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İran, İsrail'in Hayfa kentine saldırılarında üç kişi öldü Yeni bir saldırı daha bekleniyor...

00:15 HAFYA VURULDU

Hayfa'nın İran balistik füzesiyle vurulma anı...

00:10 "ÇARESİZ KALACAKSINIZ" MESAJI

Hamaney’in X hesabından paylaşılan mesajda, İran’dan İsrail’e fırlatılan ve Tel Aviv’deki hedefleri vuran füzelerin görüntüleri yer aldı.

Mesajda, İbranice ve Farsça “çaresiz kalacaksınız” ifadesine yer verildi.

00:03 İSRAİL GÜVENLİK KABİNESİ TOPLANDI

İsrail güvenlik kabinesi, İran saldırılarını masaya yatırmak için Başbakan Netanyahu başkanlığında sığınakta toplandı. Netanyahu'nun bakanlar ve güvenlik yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıya ilişkin video da paylaşıldı. Görüntülerde masanın üstündekilerin blurlandığı da dikkatlerden kaçmadı.

23:55 2 BÜYÜK PATLAMA

İsrail ordusu, Tahran'ın kuzeybatısındaki Şahran semtindeki petrol depolama tesislerini hedef aldı ve bunun sonucunda iki büyük patlama meydana geldi.

23:53 "İKİNCİ FÜZE DALGASINI BAŞLATTIK"

İran devlet televizyonu, İran'ın, saldırılara karşılık İsrail'e balistik füze saldırılarına yeniden başladığını bildirdi.

Füzelerin Tahran ve Şiraz'dan ateşlendiği bilgisi verildi.

İran saldırısından sonra İsrail füzeleri de Tahran'ı vurdu. Kent merkezinde büyük bir patlama meydana geldiği bildirildi

İsrail ordusu, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail'in kuzeyinde milyonlarca İsraillinin sığınaklara doğru gittiğini aktardı.

İran yaptığı son açıklamada, "İkinci füze dalgasını başlattık" ifadelerini kullandı.

23:51 FÜZELER HATAY'DAN GÖRÜLDÜ

İran'ın İsrail'e fırlattığı füzeler Hatay'dan görüldü.

23:50 İSRAİL'DEN SUİKAST

Axios’un üst düzey bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre: İsrail, Husilerin Genelkurmay Başkanı’nı suikastla öldürmeye çalıştı.

23:34 İRAN FÜZELERİ İSRAİL'E ULAŞTI

Hafya'da çok sayıda füzenin hava savunma sistemini aşarak isabet ettiği görüldü. Demir Kubbe'nin dünkü kadar aktif olmadığı iddia ediliyor.

23:10 İHA VE FÜZELER KULLANILIYOR

İran Medyası Hayfa'ya 3 füze isabet ettiğini açıkladı. İran devlet televizyonu saldırıda İHA ve füzelerin kullanıldığını açıkladı.

23:01 SALDIRI BAŞLADI

İran'ın İsrail'e saldırısı başladı. Füzelerin ateşlendiği anlar...

Yapılan açıklamada, hava savunma sistemlerinin füzeleri engellemek üzere devrede olduğu aktarıldı.

Sirenler çalmaya başladı:

Füzeler Tahran menzilinden ateşlenmeye başladı. İlk füzeler Tel Aviv semalarına ulaştı. Demir Kubbe sistemi füzelere karşı koyuyor. Füzelerin ateşlenmesinin ardından Tel Aviv'de sirenler çalmaya başladı.

23:00 SIĞINAK UYARISI

İsrail ordusu, ülke genelindeki herkese sığınaklara yakın noktalardan ayrılmamaları yönünde talimat verdi

22:50 "10 İSRAİL İHA’SI ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"

İran Hatemü’l Enbiya Hava Savunma Karargâhı, son bir saat içinde İsrail’e ait 10 insansız hava aracının (İHA), ülkenin farklı bölgelerinde hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

İran’a yönelik İsrail saldırılarının yoğunlaştığı bir dönemde gelen açıklamada, ülkenin hava savunma sistemlerinin yüksek alarm seviyesinde çalıştığı ve özellikle sınır bölgelerinde yoğun bir hava trafiği izlendiği bildirildi.

Meşhed’de tanımlanamayan cisim vuruldu:
İran merkezli Tasnim Haber Ajansı ise kuzeydoğudaki Meşhed kentinde hava savunma birliklerinin, tespit edilen tanımlanamayan bir cismi imha ettiğini bildirdi. Haberde, kent semalarında tespit edilen şüpheli cisme anında müdahale edildiği, olayın ardından bölgede herhangi bir olağan dışı hareketlilik gözlenmediği ifade edildi.

Yetkililer, hava savunma birimlerinin ülke genelinde tam teyakkuz halinde olduğunu ve sınır ihlali teşkil eden her türlü unsurun derhal etkisiz hale getirileceğini vurguladı.

22:40 HAMANEY’İN DANIŞMANI HAYATINI KAYBETTİ

İran dini lideri Ali Hamaney’in danışmanı Ali Şamkani, İsrail’in hava saldırılarında aldığı yaralar nedeniyle hayatını kaybetti.

21:52 İRAN DONANMASINDAN AÇIKLAMA

İran Donanması tarafından yapılan açıklamada "İnsansız hava araçlarımız, İngiliz muhribinin Körfez sularına doğru ilerlemesini engelledi ve rotasını değiştirmeye zorladı" ifadelerine yer verildi.

21:44 "İNGİLİZ DESTROYER'İNİ ENGELLEDİK"

İran Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamaya göre, bir İngiliz Destroyer Gemisi Hint Okyanusuna girdi ancak İran istihbaratı bu geminin hareketlerini engelledi.

İran Devlet Televizyonlarından yapılan yayınlara göre, İsrail İran'ın Hürmüz Boğazı kıyısındaki Bandar Abbas bölgesine yoğun saldırılar düzenledi.

21:28 "KARŞILIK VERECEK"

İran devlet televizyonu İsrail saldırılarına karşılık yıkıcı bir saldırı beklenildiğini aktardı.

21:06 TAHRAN’DA PATLAMA SESLERİ

Başkent Tahran’ın merkezinden şiddetli patlama sesleri duyuluyor. Hava sistemlerinin hedeflere karşılık verdiği görülüyor.

İran devlet televizyonu ise, İsrail saldırılarına karşılık olarak yıkıcı saldırı beklendiğini aktardı.

20:43 "ŞU ANDA İRAN'I VURUYORUZ"

İsrail ordusu İran'ı vurduklarını açıkladı. Ordu ayrıca Gazze Şeridi'ndeki operasyonlara da devam ettiğini belirtti.

20:06 İSRAİL'E AİT 3 İHA'NIN DÜŞÜRÜLDÜ

Kum Kriz Yönetimi Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Kum semalarında 3 İsrail İHA'sı imha edildi.

İran'ın Fordo'daki nükleer tesisi Kum kentinin yakınlarından yer alıyor.

19:04 ÇİN'DEN İSRAİL'E GÖZDAĞI

Şinhua'nın haberine göre Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Fu Cong, Güvenlik Konseyinin acil durum toplantısında konuştu.

İsrail'in İran'ın egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden eylemlerini kınadıklarını ifade eden Daimi Temsilci Fu, "Bölgede gerilimin ani yükselişi kimsenin çıkarına hizmet etmiyor. İsrail'e askeri maceracılığa son verme ve gerilimi daha fazla yükseltmekten kaçınma çağrısı yapıyoruz." dedi.

Fu, bölgede gerilimin tırmandırılmasına, çatışmaların genişletilmesine karşı olduğunu, İsrail'in operasyonlarının vahim potansiyel sonuçlarından endişe duyduğunu belirtti.

İsrail'in saldırılarının İran'ın nükleer programı konusunda yürütülen diplomatik müzakereleri olumsuz etkileyeceğine dair kaygıları dile getiren Fu, Çin'in İran nükleer sorununun diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesini desteklediğini, güç kullanımına, yasa dışı tek taraflı yaptırımlara ve barışçı amaçlı nükleer tesislere silahlı saldırılar düzenlenmesine karşı olduğunu kaydetti.

Fu, "Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na taraf olan İran'ın, nükleer enerjiyi barışçı amaçlarla kullanma hakkına saygı gösterilmedir." ifadesini kullandı.

Orta Doğu'da uzayan çatışmaların bölgede gerilimli bir durum yarattığına dikkati çeken Fu, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının sürdüğünü, ambargo nedeniyle 2 milyondan fazla insanın benzeri görülmemiş bir insani felakete mahkum edildiğini dile getirdi.

Fu, uluslararası toplumun Gazze'de ateşkesi teşvik etmek için birlikte hareket etmesi, bölgesel gerilimi azaltarak çatışmanın yayılmasını önlemesi gerektiğini vurguladı.

Güvenlik Konseyinin BM Şartı'nın kendisine verdiği tüm araçları kullanarak ilgili kararlarının uygulanmasını sağlaması ve bölgesel barış ile güvenliğin korunması konusundaki rolünü yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Fu, ABD ve Batılı ülkeleri üstü örtülü olarak eleştirerek, "İsrail üzerinde ciddi etki sahibi ülkeler, daha yapıcı bir rol oynamalı." diye konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien de dün Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında, Çin'in İran’ın egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden her türlü eyleme ve bölgede çatışmayı genişletecek girişimlere karşı olduğunu bildirmişti.

18:47 “ÇOK YAKINDA İSRAİL JETLERİ TAHRAN SEMALARINDA UÇACAK”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Tahran'a giden yolu açtıklarını" ileri sürerek "çok yakında" İsrail jetlerinin İran'ın başkenti Tahran'ın semalarında uçacağını belirtti.

Netanyahu, İsrail Başbakanlık Ofisi'nin yayınladığı görüntülü mesajında, İsraillileri ordunun talimatlarına uymaları konusunda uyardı.

İran'ın İsrail'i ortadan kaldırmak için 2 tehdidi elinde bulundurduğunu iddia eden Netanyahu, bunların nükleer silah ve füzeler olduğuna işaret ederek saldırıya geçmek için "Son dakikadaydık" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, İran'ın nükleer silah üretmeye çok yaklaştığını savunarak İsrail saldırılarının bu konuda bir başarı sağlamadığı söylemlerine ilişkin "Natanz'ı yok ettik. Zenginleştirme tesisine ağır bir darbe indirdik ve gerekirse daha fazlasını da yapacağız." diye konuştu.

İran'ın tesislerini ve nükleer bilim insanlarını hedef aldıklarını söyleyen Netanyahu, bunun İran'ı uranyum zenginleştirme konusunda geri götüreceğini iddia etti.

Netanyahu, ikinci tehdit olarak işaret ettiği İran füzelerinin zararının dün gece görüldüğünü belirterek İran'ın füzelerini ve üretim kapasitesini yok etmek için de harekete geçtiklerini kaydetti.

Başbakan Netanyahu, "Onların 20 bin füze üretim kapasitesi oluşturmasına izin veremeyiz, bu yüzden üretim kapasitelerini yok etmek için harekete geçtik ve İsrail ordusu şu anda bunu yapıyor." ifadelerini kullandı.

"Tahran'a giden yolu açtık." diyen Netanyahu, "çok yakında" İsrail jetlerinin İran'ın başkenti Tahran'ın semalarında uçacağını vurguladı.

Netanyahu, "İran rejimine ait her hedef vurulacaktır." şeklinde tehdit etti.

guney-pars.jpg

18:30 GÜNEY PARS VURULDU

İsrail'in İran'ın güneyindeki Basra Körfezi üzerinde yer alan en büyük doğalgaz sahası Güney Pars'ın saldırıya uğradığı bildirildi.

İran medyasında yer alan haberlere göre, yaklaşık bir saat önce İsrail'e ait bir kamikaze insansız hava aracı (İHA), Güney Pars'ın 14. etabındaki rafinerilerinden birine isabet etti.

Patlama sonucunda rafinerinin bir kısmının alev aldığı ifade edilirken ekiplerin durumu kontrol altına aldığı bildirildi.

17:40 NETANYAHU: YER YERİ VURACAĞIZ

İsrail'in 13 Haziran gecesi İran'a yönelik başlattığı hava saldırılarına dün akşam İran'ın da yanıt vermesiyle bölgede tansiyon had safhaya ulaştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İran'da her yeri vuracağız" dedi.

Netanyahu açıklamasında, "Ayetullah rejiminin her yeri ve her hedefi vurulacak" ifadelerini kullandı.

fordo-nukleer.jpg

17:36 FORDO NÜKLEER TESİSİ VURGUSU

İsrail saldırılarının, İran'ın nükleer programını da hedef aldığı görülürken, İsrail'in ABD Büyükelçisi Yechiel Leiter, İsrail saldırılarının nihai hedefini işaret etti.

Fox News'e konuşan Leiter, İran'ın Fordo nükleer tesislerinin imha edilmesinin saldırıların nihai hedefi olması gerektiğini dile getirdi.

İran'ın önemli nükleer tesislerinden biri olan Fordo, coğrafi olarak saldırılması zor bir konumda bulunuyor.

Bir dağın altında bulunan Fordo nükleer tesislerinin, yer altında bulunduğu biliniyor.

Axios haber platformuna göre, İsrail'in Fordo nükleer tesislerini imha etmesi için daha önce görülmemiş bir strateji ortaya koyması ya da ABD'den destek alması gerekiyor.

Dağın altında bulunan tesisin ancak sığınak delici bombalar ile imhası mümkün görünürken, İsrail'in bu tarz bir bombaya sahip olmadığı aktarıldı.

DİPLOMASİ RÜZGARI BAŞLADI

Trump ve Putin telefon görüşmesi yaptı:

İsrail’in İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılarla başlayan ve ardından İran’ın karşılık vermesiyle devam eden saldırılar, bölgede tansiyonu tırmandırdı. İki ülkenin karşılıklı saldırılarında ölü ve yaralı sayısı saatler geçtikçe artıyor.

Artan çatışmalar uluslararası diplomatik trafiği hızlandırırken, dünya liderleri sorunun çözümü için temaslarını yoğunlaştırdı.

Bu kapsamda yapılan en önemli görüşmelerden biri, Trump ile Putin arasında gerçekleşti.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre; yaklaşık 50 dakika süren telefon görüşmesinde Putin, ABD Başkanı’na Rusya’nın İsrail ve İran arasında arabulucu rolü üstlenmeye hazır olduğunu iletti.

Trump: İsrail-İran savaşı sona ermeli:

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu:

Başkan Putin bu sabah arayıp doğum günümü nazikçe kutladı ama daha da önemlisi, çok iyi tanıdığı bir ülke olan İran hakkında konuşmak istedi. Uzun uzun konuştuk. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

Rusya/Ukrayna konusu çok daha az yer tuttu; onu gelecek haftaya bıraktık. Planlanan mahkum takaslarını yapıyor.

Kendisi de benim gibi, İsrail-İran savaşının sona ermesi gerektiğini düşünüyor.

Ben de kendisine, onun savaşının da sona ermesi gerektiğini anlattım.

Macron, İran Cumhurbaşkanı ile görüştü:

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, telefon görüşmesine ilişkin X hesabından yaptığı açıklamada, bölgenin tamamının istikrarsızlaşma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek, Pezeşkiyan’dan İran ile bölgedeki Fransız diplomatik temsilciliklerinin ve vatandaşlarının herhangi bir şekilde hedef alınmamasını talep ettiğini belirtti.

Gerilimin artmasını engellemek için azami itidal çağrısında bulunduğunu aktaran Macron, "İran nükleeri meselesi ciddi, bu müzakereyle çözülmeli. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ı, bir anlaşmaya varılması için hızlı bir şekilde müzakere masasına yeniden dönmeye davet ettim. Bu, durumu yatıştırmak için mümkün olan tek yol." ifadelerini kullandı.

Bu hedefe varmak için ellerinden gelen çabayı sarf etmeye hazır olduklarını aktaran Macron, görüşmede, 3 yıldır İran'da tutuklu olan Fransız vatandaşları Cecile Kohler ve Jacques Paris'in derhal serbest bırakılması beklentisini de dile getirdiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, görüşmede İsrail ile İran arasındaki çatışma, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede İsrail'in İran'a yönelik hukuksuz saldırılarını en kuvvetli şekilde telin ettiğini belirtirken İran halkına can kayıpları nedeniyle başsağlığı dileklerini iletti.

İsrail'in saldırılarının uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunun tüm bölgeyi ateşin içine çekmeyi amaçladığını, Netanyahu'nun saldırılarla nükleer müzakere sürecini sabote etmeye teşebbüs ettiğini kaydetti.

Erdoğan görüşmede İsrail'in İran'a yönelik saldırılarla dünyanın dikkatini Gazze'deki soykırımdan uzaklaştırmaya çalıştığını belirtti.

Türkiye'nin Natanz'daki tesiste nükleer sızıntı ihtimaline ilişkin gelişmeleri yakından izlediğini aktaran Erdoğan, nükleer anlaşmazlığın tek çözümünün diplomatik süreçler olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Selman ile telefonda görüştü:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İsrail ile İran arasındaki çatışma, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, (Binyamin) Netanyahu yönetimindeki İsrail'in, bölgenin istikrarı ve güvenliği için en büyük tehdit olduğunu, bunu İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha gösterdiğini, tansiyonun düşürülmesi için İsrail'in durdurulması gerektiğini ifade etti.

Uluslararası camianın Filistin'deki işgal ve soykırıma göz yummasının İsrail'i bu hukuk tanımaz ve saldırgan noktaya getirdiğini vurgulayan Erdoğan, ABD ile İran arasındaki nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışının sürdüğü bir dönemde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalama amacını taşıdığını, nükleer sızıntıya neden olan saldırıların İsrail'in bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, bölgenin yeni krize tahammülünün olmadığını, çıkabilecek yıkıcı bir savaşın tüm bölge ülkelerine yönelik düzensiz göç dalgaları oluşturabileceğini, nükleer anlaşmazlığın yalnızca müzakerelerin sürdürülmesiyle çözülebileceğini kaydetti.

Ürdün Kralı ile de telefon görüşmesi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile telefon görüşmesinde İsrail ile İran arasındaki çatışma, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, İsrail ve Netanyahu yönetiminin saldırgan, hukuk tanımaz tutumunun küresel boyutta istikrar ve güvenlik sorunu doğurduğunu ifade etti.

Erdoğan ile Sisi arasında görüşme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İsrail ile İran arasındaki çatışma, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının bölgenin güvenliğine ciddi zarar verdiğini, Netanyahu hükümetinin hukuk tanımazlığının küresel boyutta istikrar ve güvenlik sorunu olduğunu ifade etti.

Bölgenin yeni bir krize kesinlikle tahammül edemeyeceğini belirten Erdoğan görüşmede, İran'ın nükleer programına ilişkin uzlaşma arayışının İsrail tarafından baltalanmaya çalışıldığını, bunu önlemek için müzakerelerin devam etmesi gerektiğini kaydetti.

Erdoğan görüşmede, İsrail'in İran'a yönelik düzenlediği saldırılarla Gazze'deki soykırımı gölgelemesine asla izin verilmemesi gerektiğini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı ile görüştü:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının kabul edilemeyeceğini, bu saldırıların bölge güvenliğine ciddi zarar verdiğini, İsrail’in küresel boyutta istikrar ve güvenliği tehdit ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanımız, İsrail tarafından düzenlenen saldırıların İran’ın nükleer programına ilişkin uzlaşma arayışını da baltaladığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Filistin’deki işgal ve soykırıma sessiz kalınmasının İsrail’i bu noktaya getirdiğini, İsrail’in Gazze’deki soykırımı bu saldırılar yoluyla gölgelemesine izin verilmemesinin önemli olduğunu belirtti."

Erdoğan, Ahmet Şara ile görüştü:

Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara ile telefonda görüştü. Görüşmeye ilişkin İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsrail ile İran arasındaki çatışma, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede İsrail’in yol açtığı şiddet sarmalının bölgemizi tehdit ettiğini, Suriye’nin bu çatışma ortamının dışında kalmasının önemli olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanımız İsrail saldırganlığının oluşturduğu mevcut ortamda terör örgütleri ve radikal unsurlara karşı daha dikkatli olunması gerektiğini de belirtti."

ABD'DEN KORKUTAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray yetkilisi, İsrail medya kuruluşu Walla'ya İsrail-İran gerginliğiyle ilgili yorumlarında daha fazla ayrıntı vermeden "bugün olacakların engellenemeyeceğini" söyledi.

Öte yandan İsrail medyasına göre İsrail, ABD'ye İran'a yönelik saldırıya katılması talebinde bulunan resmi mektuplar gönderdi.

İran Tahran Valiliğine başta kadınlar olmak üzere tüm çalışanlara Çarşamba gününe kadar 'uzaktan çalışma' talimatı verdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim