• BIST 1.124
  • Altın 458,727
  • Dolar 7,6460
  • Euro 8,8844
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 23 °C

Prof. Yeşilada, Dolayısıyla gündelik aldığımız bu tarçınlar son derece risk içeriyor.

Prof. Yeşilada, Dolayısıyla gündelik aldığımız bu tarçınlar son derece risk içeriyor.
Tükettiğimiz çoğu besinin vücudumuz için faydalı olduğunu düşünürüz. Fakat bilmemiz gereken bir şey var ki her ne kadar sağlıklı olursa olsun fazla tüketilen her besin vücudumuza yarardan çok zarar verecektir.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, oldukça sık tüketilen tarçın ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Tatlılarda ve özellikle soğuk havalarda içeceklerimize eklediğimiz tarçını alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri belirleyen Prof. Dr. Erdem Yeşilada, son zamanlarda kalitesi düşük ve ucuz tarçınların kullanıldığına dikkat çekti.

KUMARİNİN OLUŞUMU

Şu an piyasada bulunan tarçınlar, Endonezya veya Vietnam'dan gelmektedir. Bu tarçınlarda dıştaki ağacın mantar tabakasını kazımışlar, içteki kısmı çıkarmışlar ve dolayısıyla odun kısmı kalmış. Odun kıvrılmıyor. Bunda da aroma var fakat bunların içerisinde gramında 6.8 miligram kumarin bulunuyor' şeklinde konuşan Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, açıklamalarına devam etti.

Eskiden sofralarda 'seylan' tarçını kullanıldığını belirten Yeşilada, 'İç içe geçmiş ince dokusu ile taşıdığı az miktarda 'öjenol' ile o güzel koku ve aroma ortaya çıkıyor. Tarçın denildiğinde aklımıza ilk bu geliyor. Bu tarçının fiyatı da çok yüksek. Türkiye eskiden bunu kullanıyordu. Seylan tarçınının gramında 0,1 miligram kumarin var. O yüzden bu sağlık açısından risk oluşturmuyor. Çocuk ve yetişkinler başta olmak üzere herkes tatlılarına, içeceklerine rahatça ilave edebilir' açıklamasında bulundu.

KUMARİN TÜKETİMİ KİLO İLE ORANTILI OLMALIDIR

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre; 70 kiloluk bir insanın alabileceği en fazla kumarin miktarının 7 miligram olarak belirlendiğini hatırlatan Yeşilada, 'Dolayısıyla gündelik aldığımız bu tarçınlar son derece risk içeriyor. Bazı kişiler tarçının kan şekerini dengelediği konusundaki bilimsel verilerden kaynaklanarak 'muhallebinizin üzerine silme tarçın koyup öyle yiyin kan şekeriniz yükselmesin' diyor. O zaman insanlar büyük bir risk altına giriyor. Çocuğunuza da bunu bu şekilde verdiğinizde daha büyük bir risk oluşuyor' ifadesinde bulundu.

Alınması gereken kumarin miktarının insan kilosuyla orantılı olması gerektiğinin altını çizen Yeşilada, 'Doğru kullanım, 0,1 miligram bölü kilogram başı olarak hesaplanıyor. Yani 50 kiloluk bir insan için bu 5 miligrama denk geliyor. Bu risk de ülkemize kalitesiz tarçının gelmesiyle ortaya çıkıyor. İnsanların kullandıkları tarçına dikkat etmesi gerekli' şeklinde konuştu.

KUMARİN KANI SULANDIRIYOR

İnsanların yaşamında kan sulandırıcıya ihtiyaç duyduğunu ve kumarinin güçlü bir kan sulandırıcı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erdem Yeşilada, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

'Tarçını dozunda kullandığınızda o sizi dengeleyecektir. Ama fazla ve yanlış kullandığınızda, hatta kan sulandırıcıyla beraber kullanıyorsanız hafif bir şekilde kafanızı bir yere vurduğunuzda beyin kanaması geçirebilirsiniz. Kumarin ve kan sulandırıcıyı bir arada alıyorsanız durum riskli bir hale gelebilir. Doğadaki her şeyi miktarında kullanmak önemlidir. Fazla kullanımda vücutta karaciğerdeki enzimleri etkiliyor ve sizin aldığınız ilaçların daha fazla miktarda işlem görmeden kana geçmesine ve yan etkilerinin çıkmasına neden olabiliyor. Kan sulandırdığı için beyin kanaması, kanın durmaması gibi riskler ortaya çıkabiliyor. Bu bakımdan dikkatli olmak gerekli' dedi.

SAHTE TARÇIN NASIL ANLAŞILIR?

Baharatların bütün olarak kullanılması ve toz tarçının kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yeşilada, toz halindeki baharatlarda sahtekarlık yapıldığını söyledi. Yeşilada, 'Kırmızı biberlere kiremit tozu, karabibere kurum koyuluyor. Baharatları bütün alarak elektrikli bir kahve değirmeninde insanlar kendileri toz haline getirmelidir. Toz tarçından şüpheleniyorsanız tentürdiyotu toz tarçının üzerine damlatın. Eğer koyu mavi renk oluyorsa o kötü kaliteli tarçındır, kullanılmaması gerekir' şeklinde konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim