• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Araplar'ın 'dört eş' krizi

Türkiye’den konut alarak 1 yıllık oturma izni hakkı kazanan Araplar, ‘4 eş’ krizi yaşıyor. Çok eşli Araplar, tüm eşlerine oturma izni çıkmayınca, müteahhitlerden destek istemeye başladılar.

Mütekabiliyet yasasının çıkmasının ardından, Türkiye’deki konut projelerine ilgi gösteren Arap yatırımcılar, tüm eşleri için oturma izni istiyor. Türkiye’den mülk aldığında 1 yıllık oturma izni verilen yabancıların, eş ve çocuklarına da izin çıkıyor. Ancak, çok eşli Araplar, tüm eşleri için oturma izni almakta sıkıntı yaşayabiliyor. 4 eşin yasal olduğu Arap dünyasının karşısına, Türkiye’den ‘evlilik belgesi’ şartı çıkıyor. Son dönemde Arap yatırımcıların bu sıkıntıyı aşmak için müteahhit firmalardan ‘oturma izni’ konusunda yardım istediği öğrenildi. Sektörde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da konuyla ilgili bir çalışması olacağı ifade ediliyor.

İzin nasıl alınıyor?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz’ın verdiği bilgilere göre, mütekabiliyet Yasası’nın koşullarına uygun olarak, Türkiye’den konut alan ve tapusu elinde olan yabancılar, 1 yıllık oturma izni hakkına sahip oluyor. Bu hakkını kullanmak isteyen yatırımcılar, gayrimenkul aldığını bulunduğu ilin Emniyet Genel Müdürlüğü, Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne bildiriyor. Tapu ve istenen belgeleri de hazırlayıp ikamet izni istiyor. Emniyet, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra sakınca görmezse, oturma izni veriyor. 1 yıllık oturma izni, talep edildiği takdirde, ev alan yabancının 1. dereceden yakınlarına yani eş ve çocuklarına da veriliyor. Araplar, şimdilik bütün eşleriyle birlikte Türkiye’ye gelip süreleri bittiğinde ülkelerine dönebiliyor. Oturma izni almak istediklerinde ise ‘evlilik belgesi’ şartına takılıyor. Bu nedenle, son günlerde konut aldıkları müteahhit firmalara diğer eşleri için de oturma izni istediklerini vurguluyorlar. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Konut alan Araplar, ‘Ev alacağım ama tüm eşlerim için oturma izni almama yardımcı olun’ şeklinde destek talep ediyor” diye konuştu.

www.istanbulhaber.com

Etiketler: , , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim