Mayıs ayında bu yana Migros, Şok, Tansaş, Macro Center marketlerinde Sütaş ürünleri satılmıyor.
2008 Yılında İngiltere- Londra merkezli BC Partners’a bağlı Moonlight Capital'a (Ayışığı Sermayesi) satılan Migros ve yine bu grubu bağlı Tansaş, Şok, Macro Center Mazağalarında, Mayıs ayından bu yana Sütaş ürünleri satılmıyor.
SORUN RAF BEDELİ
"Raf savaşları farklı biçimlerde oluyor. Ya çok çeşidi olan markaların çeşit sayısının azaltılması ve raf için ödenen bedelin daha yukarı çekilmesi bekleniyor ya da ürünün bedelini daha üretimde koyan üreticiden bunu yapmaması isteniyor. Üretici tarafından konulan bedeller perakendecinin kâr marjını sınırlandırdığından daha baştan perakendecilerden o ürüne defans vermelerine sebep oluyor. Perakendeci tarafından geliştirilen bir başka pazarlık yöntemi de üreticiden raf bedeli olarak bedava ürün talep edilmesi. Bedava ürün rakamı da çok değişken.
Örneğin perakendeci çok büyük, mağaza sayısı yüzlerceyse beklenen bedava ürün miktarı 500 bin lira kadar olabiliyor. Perakendeci bunu sattıktan sonra üreticiden bedelli ürün almaya başlıyor. Sayısı daha küçük perakendecilerde bir tek ürün için yıllık 5 bin lira talep edilebiliyor. Eğer 15 mağazalık bir zincire sahipseniz sözü geçen tek bir ürün için raf kiralama bedeliniz yıllık 60 bin lira oluyor.
Peki, bütün bu pazarlıklar kime, nasıl yansıtılıyor? Perakendeci kâr marjını artırmak, üretici riskini azaltmak için pazarlık ede dursun, bütün bu sürecin sonunda tüketici etkileniyor. Fiyat serbest bırakıldığında perakendeci ürünü istediği fiyata satabiliyor. Bedava ürün alarak bir markette satılmaya başlanmış ürün ise daha en baştan üreticinin fiyat artışı yapmasına sebep oluyor. Bu da yine tüketiciye yansıtılıyor."
SÜT TEDARİKÇİLERİ DE MAĞDUR
Konuya ilişkin Süt Platformu şu açıklamayı yaptı: "Sütaş ürünlerinin ülkemizde 1250 mağazası olan Migros grubu marketlerinde satılmaması kabul edilemez. Sütaş ülkemizin önde gelen yerel ve güvenilir markalarından biridir.
Sütaş'a süt üreten on binlerce süt üreticisi vardır. Dolayısıyla Sütaş ailesi sadece çalışanları ile değil, tedarikçileri olan süt üreticileri ile büyük bir ailedir. Keza Sütaş milyonlarca tüketicisine de sağlıklı ve güvenilir süt ürünü üretmektedir.
DİĞER FİRMALAR DESTEK OLMALI
İnternette yaptığımız araştırmalarda market raflarının tedarikçileri zorlayan pazarlıklar ile verildiğini, bazen nakit bazen de bedelsiz ürün ile market raflarının tedarikçilere açıldığını okuduk. Bu konuda söz konusu süt ürünleri olunca, olayın boyutu farklı oluyor. Çünkü Sütaş tek başına değerlendirilemez.
Sütaş'a süt üreten binlerce süt üreticisi de işin içindedir. Dolayısıyla Migros'un dayattığı bir konu varsa eğer bu sadece kurumsal olarak Sütaş'ı değil, binlerce süt üreticisini de ilgilendirir. Gönül ister ki, market yasası çıksın, marketlerde private label ürünlere sınırlama getirilsin, süt ürünleri gibi her yaştan insanın beslenmesinde kritik rol oynayan ürünlerde pazarlıklar kaldırılsın. Süt ürünlerinde kalite standartlarında olan markalar, raf bedellerine maruz kalmadan raflarda yerlerini alsın.
Söz konusu süt ürünleri olunca Sütaş yada başka bir markanın hipermarket dayatmaları ile ürünlerini tüketiciye ulaştıramamasına seyirci kalamayız. Bu konuda Süt Birlikleri'nin de konuyla ilgilenmesi gerekmektedir. Sonuçta Pınar, Ülker, Danone, Sek ve diğer markalarda Sütaş'a destek olmalıdır. Çünkü konu hassastır.
www.istanbulhaber.com.tr
Sütaş'a boykot uygulanıyor

Migros, Şok, Tansaş mağazalarında 6 aydan bu yana Sütaş satışı yasak!
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Rasim Ozan Kütahyalı'nın lüks araç vurgunu: Polis koruması…!Adana merkezli 21 ildeki yasa dışı bahis ve kara para aklama operasyonunda tutuklanan Rasim Ozan Kütahyalı ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Kütahyalı'nın, Gürcistan'dan usulsüz getirdiği lüks aracın plakasını sahte plakayla değiştirip polis korumasıyla gezdiği iddia edildi.
Üniformasını, 2. kez çıkarıyor: Teğmen Deniz Demirtaş!Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilen Teğmen Deniz Demirtaş hakkındaki göreve iade kararı, Milli Savunma Bakanlığı'nın itirazı ile durduruldu.
Mahkeme Başkanı’nı tehdit ettiler: Daltonlar!İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ali Onur Atar ve kardeşine 'Daltonlar' suç örgütü tarafından gönderilen ölüm tehditlerine ilişkin Soruşturma tamamlandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Gürcistan'daki firari yöneticilerin de olduğu şüpheliler hakkında 9 yıla kadar Hapis istemiyle dava açtı.
Özkan Yalım’dan ‘Ek İfade’: Çelişkili açıklamalar…!Özkan Yalım’ın 18 Mayıs’ta verdiği son Ek İfade, 12 Mayıs tarihli beyanıyla birçok noktada çelişti. Gizem Özcan’ın adının geçtiği bölümden Kurultay sürecindeki rolüne, Özgür Özel’le ilişkisine kadar birçok konuda anlatımını değiştiren Yalım’ın ifadeleri Soruşturma dosyasında yeni tartışma yarattı.
MİT'in 'Süper Hayalet' operasyonu: 7 kişi yakalandı!MİT, Türkiye'ye yönelik faaliyet gösteren ve iki yabancı istihbarat servisine bilgi sızdırdığı belirlenen 9 kişilik casusluk şebekesini çökertti. Ankara merkezli 4 ilde operasyonda 7 kişi yakalanırken casusluk ağında yer alan A.C. ve B.E. bakın kim çıktı?ÖNE ÇIKANLAR
1/20
Askeri gemi mezarlığındaki terk edilmiş gemilerin etkileyici görüntüleri
Kapadokya'nın 'kalbi' Narlıgöl ilkbaharda bir başka güzel
Ziyaretçisiz kalan Akdamar Adası badem çiçekleri ile görsel bir güzellik
Haftanın fotoğrafları
12345678
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim




































