• BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

EÜ’ye 3 milyon dolarlık sanal fabrika

EÜ’ye 3 milyon dolarlık sanal fabrika
Türkiye'nin tek PLM (Product Lifecycle Management-Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi) Merkezi olma özelliğini taşıyan Ege Üniversitesi (EÜ) Ürün Yaşam...

Türkiye'nin tek PLM (Product Lifecycle Management-Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi) Merkezi olma özelliğini taşıyan Ege Üniversitesi (EÜ) Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGE PLM), imzaladığı protokolle altyapısı uygun bir fabrikanın dijital veya karanlık fabrikaya dönüştürülmesini sağlayabilecek PTC PLM Windchill programını tüm ekleriyle edindi. Yaklaşık 3 milyon dolar değerindeki programın üniversite sanayi işbirliği açısından da önemli olduğunu vurgulayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, programın kurulmasıyla EÜ bünyesinde oluşturulacak sanal fabrikada, yüksek lisans ve doktora programlarıyla yetiştirilecek öğrencilerin, fabrikaların entegrasyonunda etkin rol alacağını söyledi.

Endüstri ile işbirliği içinde araştırma ve eğitim faaliyetleri yoluyla PLM'nin geliştirilmesi ve uygulanmasını teşvik edip destekleyen EÜ Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi, bugün halen Türkiye'de tek olma özelliğine sahip. EÜ bünyesinde sanal mühendislik ortamında ürün geliştirmek, mühendis ve tasarımcılar yetiştirmek, sanal ürün ve proses geliştirme araçlarını ve uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren EGE PLM, önemli bir protokole imza attı. EGE PLM Merkezi Müdürü Prof. Dr. Semih Ötleş ve ekibi bir süre önce altyapısı uygun bir fabrikanın dijital veya karanlık fabrikaya dönüştürülmesini sağlayabilecek PTC PLM Windchill programını tüm ekleriyle birlikte edinmek üzere çalışma başlattı. Girişimler sonucunda, yaklaşık 3 milyon dolar değerindeki programın tüm eklentileriyle kullanılmasını içeren protokol imzalandı. PTC adlı yurtdışı merkezli dijital mühendislik yazılımları ve platformları geliştiren firmanın Türkiye çözüm ortağı Mechanica IRev ile EGE PLM işbirliğinde programın kurulum çalışmalarına başlandı.

"Üniversite sanayi işbirliği açısından önemli bir çalışma"

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, çalışmalarla ilgili bilgi almak üzere EGE PLM Merkezini ziyaret etti. Merkez müdürü Prof. Dr. Semih Ötleş ile firma satış müdürü İrfan Çolak'tan bilgi alan Rektör Budak, programın üniversite sanayi işbirliği açısından önemine değindi. Çalışmalarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Ötleş ve ekibini tebrik eden Rektör Budak, "EGE PLM, özellikle Sanayi 4.0 anlamında özel sektöre hitap edecek ve araştırıcı yetiştirecek önemli bir merkezimiz. Merkezimiz, çok özel bir programı kendi bünyesine katmış durumda. Program sayesinde üniversite sanayi işbirliğinde çok önemli bir adım atılmış oluyor. Bir anlamda üniversitemize sanal fabrika kurulacak, bir fabrikanın yönetimi ve üretimi aşamasındaki her türlü safhada nasıl kullanıldığını ve nasıl tasarımların söz konusu olduğu bilgisayar ortamında bu program sayesinde görülebilecek" diye konuştu.

Fabrikalar endüstri 4.0'a entegre edilebilecek

Üniversite sanayi işbirliğinde Endüstri 4.0'ı fabrikalara en iyi şekilde entegre edebilecek olanakları sağlamak istediklerini söyleyen Merkez Müdürü Prof. Dr. Ötleş, "Şu an 32 yüksek lisans öğrencimiz var, tamamı özel sektörde büyük fabrikalarda çalışan kişilerden oluşuyor. Öğrencilerimiz "PLM Uzmanı" unvanı almak, burada o vizyonu ve misyonu kazanmak için yer alıyor. Merkezimizde sisteme kurduğumuz alt yapıyla PLM nedir, özellikleri nelerdir, Endüstri 4.0 için neden olmazsa olmaz ve fabrikaların nasıl entegre edilebilecekleri, PLM uygulamalarının sağlayacağı avantajları öğretmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda yapacağımız TÜBİTAK ve benzeri projelerle bu sistemleri kendi fabrikalarına entegre etmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye'de halen tek PLM merkezi olarak bizler yer alıyoruz. PTC firmasının PLM Windchill programını tüm ekleriyle birlikte edindik. Oldukça büyük bir yazılım ve yüklemesi bile ciddi bir zaman alıyor. Bu yazılım, fabrikanın her hangi bir noktasında, fabrika yönetimi ve üretimiyle ilgili her şeyin yapılmasına olanak sağlıyor. Özel bir yazılım ve öğrencilerimize iyi bir fırsat sunmuş oluyoruz. Bu programları kullanan öğrencilerimiz, hatasız bir fabrika yönetimi ve üretiminin nasıl gerçekleştirilebileceğini öğreniyor, ayrıca kendi sektörlerinde de uygulama şansına sahip olabilecekler" dedi.

Ege'ye sanal fabrika kuruluyor

Ege Üniversitesi'nin hiçbir ücret ödemeden edindiği programın kurulumu ve ilerleyen süreçlerde yapılacak çalışmalarda yer alacak olan İzmir Merkezli Mechanica IRev adlı firmanın satış müdürü İrfan Çolak, PTC PLM Windchill programının alt yapısı uygun fabrikayı, dijital ve karanlık fabrikaya dönüştürebilecek yapıda olduğunu söyledi. Dünyadaki üniversiteler arasında yalnızca EÜ'nün programın bütün ürünlerine sahip olacağını hatırlatan Çolak, "Ekibimiz, merkezimizde PTC PLM Windchill adlı programın kurulumunu gerçekleştiriyor. 3 ay içinde burada sanal bir fabrikayı oluşturmayı planlıyoruz. Bu fabrika, data kartlarının yatırılması, data kartlarının yönetilmesi, aynı zamanda departmanlar arasındaki iletişimi kapsıyor. 5 ve 6. aylarda yine hedeflerimiz arasında, endüstriyel tesisler için geliştirilmiş nesnelerin internetini hayata geçirmek var. PLM & ERP & IoT ile sanallaştırdığımız makinalardan topladığımız verileri EGE PLM içinde önce işleyeceğiz sonra yönetmeye başlayacağız. Böylelikle sistem fabrikaların üzerindeki ikinci gözmüş gibi çalışacak. Yapay zeka entegrasyonuyla da depoda, üretim hattında, satın almalarda kritik noktalardaki kararları insanlardan alarak yapay zekaya yaptırmayı hedefliyoruz. Amaçlanan şey, ürünün fikir aşamasından müşteriye teslim ettikten sonraki Ar-Ge için geri bildirim (Feedback) toplama aşamasına kadar getirmek. Hangi süreçlerden geçecek, taslak, tasarım, imalat öncesi, imalat sonrası, departmanlar arası iletişim ürünün sahaya inmesi, müşteride kullanılması, kullanırken karşılaşılan hatalar gibi bilgiler toplanıp Ar-Ge departmanının ekranına, ürün geliştirme verisi olarak düşürmeyi planlıyoruz" bilgisini verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim