• BIST 11189.5
  • Altın 5738.223
  • Dolar 42.5614
  • Euro 49.5631
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 10 °C

Merkezi Araştırma Laboratuvarı, TÜRKAK akreditasyon alanını genişletti

Merkezi Araştırma Laboratuvarı, TÜRKAK akreditasyon alanını genişletti
Kastamonu (İHA) – Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (MERLAB) Uygulama ve Araştırma Merkezi, aldığı akreditasyonlar ile çalışmalarını...

Kastamonu (İHA) – Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (MERLAB) Uygulama ve Araştırma Merkezi, aldığı akreditasyonlar ile çalışmalarını çeşitlendirdi.

MERLAB, TÜRKAK tarafından akredite olarak 19 Ağustos 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen gözetim ve kapsam genişletme denetimini başarıyla tamamlayan Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (MERLAB) Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2025 yılına kadar geçerli yeni akreditasyon sertifikasını aldı. Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (MERLAB) Uygulama ve Araştırma Merkezi, en son 2021 yılında aldığı, "TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği Genel Şartlar" standardına göre akredite olduğu 2 akredite analiz parametresine, pH Tayini, Serbest Asitlik Tayini, Diastaz Sayısı Tayini, Elektriksel İletkenlik Tayini, Nem Tayini, Prolin Tayini ve Maltoz Tayini metotlarında kapsam genişletme çalışmaları doğrultusunda akredite analiz parametresini 9'a çıkardı.

Gerçekleşen akreditasyon çalışması ile Türk Gıda Kodeksinin Bal tebliğinde belirtilen kriterlerin çoğunluğu MERLAB'da analiz edilebilecek. Balın gerçekliğinin ve kalitesini belirleyen kriterlerle balın tazeliğini belirleme, balın olgunlaşma derecesini, bala uygulanan ısıl işlem ve depolama koşulları belgelenecek. Ayrıca balın içeriklerinin analizi ile balın antioksidan aktivitesini, balın elde edildiği bitki kaynağı ve içerdiği kül miktarını ve balın uygun zamanda hasat edilip edilmediğini gösteren parametreler incelenecek.

Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nın aldığı akreditasyon ile bölgede bal kalitesi üzerine yapılan çalışmalarda doğru ve güvenilir testler ile bölgede üretilen balların kalite sınıflandırılmasında etkin sonuçlar alınması bekleniyor. Yapılan analizler ile de bal tağşişi ve gıda sahteciliğinin önlenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, laboratuvarımızdan elde edilen veriler ile bal üzerinde etkili akademik çalışmalar yapılması hedefleniyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 74 ilde eğitimin kalitesi geriledi!22 Eylül 2025 Pazartesi 09:30
  • Öğretmenlikte ‘İstihdam’ krizi!20 Eylül 2025 Cumartesi 15:00
  • Yusuf Tekin'den süper çözüm: “Göndermesinler”17 Eylül 2025 Çarşamba 09:00
  • ‘KYK Yurt Sonuçları’ açıklandı!12 Eylül 2025 Cuma 09:30
  • Özgür Özel, İBB'nin 16 yeni kreşini açtı!10 Eylül 2025 Çarşamba 12:30
  • Rümeysa Kadak, Oxford yüzü oldu!10 Eylül 2025 Çarşamba 10:00
  • Erdoğan, “Öğretmenler için yeni düzenleme” dedi08 Eylül 2025 Pazartesi 15:00
  • 18 milyon öğrenci yollara düştü!08 Eylül 2025 Pazartesi 12:00
  • Aydınlık'tan Yusuf Tekin’e sert tepki!05 Eylül 2025 Cuma 17:00
  • Özgür Özel, Nehir Zeyrek'in velisi oldu!03 Eylül 2025 Çarşamba 15:30
  • ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim