Yurt içi yerleşiklerle yapılan 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırılmış ve hesaplama yönteminde değişiklik yapıldı. Tüzel kişi TL mevduat payı yüzde 60’ın altında olan bankalara, ilgili pay için aylık 0,3 puan artış hedefi getirildi. TL mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklara TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü yerine yüzde 86’sı oranında faiz veya telafi ödemesi yapılmasına karar verildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığının kararına istinaden, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Firmaların ihracat bedeli dövizlerinin TL’ye dönüşümünün desteklenmesi uygulaması kapsamında sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 3’e yükselti.
NE ANLAMA GELİYOR? YAPAY ZEKÂ YORUMLADI
Yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırılmasını, Google’ın yeni nesil yapay zekâsı Gemini, dikkat çeken ifadelerle yorumladı.
İşte o ifadeler:
Bankaların Merkez Bankası'nda tutmaları gereken yabancı para miktarı artacak. 200 baz puan, %2'lik bir artış demektir. Örneğin, daha önce 100 birim yabancı para mevduatı için 10 birim zorunlu karşılık tutuluyorsa, şimdi 12 birim tutulması gerekecek.
KREDİ UYARISI
Bankaların kredi verme kapasitesi azalabilir: Çünkü bankaların kullanabileceği yabancı para miktarı azalmış olacak.
Piyasada dolaşan yabancı para miktarı azalabilir: Bankaların daha fazla yabancı parayı Merkez Bankası'nda tutması, piyasaya sürebilecekleri miktarı düşürecektir.
Türk Lirası'na geçiş teşvik edilebilir: Bu karar, yabancı para mevduatını daha maliyetli hale getirerek, tasarruf sahiplerini Türk Lirası mevduatına yönlendirmeyi amaçlayabilir.