• BIST 9692.61
  • Altın 2490.431
  • Dolar 32.5901
  • Euro 34.8531
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Prof. Dr. Zati Vatansever: Keneyi görür görmez çıkarın

Prof. Dr. Zati Vatansever: Keneyi görür görmez  çıkarın
Sağlık Bakanlığı tarafından kene vakası görülen illerde bilgilendirme toplantısı yapılıyor.

Prof. Dr. Zati Vatansever, keneyi zaman geçirmeden vatandaşın kendisinin çıkarması gerektiğini savunarak, “Herhangi bir uzmana gidip kenenin çıkartılmasına gerek yok. Bunu çok basit olarak kendiniz yapabilirsiniz” dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından kene vakası görülen illerde bilgilendirme toplantısı yapılıyor. Bu kapsamda Tokat'ın Artova ilçesine bağlı Çelikli köyünde İlçe Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen programda Tokat Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Ayşe Ergüden ve Sağlık Memuru Cevdet Metin tarafından keneye karşı alınacak önlemlerle ilgili bilgilendirme yapıldı. Programda ayrıca Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zati Vatansever de köylülere keneden korunma yolları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çelikli köyünde arazide kene araştırması yapan Vatansever, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Türkiye'de insanları keneden bulaşan bir hastalık olduğuna inandırmanın zaman aldığının altını çizen Vatansever, “Bu süreçte kene ile ilgili çok yanlış kirli bilgi pompalandı ortama. Özellikle bu bölgelerde tarlaya çıkan herkes kene ile karşı karşıya geliyor. Şu anda bizim yapmamız gereken kene ile birlikte yaşamayı öğrenmek. Sabahları tarlaya giderken gerekli koruyucu önlemleri almak. Bunlardan en basiti paçaların çorabın içine sokulması. Akşamları da eve gelindiğinde mutlaka soyunup kene muayenesinin yapılması gerekiyor. Bunları yaparsak bu hastalığı görünmez hale getiririz” diye konuştu.
“KENEYİ GÖRÜR GÖRMEZ ÇIKARTMALIYIZ”
Vatansever, kenenin görür görmez çıkartılması gerektiğini savunarak, “Yani herhangi bir uzmana gidip kenenin çıkartmasına gerek yok. Bunu çok basit olarak kendiniz yapabilirsiniz. Dağıtılan kene kartları var, eldivenler var, isterseniz bir gazete parçasıyla olabilir, bir yaprak olabilir. Tutup keneyi sabit bir kuvvetle çıkartabilirsiniz. Bundan sonraki süreç kendinizi takibe bakıyor. Kendinizi takip ederek işte ateş, baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler olunca doktora gidip hikayenizi anlatmak” şeklinde konuştu.
“Keneyi kendimiz çıkartınca risk taşıyor mu?” şeklindeki soruya ise Vatansever, “Hayır tam tersi. Keneyi görür görmez çıkartmanız gerekiyor. Bu uzmanlık gerektiren bir işlem değil. Tutup ta 10 kilometre öte köyden her gün sağlık ocağına gidip kene çıkartmanıza gerek yok. Siz keneyi görür görmez uygun yöntemle tutun çıkartın. Ondan sonra takibinizi kendiniz yapın ve belirtiler çıkarsa doktora gidin” diye cevap verdi.
‘KENEYİ KENDİSİ ÇIKARTTI ÖLDÜ' ŞEKLİNDEKİ HABERLER
“Keneyi kendisi çıkardı, öldü” şeklindeki haberlere değinen Vatansever, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Kenenin kendisinin hastalık olduğu zannediliyor. Kene tutan herkesin hastalanacağı zannediliyor. Öyle bir şey yok. Kenelerin sadece yüzde 5'inde bu mikroplar var. Ama yine de dikkatli olmamız gerekiyor. Basında maalesef bu tip haberler çıkıyor. Yani, 'keneyi kendisi çıkarttı öldü' deniliyor. Öyle bir şey yok, bu doğru değil. Yani keneyi kimin çıkarttığı önemli değil. Keneyi ne kadar erken çıkarttığınız önemli. En basiti sabit bir kuvvetle yavaş yavaş çekerek keneyi çıkartın. İşte, 'kafası içinde kalır' diyorlar, kalırsa kalsın, orada bir mikrop yok. Onu ağaç kıymığı batmış gibi düşünün. Ondan sonra çekin çıkartın onu. Önemli olan kenenin kendisinin zaman almadan hemen çıkartılması.”
Bu sene kene vakalarında bir düşüş beklediklerini ifade eden Vatansever, 20'ye kadar olgu olduğunu ama vakalarda da azalma beklediklerini sözlerine ekledi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim