• BIST 10366.16
  • Altın 4349.519
  • Dolar 40.3482
  • Euro 46.9244
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Emeklilik sistemi değişiyor: Detaylar!

Emeklilik sistemi değişiyor: Detaylar!
Emeklilik sisteminde değişikliğe gidiliyor. Yeni düzenleme ile prim günü çok olan vatandaşlara yüksek aylık ödeneceği belirtildi.

Sabah yazarı Faruk Erdem, Orta Vadeli Program'da (OVP) emeklilik sistemi ve aylık hesaplaması ile ilgili yapılacak yeni düzenlemeleri kaleme aldı. Orta Vadeli Program’da yer alan yeni sistemde çalışanların daha çok sistemde kalmaları teşvik edilmesi planlanıyor. Böylece fazla prim günü olanlar için emekli aylığının yüksek olması sağlanacak.

Erdem, şunları kaydetti:

"Türkiye'de emeklilik sisteminde aylık ödenen dosya sayısı 16 milyona ulaşmış durumda. Bakıldığı zaman 1.8 çalışana bir emekli düşüyor. Bunun olması gereken oranı ise 4 çalışana bir emeklinin düşmesi. Dolayısıyla bu dengenin sağlanamaması hem sosyal güvenlik sistemini zora sokuyor hem de emeklilerin daha yüksek aylık almalarını önlüyor. Orta Vadeli Program'da (OVP) emeklilik sistemi ve maaş hesaplama yöntemlerini de içine alan bir dizi düzenlemenin yapılması öngörüldü. Buna göre sadece kazançlar değil prim gün sayısı da emekli maaşını artıracak. İşte detaylar...

HER YIL FARKLILIK ORTAYA ÇIKACAK

2024'te emekli olanlara bu yıl olanlardan yüksek maaş hesaplandı. Enflasyon giderek düştüğü için benzer bir durum 2025 ile 2026 arasında da yaşanacak. Güncelleme katsayısında kullanılan parametreler (enflasyon, büyüme) değişken olduğu için her yıl bu farklılık ortaya çıkacak. Bu sorunun çözümü için sabit bir güncelleme katsayısı düşünülüyor. Eğer katsayı bir rakamda sabitlenirse yıllar arasındaki farklılık da ortadan kalkar.

Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas da TBMM'de komisyona sunum yaparak, bu konuda bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Şu andaki sistemde de ne kadar çok prim ödenirse emekli maaşı o kadar artıyor. Ancak bütün hayatı boyunca asgari ücretten prim ödeyenler, örneğin Bağ-Kur'lular daha düşük maaş alıyor. Yüksek prim ödeyip sonradan asgari ücretten ödeyenler için de yüksek hesaplamada düşme yaşanıyor.

YENİ SİSTEMDE GÜNDEMDE OLAN BAŞLIKLAR

Yeni sistemde sadece yatırılan Prime Esas Kazanç miktarları değil çalışma gün sayıları da etkili olacak. Böylece emeklilikte daha çok aylık almak isteyenler sistemde daha çok kalmayı tercih edecek.

Yeni sistemde şu konular gündemde:

Aylık bağlama sistemindeki karma yapının sadeleşmesi.

Enflasyon artışlarının yeniden düzenlenmesi.

Bozulan aktüeryal dengenin yeniden sağlanması.

Sistemde kalmanın emekli aylığı açısından daha cazip hale getirilmesi.

Taban maaş uygulaması değişiyor mu?

Bu konuda henüz bir netlik yok. Ancak taban maaş uygulaması düşük maaş alan emekliler açısından büyük avantaj oluşturdu. Çalışma hayatı kısa sürmüş, kısmi emekli olmuş, malulen emekli olmuş ya da asgari ücretten prim yatırmış birçok sigortalının emekli maaşı düşük kalmıştı. Bu emeklilere Hazine'den yapılan destek ile taban maaş şeklinde daha yüksek aylıklar ödeniyor. 8-9 bin lira aylığı olan bir emekliye 14 bin 469 TL ödeniyor. Bu rakam Temmuz da daha da artacak. Ancak taban maaşa yakın aylık alanlar açısından bazı sorunlar da ortaya çıkıyor."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 46 internet sayfasına erişim engeli!07 Temmuz 2025 Pazartesi 11:00
  • Memur ve emekliler dikkat!03 Temmuz 2025 Perşembe 15:30
  • Sigaraya büyük zam!02 Temmuz 2025 Çarşamba 12:45
  • Tarih belli! Zam fırtınasına hazır olun!01 Temmuz 2025 Salı 11:15
  • ÖTV düzenlemesi ‘Komisyon’dan geçti!28 Haziran 2025 Cumartesi 10:30
  • TCMB, ‘Sektörel Enflasyon Beklentileri’ni yayınladı!25 Haziran 2025 Çarşamba 09:30
  • Merkez Bankası'ndan ‘TL’ adımı!23 Haziran 2025 Pazartesi 10:00
  • Konkordato ilan etti: Ekrem Coşkun Döner!21 Haziran 2025 Cumartesi 12:15
  • Ekonomide acı reçete! İhale Merkez'e kaldı!20 Haziran 2025 Cuma 12:00
  • Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!20 Haziran 2025 Cuma 11:00
  • ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim