• BIST 10471.32
  • Altın 2439.991
  • Dolar 32.6918
  • Euro 34.9752
  • İstanbul 29 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 31 °C

Güncel Golden Visa Program Karşılaştırması: İspanya, Portekiz, Yunanistan

Güncel Golden Visa Program Karşılaştırması: İspanya, Portekiz, Yunanistan
“Golden Visa” ya da ‘’Altın Vize’’ olarak adlandırılan programların T.C. kökenli yatırımcılar için popülerlikleri artarak devam ediyor. Peki, bu programlar tam olarak ne gibi avantajlar sunuyor?

Golden Visa, ekonomileri güçlendirme programı olup bir yatırım karşılığında ülkede elde edilen süreli oturma iznine verilen isimdir. Oturma izni başvuru sahibine ve aile fertlerine genel olarak yatırım yapılan ülkede yaşama ve çalışma hakkı sunar bununla birlikte Schengen ülkeleri içerisinde vizesiz seyahat etme fırsatı sunar.

Avrupa’da Golden Visa programları içerisinde popüler ülkeler; Portekiz, İspanya ve Yunanistan’dır. Bu yazımızda her birine daha yakından bakacak ve üç programı çeşitli hedeflere göre birbirleriyle karşılaştıracağız.

Golden Visa’ya Kimler Başvurabilir?

Temiz bir sabıka kaydına sahip olan her T.C. vatandaşı, programa uygun bir yatırım yapmaları şartıyla Portekiz, İspanya ve Yunanistan’daki Golden Visa uygulamalarına başvurabilir. Aşağıdaki gruplar genellikle bahsedilen yatırım ile oturum izni programlarını çekici bulmaktadır;

Golden Visa’ya En Sık Başvuru Nedenleri Nedir?

Türkiye’de ailelerin genellikle birçok imkâna erişimi mevcuttur, ancak yine de anne-babalar çocuklarının Avrupa’daki kaliteli eğitim fırsatlarına, istikrarlı finansman altyapısına ve daha zengin kariyer fırsatlarına erişebilmelerini arzular.

Golden Visa programları, yatırımcı ve ailelerine yukarıdaki imkânları ve tüm Schengen ülkeleri içerisinde vizesiz seyahat etme fırsatı sağlar. Golden Visa programları, gerekli konaklama şartları ve gereksinimlerinin karşılanması durumunda Avrupa vatandaşlığına bile olanak sağlayabilir.

Popüler Golden Visa Programları ve Tercih Edilme Nedenleri

Tüm Golden Visa programları, yatırımcılar ve aile fertlerinin farklı haklardan faydalanmalarını sağlar. Bu haklar arasında yatırım yapılan ülkede yaşama, 27 Schengen ülkesine ek vize olmadan seyahat etme ve bakmakla yükümlü olunan aile fertlerini başvurulara dâhil etme ve Ab vatandaşlığına başvurma bulunur.

Bu hakların ve faydaların içeriği, programlar arasındaki farklılıkları oluşturur.

ekran-alintisi-007.jpg

T.C. kökenli ailelerin Golden Visa yatırımlarında birinci önceliği çocuklarının geleceğini güvenceye almaktır. Bu şekilde bakıldığında en önemli kriterleden biri AB vatandaşlığına Türkiye’den taşınmadan başvurulup vurulamadığı faktörüdür. Tabloda da görüldüğü gibi AB vatandaşlığı için ülkede yaşama şartı bulundurmayan tek ülke Portekiz’dir.

Vatandaşlık İçin Ülkede Kalma Koşulu: Golden Visa Uygulamalarında AB Vatandaşlığı İçin Ülkede Ne Kadar Zaman Harcanmalı?

Golden Visa oturum kartlarını aldıktan sonra; Portekiz vatandaşlığı için, başvuru sahibinin ve aile fertlerinin Golden Visa statülerini sürdürüp Portekiz vatandaşlığına başvurabilmeleri için yılda minimum yedi gün kalmaları yeterlidir.

Yunanistan vatandaşlığı için, başvuru sahibinin ve aile fertlerinin ülkede uzun süre kalması gerekir; ülkede 7 sene boyunca her yıl en az 183 gün yaşanmalıdır.

İspanya vatandaşlığı için, başvuru sahibinin ve aile fertlerinin ülkede uzun süre kalması gerekir; ülkede 10 sene boyunca her yıl en az 183 gün yaşanmalıdır.

Avrupa Vatandaşlığı: Golden Visa Programlarında Vatandaşlık Şartları?

Aşağıdaki tabloda Portekiz, Yunanistan ve İspanya Golden Visa uygulamalarında vatandaşlık için yerine getirilmesi gereken koşulları bulabilirsiniz.

ekran-alintisi2-003.jpg

Son Karar: Hangi Golden Visa Programı En İyisidir?

Portekiz Golden Visa Programı Neden Tercih Edilmeli?

Portekiz Golden Visa programı, Türkiye’den taşınmadan ailece Avrupa vatandaşlığı almak isteyen yatırımcılar için tasarlanmıştır. Yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunarak beş yıl gibi kısa bir süre sonra Portekiz vatandaşlığına başvurup yatırımınızı ülkeden çıkartabilirsiniz. Portekiz vatandaşlığı ile çocuklarınız diledikleri AB ülkesinde eğitim alabilir, çalışabilir, yaşayabilir ve Avrupa’nın tüm kariyer fırsatlarından faydalanabilir. Portekiz pasaportu dünyanın en güçlü altıncı pasaportudur. 2024 yılı itibariyle 191 ülkeye vizesiz seyahat edilebiliyor.

Yunanistan Golden Visa Programı Neden Tercih Edilmeli?

Çocuklarınızın eğitim ve kariyer hedefleri tutturulmuştur. Çifte vatandaşlık edinimi gibi bir hedef veya vizyon aile bireyleriniz için gerekli değildir. Yunanistan ile zaten bir bağ kuruludur. Sadece vize serbestisine sahip olmak sizin ve aile bireyleriniz için yeterlidir. Unutmamalıdır ki Yunanistan’da veraset vergisi %40’tır. Yani hayat kaybında çocuklarınız mülkün yüzde 40’ı kadar Yunan hükümetine borçlanırlar. Yani bir ömür boyu Yunan hükümetine yüzbinlerce Euro ödemek zorunda kalırlar. Bu detay aracı kurumlar tarafından yatırımcılara pek aktarılmaz bu yüzden çoğu zaman gözden kaçar.  
 
İspanya Golden Visa Programı Neden Tercih Edilmeli?

Çocuklarınızın eğitim ve kariyer hedefleri tutturulmuştur. Çifte vatandaşlık edinimi gibi bir hedef veya vizyon aile bireyleriniz için gerekli değildir. İspanya ile zaten bir bağ kuruludur. Sadece vize serbestisine sahip olmak sizin ve aile bireyleriniz için yeterlidir. Unutmamalıdır ki İspanya’da veraset vergisi %34’e ulaşabilir. Yani hayat kaybında çocuklarınız mülkün yüzde 34’ü kadar İspanya hükümetine borçlanırlar. Yani bir ömür boyu İspanya hükümetine yüzbinlerce Euro ödemek zorunda kalırlar. Bu detay aracı kurumlar tarafından yatırımcılara pek aktarılmaz bu yüzden çoğu zaman gözden kaçar.  
 
AB Vatandaşlığına Giden En Kestirme Yol: Portekiz Golden Visa

Avrupa’daki yatırım programları değerlendirilirken göz önünde bulundurulması gereken birçok etken vardır. Her Golden Visa programının öncelikleri farklıdır. Önemli olan sizin hedeflerinizle uyumlu olup olmadığını belirlemektir.

Portekiz Golden Visa programı, Türkiye’deki iş ve aile düzeninizi bozmadan Avrupa vatandaşlığı edinerek ailelerinin yaşam kalitesini artırmak isteyen yatırımcılar için caziptir. Portekiz Golden Visa programı, başvuru sahibinin ve aile fertlerinin diledikleri AB Schengen ülkesinde sınırsız yaşayabilme, çalışabilme, eğitim dâhil tüm kamu hizmetlerine erişebilmesine izin verir.

Özetle, Avrupa’da yatırımla vatandaşlık programları içerisinde en avantajlı olan Portekiz’dir. Bunun tek nedeni vatandaşlık başvurusu için Portekiz’de yaşama şartının bulunmamasıdır. Eğer sizin de Türkiye’den ailece taşınmak gibi bir durumunuz yoksa rotanızı Portekiz Altın Vize uygulamasına çevirmeniz daha doğru ve problemsiz bir yöntem olacaktır.

Yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunarak beş yıl sonra Portekiz pasaportuna başvurabilirsiniz. Golden Visa veren ülkeler arasında Portekiz AB pasaportuna en kolay ulaşılan Golden Visa programına yapılacak tek yatırımla eşinizi ve 25 yaşın altındaki çocuklarınızı, anne babanızı ve hatta eşinizin anne babasını başvurunuza dâhil edebilirsiniz.  

Portekiz Golden Visa oturum kartıyla çocuklarınız Portekiz vatandaşlarının sahip olduğu eğitim imkânlarından yararlanabilirler. Beş yıl sonra ise alınılacak Portekiz vatandaşlığı ile AB vatandaşlarının sahip olduğu Avrupa’nın tüm ülkelerinde yaşama, çalışma ve eğitim alma haklarından yararlanılır.  

Yunanistan Golden Visa uygulamasında olduğu gibi paranızı ömür boyu bir yatırıma bağlamak zorunda kalmazsınız. 5 yıl sonra Portekiz vatandaşlığınızı aldıktan sonra tüm paranızı çekip Portekiz dışına çıkartabilirsiniz. Özetle, Portekiz Golden Visa Türkiye’den taşınmadan en kolay Avrupa vizesi ve Avrupa vatandaşlığı için 27 Schengen ülkesi içerisinde istisna bir konumdadır.  

Ayrıca, Yunanistan’da ev satın alarak dâhil olunan Golden Visa programında çocukların 18 yaşına geldiklerinde aile birleşiminden düşmeleri ama buna rağmen mülk üzerinden veraset vergisi ödemeleri gerektiği, ebeveynlerin ise sadece vizesiz seyahat için ömür boyu mülklerini satamamaları düşünüldükçe bu programın ileri vadede yük ve sorun çıkaracağı söylenebilir. Oysa Portekiz’de yapılacak yatırımla 5 yıl sonra Avrupa vatandaşı olup Portekiz’den rahatlıkla paranızı çıkarabilirsiniz. Çocuklarınız da ömür boyu Avrupa vatandaşlığından faydalanır ve istemezlerse Portekiz’le pasaport dışında herhangi bir bağları kalmaz. Çocuklar özgürlüğe adım atarlar.

Golden Visa ile uyumlu gerek banka fonları gerekse açık uçlu likit fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim