• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C

Philae görevini başarıyla tamamladı

Philae görevini başarıyla tamamladı
Rosetta görevi olarak da bilinen, 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına inen Philae adlı modülün görevini yerine getirdiği, görevin başarıya ulaştığı duyuruldu. Rosetta görevi ise henüz bitmiş değil.

67P/Churyumov–Gerasimenko kuyrukluyıldızına inerek tarihi bir başarıya imza atan Philae modülünün, buzul gök cismi hakkında topladığı tüm verileri Almanya’nın Darmstadt kentindeki merkeze göndermeyi başardığı açıklandı.

ESA adına Independent'a açıklama yapan Rosetta görevinin başındaki isim Stephan Ulamec, Philae'nin 10 deney ve gözlem cihazıyla elde ettiği bilgileri aldıklarını belirtti. Oldukça zor şartlar altında Philae'nin çok iyi çalıştığını belirten Ulamec, keşif aracının başarısından gurur duyduklarını söyledi. ESA mühendisleri, Philae'nin gönderdiği veriler üzerinde analize başladı.

GÖLGEDEKİ BİR YERE İNİŞ YAPINCA…

Philae, 12 Kasım'da yaptığı tarihi iniş esnasında zıpkınlarının beklendiği gibi çalışmaması üzerine belirlenen noktaya değil, gölgede kalan bir alana iniş yapabilmişti. Eğik konumda yere inen Philae, güneş panellerini de iyi konumlayamadığı için bataryalarını dolduracak Güneş ışınından mahrum kalmıştı.

Tüm olumsuzluklara rağmen 67P üzerinde birçok fotoğraf çeken ve gözlem yapan Philae, kalan son enerjisiyle bataryalarındaki enerji neredeyse tükeninceye kadar sondaj yaptı ve sonrasında uyku moduna geçti.

‘GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİ’

ESA mühendisleri, Philae uykuya dalmadan önce keşif aracının pozisyonunu az da olsa düzeltmeyi başardı. Rosetta mühendislerinden Christopher Carr, Philae'nin dört santimetre daha yukarı konumlandığını ve güneş panellerini 35 derece hareket ettirdiğini belirtti. Carr, "Tüm deney ve gözlem cihazları görevlerini yerine getirdi. Görev tam bir başarıydı" dedi. 
Carr, 'Philae görevinin büyük olasılıkla sona erdiğini ancak Rosetta'nın görevine devam ettiğini' belirterek, "Philae'den ileride belki sinyal alabiliriz. Ama Rosetta bu güzel kuyrukluyıldızı Güneş'e olan yolculuğunda gözlemlemeye devam edecek" ifadesini kullandı.

Carr, 67P Güneş'e yaklaştıkça Philae'nin buharlaşabileceğini belirtirken, en heyecan verici gözlemlerin Ağustos 2015'te yaşanacağını belirtti. Güneş'e en yakın noktasına gelecek olan (186 milyon kilometre) 67P, yüksek ısıdan buhar saçmaya başlayacak. Rosetta böylece kuyrukluyıldızın kimyasal yapısını analiz etmek için en iyi fırsatı yakalayacak. (Cumhuriyet)

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim