• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Viyana'dan İstanbul'a yürüyüş rotası: Sultanlar Yolu

Viyana'dan İstanbul'a yürüyüş rotası: Sultanlar Yolu
Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana kuşatması sırasında kullandığı güzergah, son yılların ilgi çeken yürüyüş rotaları arasına girmeye başladı.

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana kuşatması sırasında kullandığı güzergah, son yılların ilgi çeken yürüyüş rotaları arasına girmeye başladı. Avusturya'nın başkenti Viyana'dan başlayan 2 bin 100 kilometrelik Sultanlar Yolu rotası, İstanbul'da bitiyor.

Sultanlar Yolu, 2010 yılında Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır'ın işaretlemeleriyle aktif hale geldi. 390 kilometrelik Edirne, Kırklareli ve İstanbul işaretlemesine Edirne Doğa Sporları Kulübü Derneği de katkı sağladı.

Viyana'da başlayan yol Süleymaniye Camisi'nde

Viyana'dan yola çıkan bir gezgin, Avrupa ülkelerini geçtikten sonra Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Sultanlar Yolu'nun Türkiye kısmına giriş yapıyor. Edirne'deki pek çok köyün içinden geçen rotada Trakya'nın güler yüzlü insanlarıyla tanışan gezginler, Edirne'nin tarihi ve kültürel alanlarını da gezme imkanı buluyor.

Kırklareli'ne giriş yapılan rotada yine gezginleri Trakya'nın misafirperver insanları karşılıyor. Gezginlere kimi yaptığı bazlamadan ikram ediyor kimi köy kahvesinde çay ısmarlıyor. Rota, İstanbul'da Süleymaniye Camisi'nde sona eriyor.

Rotayı kullananlar Türk misafirperverliğinden memnun

Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır, rotanın Viyana kuşatmasında kullanılan güzergahtan oluştuğu için adının "Sultanlar Yolu" olduğunu söyledi.

Viyana'dan başlayan rotayı takip edenlerin 9 ülkeyi geçtiğini anlatan Çakır, şu bilgileri verdi:

"Rotaya Almanya'dan, Belçika'dan, İngiltere'den başlayan var. Kendi ülkelerinden gelip Viyana'da Sultanlar Yolu rotasına çıkıyorlar. Viyana'dan başlandığında İstanbul'a kadar 9 ülke geçiliyor. Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ülkeleri kapsıyor bu yol. Viyana'dan başlayan yol, İstanbul'da sona eriyor."

Rotayı kullananların çok mutlu dönüşleri olduğunu vurgulayan Çakır, şunları kaydetti:

"Sultanlar Yolu turunu yapan insanların hepsi çok mutlu oluyor. Yürüyerek veya bisikletle seyahat etmenin en güzel tarafı 5 yıldızlı otelde kalmak yerine günlük yaklaşık 50 avroya mal oluyor. Köyler için çok önemli. Tura çıkan insanlar köyde konaklamayı ve yeme içmeyi tercih ediyor daha çok. Kırsal kalkınma açısından da sürdürülebilir turizm anlamında çok önemli. Aynı zamanda Edirne'yi görüyorlar. Kentin tarihi eserlerini yerinde tanıma fırsatı elde ediyorlar. Rota, Avrupa'da daha çok biliniyor. Türkiye'de henüz tam olarak tanınmıyor. Belki de yakında olduğu için pek cazip gelmiyor olabilir."


Hollandalı İris rotayı 3 kez kullandı

Rotayı 3 kez kullanan Hollandalı İris Bezuijen de herkesin bu deneyimi yaşaması gerektiğini ifade etti.

Rotanın tarihi bir çizgide ilerlemesi nedeniyle olağanüstü bir havası olduğunu vurgulayan Bezuijen, "Gerçekten çok güzel bir rota. Bu rotayı ilk kez 3 yıl önce yürüdüm. Çok beğendiğim için 3 defa daha yürüdüm. Şimdi de bu rotayı bisikletle tamamlamayı hedefliyorum. Rota, tarihi bir çizgide ilerliyor. Yol üzerinde görülecek tarihi ve kültürel birçok yer var. Bazı şehirlerde tarihi yapıların restorasyonunu görüyoruz. Dolayısıyla herkesin gezip görmesi gereken yerler." diye konuştu.   

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim