• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Evde Kedi Beslemeye Mahkeme Onayı

Evde Kedi Beslemeye Mahkeme Onayı
13 yıldır beslediği kedisinden ayrılmamak için yaşadığı şehirden ayrılmak zorunda bırakılan Ayşegül Yetiş, beslediği sokak kedilerine ve evdeki...

13 yıldır beslediği kedisinden ayrılmamak için yaşadığı şehirden ayrılmak zorunda bırakılan Ayşegül Yetiş, beslediği sokak kedilerine ve evdeki kedisine verilen tahliye kararını temyize taşıdı. Son görülen duruşmada mahkeme, Türkiye'de emsal teşkil edecek, "Sokak hayvanını beslemek insani bir zorunluluktur, kedinin ortak alanda yada evde beslenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kedi insanlara zarar verebilecek bir yapıya sahip değildir, kedi tahliye edilebilecek bir canlı değildir" kararını verdi.

Bursa Hamitler TOKİ'de oturan hemşire 34 yaşındaki Ayşegül Yetiş, 2 yıl önce site yönetimi ile evinde ve site içinde beslediği kediler yüzünden mahkemelik oldu. Açılan dava üzerine evde keşif yapan Bursa 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Toplu Yapı Temsilciler Kurulu izin vermediği müddetçe müstakil veya ortak yerlerde ticari maksatla dahi olsa kedi, köpek ve kümes hayvanları beslenemez" şeklindeki hükmü esas alarak, davalı Yetiş'in evde ve site içinde kedi beslemesinden men edilmesine karar verdi. 10 yıldır birlikte yaşadığı kedisini sokağa atmaktansa yeni aldığı evini satan hemşire Yetiş, tayinini istediği Antalya'ya yerleşti.

Avukatı Nilay Parlar Ateş aracılığıyla kararı temyize taşıyan Yetiş, Yargıtay, Sulh Hukuk Mahkemeleri'nin evden tahliye yönünde karar vermesinin söz konusu olmadığını, bu alanda yetkili mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğunu ifade ederek, kararı usulden bozdu. Son görülen davada "Sokak hayvanını beslemek insani bir zorunluluktur, kedinin ortak alanda ya da evde beslenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kedi insanlara zarar verebilecek bir yapıya sahip değildir" denildi ve kedinin tahliye edilebilecek bir canlı olmadığına karar verildi.

Kararı değerlendiren Ayşegül Yetiş, kedi sevgisinin doğuştan geldiğini belirterek, kedilerin içinde büyüdüğünü belirtti.

Meslek sahibi olmasıyla birlikte kendi hayvanlarını beslemeye başladığını aktaran Yetiş, kediler ile yaşamayı tercih ettiğini kaydetti. İran Şinşila cinsi kedisi Maviş'in arkadaşları tarafından kendisine hediye edildiğini dile getiren Yetiş, "İlk beslemeye başladığım kedi terastan düşüp ölünce çok üzüldüm. Mesai arkadaşlarım da bana destek olmak için 1 yaşındaki Maviş'i hediye ettiler. 13 yıldır benimle birlikte yaşıyor. Ve bugüne kadar hiç ayrılmayı düşünmedim" dedi.

"SİTE YÖNETİMİ TEPKİ GÖSTERDİ"

Bursa'ya ilk tayini çıktığında Hamitler TOKİ'de yaşamaya başladığını aktaran Yetiş, "Ablamlar da oradaydı. Oraya taşındığımda hayvanlarım vardı, Maviş de 7 yaşına gelmişti. Yeni yerimde sokak hayvanlarına da sokakta bakmaya başladım. Hayvanlara çok kötü davranan insanlar vardı. Evde kedime bakarken sokaktaki canlıyı aç bırakamazdım. Çevrede yaşayan kişiler, benim sokak hayvanlarına bakmamı istemedi. "Hayvandır kendisi beslenir, kendisi bulur, biz hayvanların beslenmesini istemiyoruz" diye beni dava ettiler" diye konuştu.

"KEDİ BESLEDİĞİM İÇİN DAVA AÇILDI"

Kedi beslemesinin kimseyi rahatsız etmediğinin altını çizen Yetiş, "Hayvanların yaşam alanı sokaktı ve mama ve su veriyordum. Kimseye rahatsızlık veren canlılar değildi. Bir iki kişi dışında rahatsız olan yoktu. Küçük bir hayvanın taşkınlığı ve saldırganlığı yoktu. Ama hayvanlar sevilmediği için dava açıldı. Sokak hayvanının beslenmesini istemiyoruz, site yönetimine göre ortak alanda ticari maksatla dahi olsa tavuk, keçi, evcil hayvan beslenemez şeklindeki bir maddeye güvenerek dava yoluna gittiler. İlk davada biz kaybettik ve evdeki beslediğim kediye de tahliye kararı verildi. Kedimi bırakamadığım için TOKİ'den aldığım evi ucuz bir şekilde geri iade ettim. Maddi manevi bütün zararları göze alarak Antalya'ya yerleştim" ifadelerine yer verdi.

"EVİMDEKİ KEDİYE DAHİ TAHLİYE KARARI VERİLMİŞTİ"

Davaya evde beslenen bir köpeğin emsal gösterildiğini belirten Yetiş, "Ben de duruşmada benim evimde beslediğim kedi ile ilgili bir durum yok. Ev köpeği ile sokak kedisi kıyaslanarak emsal gösterildi. Bunun üzerine evdeki kedinin de tahliyesi gündeme geldi. Site yönetimi bu yönde karar değiştirdi. Bunun üzerine evdeki kediye de sokaktaki kediye de tahliye kararı verildi. Bunun üzerine bende evimi şehrimi bırakım Antalya'ya geldim" dedi.

"EMSAL BİR KARAR VERİLDİ"

Tahliye kararı verildiğinde kedisi Maviş'i 10 yıldır beslediğini ifade eden Yetiş, "Bütün hayatımı paylaştım. Sokağa atamazdım. Bu kararın ardından Bursa'dan yakınlarımdan, iş ortamından ayrılmak çok zor oldu. Yeni bir hayat ve düzen kurmak zorunda bırakıldım. Biz ilk davanın tahliye kararını temyize götürdük. İlk kararda, Ayşegül Yetiş'in sokak hayvanını ve evdeki kediyi beslemesinin men edilmesine karar verildi. Bunun üzerine temyizde karar bozuldu. Yeniden dava asli hukukta görüldü. Biz kazandık. "Sokak hayvanını beslemek insani bir zorunluluktur, kedinin ortak alanda yada evde beslenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kedi insanlara zarar verebilecek bir yapıya sahip değildir" denildi. Kedinin tahliye edilebilecek bir canlı olmadığına karar verildi" ifadelerini kaydetti.

"BÜYÜK MÜCADELE VERDİK"

Kararın tüm Türkiye'de emsal olacağını vurgulayan Yetiş, "Diğer kediler aynı kaderi yaşamasın diye büyük mücadele verdik. Maviş için dünyanın öbür ucuna da giderdim. Ama benim gibi yapabilecek imkanı olmayan insanlar var. Onlar için haklarını savunmaya devam ettim. Ve sonuçta kazandık. İyi olan kazanacaktı. Adalet yerini buldu. Olması gereken buydu. İyilikten yanayız diyoruz ama küçücük bir canlının varlığına tahammül edemiyoruz. Böyle olmaması gerektiğini adalet de gösterdi. Davanın da devamını getirmeyi düşünüyorum. Çünkü hiçbir kötülük cezasız kalmamalıdır. İnsanlar yaptıklarıyla rahat rahat oturmamalıdır" dedi.

"BURSA'YA DÖNMEYECEK"

Karar ile başka kedilerin de evden atılmasının önüne geçildiğini kaydeden Yetiş, "Kararın sevincini yaşıyoruz. Maviş çok mutlu, bahçeli bir evde yaşıyor. Önemli olan maviş benim yanımda. Kazanmama rağmen eski yaşadığım yere geri dönmeyi düşünmüyorum" diye konuştu.

"ARTIK KİMSE TEDİRGİN OLMASIN"

Yetiş, "Sokak hayvanlarını unutmayın. Onların yaşam hakkına saygı göstersinler. Bunu insanı görev olarak yapalım. Bir kap yemek ve su bırakalım. Kimse sokak kedisini veya köpeğini kedisini evinde beslerken tedirgin olmasın. 3 yıldır maddi manevi beni yıpratan bir davayı kazandık. Biz bunun hukuk yönünden başardık. Adalet yerini buldu emsal bir karara imza attık" ifadelerini kullandı.

Evde Kedi Beslemeye Mahkeme Onayı

Evde Kedi Beslemeye Mahkeme Onayı

Evde Kedi Beslemeye Mahkeme Onayı

Evde Kedi Beslemeye Mahkeme Onayı

Evde Kedi Beslemeye Mahkeme Onayı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim