• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

NEÜ’de Ünlü Şefler Deneyimlerini Öğrencilerle Paylaştı

NEÜ’de Ünlü Şefler Deneyimlerini Öğrencilerle Paylaştı
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Gastronomi Topluluğunun düzenlediği "Gastronomi ve Turizm Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey" konulu konferansta Ünlü...

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Gastronomi Topluluğunun düzenlediği "Gastronomi ve Turizm Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey" konulu konferansta Ünlü Şefler Eyüp Kemal Sevinç ve Esat Özata öğrencilerle buluştu.

Düzenlenen programa Türk ve Konya mutfağı üzerine araştırmaları ve kitapları bulunan Nevin Halıcı da katıldı. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferhan Nizamlıoğlu yaptığı açılış konuşmasında, Gastronominin sadece iyi yemek pişirmek anlamında kullanılamayacağını içinde turizm, gıda ve sağlık bilgisi gibi şeyleri de barındıran multidisipliner bir alan olduğunu söyledi. Öğrencilere, hemen her alanda çok parlak bir mesleğe ve sanata sahip olacaklarını söyleyen Nizamlıoğlu, gastronominin sabır, özvereni gerektiren bir sanat olduğunu da belirtti.

Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Parlakkaya ise gastronomi bölümlerinin alanda ihtiyaç duyulan nitelikli personelin yetiştirilmesi anlamında önemli görev üstlendiğini söylerken öğrencilerinin iş başında eğitim uyguladıklarını da hatırlattı. Öğrencilerin Almanya'da staj programıyla yurtdışı deneyimi kazandıklarının altını çizen Parlakkaya, alanda başarısını kanıtlamış şeflerin öğrencilerle bir araya gelmelerinin önemli olduğunu söyledi ve Eyüp Kemal Sevinç'le, Esat Özata'ya teşekkürlerini iletti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu da önemli bir faaliyete ev sahipliği yaptıklarını söyleyerek: "Öncelikle insanların fizyolojik ihtiyaçları karşılanmalıdır. Gastronomi topluluğumuzu tebrik ediyorum. Bu noktada sizler en temel görevi icra ediyorsunuz. Bu bir sanattır sadece bilim değildir. Kendi alanlarında başarılarını kanıtlamış misafirlerimiz sizlerle tecrübelerini paylaşacaklar. Beraberce istifade etmeyi umuyor kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, böyle canlı bir topluluğu görmekten memnun olduğunu söyleyip Eyüp Kemal Sevinç ve Esat Özata'ya teşekkür ederek sözlerine başladı. Şeker, "Kendilerinin bu mesleğe ve sizlere olan saygısını görmüş olduk. Üniversiteler olarak yetiştirdiğimiz gençlerin mesleklerini sevmelerini ve onun gereklilikleri konusunda yetkinlik kazanmalarını arzuluyoruz. Hayatın zorluklarına karşı iyi yetiştirilmemiz gerektiği konusunu düşünmemiz gerekiyor. Ülkemizin kültürünü yayma konusunda çaba sarf etmemiz gerekiyor. Topluluğunuzla başka projelere imza atmayı umuyorum." ifadelerini kullandı.

"KENDİ MUTFAĞINIZA SAHİP ÇIKMALISINIZ"

Konya'da NEÜ öğrencileriyle bir arada olmaktan memnun olduklarını belirterek konuşmasına başlayan Eyüp Kemal Sevinç, Gastronominin son yıllarda yükselen bir trend olduğuna dikkat çekti. Önce kendi mutfağımızı öğrenmemiz gerektiğine vurgu yapan Sevinç konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünya mutfağını tabii ki öğrenmeliyiz ama yerel mutfaklar, kendi kültürümüzle yoğrulmuş bilgiler çok daha önemli. Yaptığımız yemeklerde önce kendi kültürümüzü öne çıkaralım, Konya'da da istediğiniz ürünü bulma konusunda şanslısınız. Lütfen bunları önemseyin. Kendi mutfağınıza sahip çıkın."

Yerel Mutfaklarla alakalı çalışmaların arttığını belirten Sevinç, mutfakta yaratıcılığın, yeni lezzetler geliştirmenin çok önemli olduğunu vurguladı. Çok fazla yabancı şefle çalıştıklarını kaydeden Sevinç, önce kendi mutfağımızın kıymetini bilmemiz gerektiğinin altını çizdi.

"HAYAT DA YEMEK GİBİDİR, KATILANLARIN DOZUNU KAÇIRDIĞINIZDA LEZZETİ KAÇAR"

Esat Özata ise, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarının akademik boyutuyla alakalı bilgiler verdi, öğrencilerin merak ettiği sorulara cevap verdi. Özata: "Teknolojinin çok geliştiği şu günlerde bilgi çok fazla yayılmış durumda. Burada aldığınız Gastronomi ve Mutfak Sanatı eğitimiyle beraber, neyi, nerede aramanız gerektiğini biliyorsunuz. Okul yıllarınızı boşa geçirmeyin. Yemek yaparken bir şeylerin dozunu kaçırdığınızda nasıl lezzetli olmuyorsa, hayatta da öyledir. Dozunu kaçırdığınızda, her şeyin tadı maalesef kaçıyor. Uygulama da en az teori kadar önemlidir ve elinizdeki tüm imkânların kıymetini bilmelisiniz." ifadelerini kullandı.

Esat Özata, her sabah 6'da uyandığını söyleyip, güne erken başladığını ancak bundan hiç üzüntü duymadığını söyledi. İşini severek yaptığını belirten Özata, "Kaliteli hayat dediğimiz şeyi yaşamak, bizim gayemiz olmalı. Ben yemek yaparak mutlu oluyorum. Siz de bunu yaparken mutlu musunuz bunu düşünmelisiniz. Kendinizi geliştirmelisiniz, mutlu olacağınız şeyi bulmalısınız. Nihayetinde, ne kadar donanımlı olursanız hayattan o kadar zevk alırsınız." dedi.

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in Eyüp Kemal Sevinç ve Esat Özata'ya hediye takdimi ve salondaki tüm öğrencilerle selfie çekiminin ardından program sona erdi.

NEÜ’de Ünlü Şefler Deneyimlerini Öğrencilerle Paylaştı

NEÜ’de Ünlü Şefler Deneyimlerini Öğrencilerle Paylaştı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim