• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Obezite Tedavisinde Multidisipliner Yaklaşım

Obezite Tedavisinde Multidisipliner Yaklaşım
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Aysun Yurdakul ile Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nden Havva Burcu Tatoğlu,...

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Aysun Yurdakul ile Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nden Havva Burcu Tatoğlu, "Obezite tedavisini diyetle birlikte bilişsel davranış terapisiyle paralel götürmek başarıyı getirecektir" şeklinde konuştu.

Obezitenin kişinin yaşam kalitesini bozan, mortaliteye sebep olan tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalık olduğunun önemle altını çizen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Aysun Yurdakul, obezitenin fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan bireyin yaşamında da olumsuz etkilerinin var olduğunu belirterek, "Obezitenin psikolojik etkilerinin yanı sıra psikolojik sorunların da obezitenin gelişiminde önemli rol oynadığı bilinmektedir" dedi.

"OBEZİTE, CİDDİ BİR SİSTEMİK SAĞLIK SORUNUDUR"

Obezitenin bir estetik sorunundan çok daha ciddi bir sistemik sağlık sorunu olduğunu belirten Diyetisyen Aysun Yurdakul, "Obezitenin ülkemizde de sanayileşmiş batı toplumlarına yakın, hatta Fransa gibi ülkelerden üç kat daha fazla rastlanan bir durum olduğunun ortaya çıkması, çok geç kalınmadan bir şeyler yapılmasının gerekliliği gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Obezitenin tedavisi, multidisipliner yaklaşımla mutlaka çözülmelidir" diye konuştu.

"KİLO VERMEK İRADE İSTEYEN BİR DURUM"

Kilo vermenin başlı başına irade isteyen ve motivasyonla desteklenmesi gereken bir durum olduğuna vurgu yapan Yurdakul, "Diyete başlanıldığında tıkanırcasına yemek yeme isteği ve vücut şekli ve kilolarından oluşan hoşnutsuzluk gibi sorunlarla kişi baş başa kalır. Diyete başlanan kişilere, "Çok hızlı mı yersiniz? Strese bağlı iştahınız artar mı? Kilo kaybetme motivasyonunuzu kaybettiniz mi?" gibi birçok sorunun diyete başlama aşamasında ve diyet sonrasında mutlaka sorulup, çözülmesi gerekmektedir" dedi.

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİNİN KİLO KONTROLÜNE ETKİSİ

Obezite tedavisinde farklı yöntemlerin kullanıldığını ama güçlükler yaşandığını belirten, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nden Psikolojik Danışman Havva Burcu Tatoğlu ise, "Cerrahi yöntemler ya da diyet tek başına etki etmemektedir. Kilo kaybı olsa da sonrasında ciddi kilo alımı olabilir. Bireyin davranışsal ve bilişsel olarak değişime ihtiyacı vardır. Diyet programlarına, bilişsel davranışçı terapiyle etki yaratılabilmektedir. Kilo vermeyi engelleyen ya da kilo alımına sebep olan düşünce ve davranışlar belirlenip, daha işlevsel olanlarıyla değiştirmeyi sağlamak amaçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

"OBEZİTEYE NEDEN OLAN DÜŞÜNCE HATALARIYLA ÇALIŞILMALI"

Obezitenin tedavisinde multidisipliner yaklaşımın hakim olması gerektiğinin altını çizen Psikolojik Danışman Tatoğlu, "Bu tedavide; öncesinde bir endokrin hastalıkları uzmanı ile metabolik risk faktörlerinin elimine edilmesi, sonrasında hastanın da katılımı da sağlanarak diyet, egzersiz, farmakoterapi, davranış düzenlemesi ve bilişsel tedavi stratejilerinin kombinasyonu uygulanmalıdır. Bilişsel davranış terapileri ile bireyin kendini gözleme becerisi, uyaran kontrolü kazandırılmakta ve bilişsel yeniden yapılandırma yapılmaktadır. Obeziteye neden olan düşünce hatalarıyla çalışılmaktadır" şeklinde konuştu.

Obezite Tedavisinde Multidisipliner Yaklaşım

Obezite Tedavisinde Multidisipliner Yaklaşım

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim