• BIST 9804.02
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Hamilelerle "Doktorculuk" Oynamayın

Hamilelerle "Doktorculuk" Oynamayın
Hamile kadınların özellikle beslenme konusunda yakınlarından gelen tavsiyelerin bunaltıcı boyuta gelmesi, bebeğin sağlığını bile etkileyecek kadar kötü...

Hamile kadınların özellikle beslenme konusunda yakınlarından gelen tavsiyelerin bunaltıcı boyuta gelmesi, bebeğin sağlığını bile etkileyecek kadar kötü sonuçlar doğurabildiği belirtildi.

Medical Park Tarsus Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sezin Saygı Özyurt, zaten bebeği için kaygı taşıyan anne adaylarının, çevreden özellikle beslenmeyle ilgili gördükleri baskıyla ciddi psikolojik sıkıntılara girebileceğini söyledi. Dr. Özyurt, bunun da hem anne adayını hem de bebeği çok ciddi boyutlarda etkileyebileceğini vurguladı.

GEBELİK DEPRESYONU OLABİLİR

Ülkemizde hamilelere, başta beslenme konusunda etraftan sürekli tavsiye ve baskıların geldiğini ifade eden Dr. Özyurt, "Hamileler "Karnın büyümüyor mu, bebeğin küçük mü kaldı, niye az yiyorsun, niye şunları yemiyorsun?" şeklinde cümleleri çok duyarlar. Geçmişte başka kadınların hamileliklerinde yaşanmış kötü durumlarla ilgili hikayeler de çok anlatılır. Bu da hamile kadınları gebelik depresyonuna sokabilir. Depresyonun, gebelik sonrasında bile etkileri görülebilir. Bebek-anne uyumu, emzirme gibi konularda sorun yaşanabilir. Bebekte ise gelişme geriliği, suyunda azalma, hareketlerinde azalma, doğumdan sonra uyum sorunu görülebilir" dedi.

HASTANELİK OLABİLİRLER

Gebelikte depresyonun, anne adayında yemek bozukluğuna, düzenli beslenmeyi bırakmaya yol açabildiğini kaydeden Dr. Özyurt, "Annede kilo kaybı, mineral bozukluklar, sistemik rahatsızlıklar gelişebilir. Bunun sonucunda da hastaneye yatırıp tedaviye almak zorunda kaldığımız durumlar oluşabilir" diye konuştu.

Aileye önemli bir görev düştüğünü kaydeden Dr. Özyurt, şöyle devam etti:

"Hamileliği hekim yönetmeli. Çevredeki insanlar olumsuz ifadeler kullanmamalı, hamile kadına akıl vermemeli. Doktorculuk oynamamalı. Hamile bir kadın, gerekirse psikolog desteği almalı."

Hamilelerle "Doktorculuk" Oynamayın

Hamilelerle "Doktorculuk" Oynamayın

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim