Emeklilikte Yaşa Takılanlar uzun mücadele ve hak aramaları neticesinde ancak 24 yıl sonra bekledikleri müktesep haklarına kavuştular. Kısmi EYT ve 5000 günle EYT bekleyenlerle ilgili ise henüz hiçbir gelişme olmadı. Diğer yandan 2023 yılında yapılan düzenlemenin akabinde büyük bir uçurum oluştu. Peki konuyla ilgili çalışma ne zaman yapılacak?
AYNI KUŞAKTA 1 GÜN İLE 17 YIL FARK
Türkiye gazetesinden İsa Karakaş'ın haberine göre, 8 Eylül 1999 ve öncesinde bir gün bile sigorta girişi olanlar yaşa takılmadan derhal emekli olurken bu tarihten hemen 1 gün sonra işe girişi olan aynı kuşaktaki kişiler sırf bir gün sonra işe girişleri yapıldığı için erkeklerde 17 yıl kadınlarda ise 20 yıla kadar geç olmaktadır.
3 YIL DOĞMADAN ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ
Hâl böyle iken adaletsizlik hissiyatıyla en az EYT’liler kadar ülkemizin her ilinden her ilçesinden kadın-erkek değişik meslek ve değişik statü ve dünya görüşüne sahip milyonlarca kişi “Emeklilikte Adalet Bekleyenler” ya da “Emeklilikte Kademe Bekleyenler” gibi adlar altında yasal yollardan hak aramaya başladı. Belirtilen kesim henüz 3 yıl bile dolmadan çığ gibi büyüdü.
MECLİS'İN DE GÜNDEMİNDE
Günümüzde özellikle sosyal medya ve diğer mecralarda çok ses getirmeye başladı. Öyle ki neredeyse her Meclis oturumunda bu mesele konuşulur hâle geldi. Dolayısıyla bu meselenin önümüzdeki genel seçimlerden önce çözülmesi kaçınılmaz hâle geldi.
2027 YILINA DİKKAT
Ankara’da adım adım tüm EYT süreçlerini takip etmiş bir gazeteci ve ÇSGB/SGK mesleki tecrübelerimden hareketle benim tüm beklentim en geç 2027 yılı içerisinde kapsamlı bir düzenleme yapılacağı yönündedir. Dolayısıyla düzenleme bekleyenler şimdiden SGK hizmet dökümleriyle ilgili tedbir almalarında fayda bulunmaktadır.
O KİŞİLERİN EMEKİLİKLERİ TEHLİKEYE GİREBİLİR
Zira Hükûmet tarafından Emeklilikte Kademe Kanun Teklifi TBMM’ye intikal ettirilmesi hâlinde teklifte öngörülecek şartları yerine getirmiş olsalar bile hizmet dökümünde belirli harfler bulunan Emeklilikte Kademe Bekleyenlerin emeklilikleri tehlikeye girebilecektir.
SAHTE SİGORTALILIĞA DİKKAT
Zira SGK, sahte iş yeri ve sahte sigortalılık ile yıllardan beri amansız mücadele etmektedir. Bu tedbirlerden biri de sahtecilikle ilgili bazı harflerle işaretlemeler yapmaktadır. Bu bağlamda hizmet dökümlerinde yer alan söz konusu harfler (Ş) Şüpheli (K) Kontrollü (S) Sahte anlamına gelmektedir.