• BIST 9544.47
  • Altın 2488.366
  • Dolar 32.5182
  • Euro 34.8323
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Milyarlık helikopter ihalesi Skorsky'nin

Amerikan ve İtalyan firmaların kapıştığı milyar dolarlık hleikopter ihalesini Skorsky kazandı..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı'nda, "Genel Maksat Helikopter Projesi" karara bağlandı. İhale Amerikan Skorsky'nin oldu.

İTALYAN VE ABD FİRMASI YARIŞIYORDU

Geçen ay yapılan savunma sanayi icra komitesi toplantısında, ABD'li şirket Sikorsky ile İtalyan şirketi AgustaWestland tarafından verilen tekliflerin yeterli görülmemesi nedeniyle müzakerelerin devam edilmesine karar verilmiş, söz konusu şirketlerin tekliflerini düşürmeleri amacıyla 1 aylık süre verilmişti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, geçen ay yaptığı açıklamada, bir hedef fiyatlarının olduğunu, hedef fiyata bir hayli yaklaşılmasına karşın, İcra Komitesi'nin kabul edeceği ölçüde bir yaklaşımın olmadığını söylemişti.

Türkiye'de genel maksat helikopter üretimi altyapısının kurulması ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kamu kurumlarının uzun vadeli helikopter ihtiyacının yerli üretimle karşılanması amacıyla başlatılan Genel Maksat Helikopter Projesi'nde, devam eden ihale süreci sonuçlandı.

121 HELİKOPTER TEDARİKİ ÖNGÖRÜLÜYOR

TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tarafından yürütülen Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında 121 helikopterin tedarik edilmesi öngörülüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük ihalelerinden biri olan genel maksat helikopter projesinde, Sikorsky ile AgustaWestland çekişiyordu.

Sikorsky Türkiye'ye T-70 Blackhawk'ı, AgustaWestland ise TUHP 149'u (Turkish Utility Helicopter-Türk Genel Maksat Helikopteri) öneriyor.

TSK, Emniyet ve Orman Genel Müdürlükleri için TAI/TUSAŞ tesislerinde üretilmesi planlanan genel maksat helikopteri projesindeki son kararın bugün verilmesi bekleniyor. Genel maksat helikopterlerinin üretiminde TAI-TUSAŞ ana yüklenici olacak.

HANGİ KURUMLARA VERİLECEK

Proje kapsamında Jandarma Genel Komutanlığına 30, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 20, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na 6, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na 6, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na 6, Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı'na 2, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na 11, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 20, Çevre ve Orman Bakanlığı'na 20 adet helikopter tedarik edilmesi planlanıyor.

Helikopterin bakım ve eğitim üssünü bünyesinde bulunduracak olan Türkiye, helikopterin üçüncü ülkelere satış haklarını da alacak.

ANKARA'DA ÜRETİLECEK

Helikopterler, azami ölçüde yerli imkanlar kullanılarak, TAI'nin Ankara'daki mevcut tesislerinde üretilecek.

Söz konusu helikopterler, muharebe sahasında personel ve malzeme naklinin yanı sıra; insani yardım, doğal afetlerde arama-kurtarma, elektronik harbe karşı koyma ile ambulans gibi özel görevlerde de kullanılabilecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim