Almanya'da Başbakanlık görevini yürüten Olaf Scholz için bir veda töreni düzenlendi. Scholz koltuğunu, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi lideri Friedrich Merz'e devretmeye hazırlanıyor. Alman ordusu tarafından düzenlenen ve "Zapfenstreich" adı verilen askerî törende konuşan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Scholz, hükümet değişikliğini "demokratik normalliğin bir ifadesi" olarak adlandırdı.
"BU BİZİ OTOKRASİLERDEN AYIRIR"
Görevinin sona ermesini ve koltuğu teslim etmesini sıradan bir durum olarak tanımlayan Scholz, "Günümüzde, böylesi bir geçişin burada Almanya'da şu günlerde deneyimlediğimiz gibi, bu kadar medeni, uyumlu ve saygılı bir şekilde gerçekleşmesi hiç de sıradan bir durum değil. Demokrasilerde makamlar sadece belli bir dönem için verilir. Bu, bizi dünyanın farklı yerlerindeki otokrasilerden ayırır" şeklinde konuştu.
MERZ VE EŞİ TÖRENİ TAKİP ETTİ
Görevi teslim alacak Friedrich Merz ve eşi de Başbakan Olaf Scholz'un veda törenini takip edenler arasında yer aldı. Scholz konuşmasında Merz'e önündeki tüm görev ve zorluklar karşısında "başarı ve şans" dileyerek "Zor anlarda, ki elbette böyle anlar da olacaktır, sana güç ve özgüven veren karşılaşmalar diliyorum. Böyle vatandaşlara sahip bir ülkenin gelecekten korkmasına gerek yoktur" dedi.
ZELENSKY TEŞEKKÜR ETTİ
Başbakan Scholz, tören öncesi Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky' ile telefonda görüştü. Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, Scholz'un Zelensky'e yakın ve güvene dayalı iş birliğinden ötürü teşekkür ettiğini bildirdi. Otuz günlük ateşkesi koşulsuz kabul etmeye hazır olan Zelensky'nin bu tutumunun barışı Ukrayna'dan daha fazla isteyen kimsenin olmadığını gösterdiğini söyleyen Scholz, Rusya lider Vladimir Putin'inse artık "oyalama taktiklerine" son vermesi gerektiğini söyledi. Zelenskiy ise Scholz'a "Almanya'nın savaş yılları boyunca Ukrayna'ya verdiği destekten" ötürü teşekkürlerini sundu.