• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 19 °C

Çinliler, enerji dönüşümü için İzmir'de

Çinliler, enerji dönüşümü için İzmir'de
Çin’in önde gelen enerji şirketlerinden Devlet Enerji Yatırım Şirketi (SPIC), “Gelecek İçin Doğayı Seç” teması altında İzmir'de bir forum düzenledi.

3 Kasım’da İzmir’de düzenlenen forum, sürdürülebilir enerji gelişiminde yolları araştırma ve Çin ile Türkiye arasında enerji, kültür, ekonomi ve ticaret alanlarındaki iletişim ve entegrasyonu güçlendirme hedefiyle düzenlendi. Türkiye’nin Beijing Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin’in Ankara Büyükelçiliği Ekonomik ve Ticari Müsteşarı  Liu Yuhua, SPIC Genel Müdür Yardımcısı Chen Haibin ve Türkiye-Çin Dostluk Vakfı Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yaşar’ın da aralarında bulunduğu yetkililer, hem fiziksel hem de sanal ortamda gerçekleştirilen etkinlikte konuşmalar yaptılar. İki ülkenin düşünce kuruluşlarından, üniversitelerden ve iş dünyasından temsilciler etkinliğe katıldılar. 

İsmail Hakkı Musa yaptığı konuşmada, temiz enerji dönüşümünün, tüm dünya ülkeleri tarafından üstlenilmesi gereken ortak bir sorumluluk olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki çeşitli alanlardaki ilişkiler sürekli olarak gelişirken, temiz enerji dönüşümü konusunda kurulan ortaklığın bölgesel ve küresel düzeyde olumlu etkiler yaratacağını belirtti. 

Çin’in Ankara Büyükelçiliği Ekonomik ve Ticari Müsteşarı  Liu Yuhua, son 10 yılda Çin’in Türkiye de dâhil olmak üzere 100’den fazla ülke ve bölgeyle enerji projesi iş birliği yaptığını belirtti. Kuşak ve Yol girişimi kapsamında Çin ve Türkiye arasında birçok önemli enerji iş birliği projesi gerçekleştirildiğini vurgulayan Liu, Hunutlu Termik Santrali gibi kaliteli projelerin Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunduğunu ifade etti.

SPIC Genel Müdür Yardımcısı Chen Haibin, şirketin yeşil ve düşük karbonlu enerji dönüşümüne liderlik ettiğini ve fotovoltaik, yeni enerji ve temiz enerji alanlarında elektrik üretim kapasitesiyle birkaç yıl üst üste dünya lideri olduğunu hatırlattı. Chen, mayıs sonunda şebekeye entegre edilen Hunutlu Termik Santrali’nin 21 MW'lık fotovoltaik enerji üretim projesinin, Türkiye’nin yeşil enerji gelişimine önemli bir katkı sağladığını belirtti. Ayrıca SPIC’nin gelecekte de iki ülke arasındaki enerji iş birliğini ve kültürel etkileşimi artırmaya devam edeceğini ifade etti.

Forumda Çinli şirketlerin Türkiye’de gerçekleştirdiği yatırım projeleriyle ilgili bilgilerin gözden geçirildiği ve Türkiye’deki enerji politikasına uyarınca ülkedeki enerji kalkınma durumunun incelendiği iki rapor yayımlandı. Ayrıca “Çinli şirketlerin Türkiye’deki gelişme başarıları” sergisi ve iki ülkeden gençlerin fotoğraf eserleri sergisi düzenlendi. Çin kaligrafisi ve Türkiye’den ebru sanatı gibi geleneksel kültürler tanıtıldı. (Çin Uluslararası Radyosu)

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim