• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C

Neden parmak çıtlatırız ?

Neden parmak çıtlatırız ?
Gün içinde defalarca yaptığımız parmak çıtlatmanın sebebi ne ? Parmak çıtlatmanın zararları neler ?

İnsanlar günlük yaşamda birçok harekette bulunurken, bunların zararlı mı yoksa yararlı mı olduğu konusunda genellikle bir bilgiye sahip değildir. Peki, gün içinde yapılan birçok hareket, egzersiz niteliğinde mi, yoksa istemsizce de olsa, yaptığımız hareketler bize zarar veriyor mu?

Bu kategoride değerlendirilebilecek hareketlerimizden biri, parmak çıtlatmak. Günlük yaşamda, farkında bile olmadan yaptığımız bu harekete neden ihtiyaç duyuyoruz. Bu hareket, vücudumuz açısından zararlı mı yoksa bir ihtiyaç mı?

ÇITLATMA, GAZIN DIŞARIYA YANSIMA EFEKTİ

Eklemlerin aniden genişlemesi ile eklem sıvısı içinde bulunan gazların açığa çıkması sonucunda, eğer bunlar üzerine baskı yapılırsa, aşina olduğumuz o çıtlama sesini duyarız. Bu ses aslında, gazın dışarıya yansımasının efektidir. Bir defa parmak çıtlatıldığında, ardından bir süre bu eylemi tekrar etmek mümkün değildir zira açığa çıkan gazların, yeniden eklem içi sıvısına karışması, en az 20-25 dakika zaman almaktadır.

“KAVRAMA GÜÇLÜĞÜ YAŞIYOR OLABİLİRLER”

Kimilerinin zararlı olduğunu düşündüğü, kimilerinin de büyük bir rahatlama olarak tanımladığı bu durumun gerçekte vücuda etkisi araştırıldığında, ortaya kesin bir sonuç çıkmamakla birlikte, kireçlenme ya da eklem gevşekliğine neden olma gibi bir bulguya rastlanmamıştır. Bununla birlikte, yapılan bazı araştırmalara göre; parmak çıtlatan kişilerin kavrama güçlerinin, çıtlatmayan kişilere göre çok daha yetersizdir.

“TIPKI GAZOZ KAPAĞI AÇILDIĞINDA ÇIKAN SES GİBİ”

Üzerinde pek de kafa yormadan yaptığımız bu eylemin nedenlerini ve kişiye zararı olup olmadığını Op. Dr. Selim Çepel, AjansHaber’e değerlendirdi.

Bu durumun aslında teknik bir sorun olduğunu belirten Çepel, “Soluduğumuz havanın büyük bir kısmı azot, nitrojen. Dolayısıyla, kandaki nitrojen oranı çok yüksek. Hatta, kandaki oksijen yüzde 20’lerde iken nitrojen yüzde 70’lerdedir. Dalış şartlarından aşinaysanız, biliyorsunuzdur ki, basınç azaldığı vakit gazlar baloncuk haline geçiyor. Siz, parmağınızdaki eklemi bir şekilde açarsanız, yüzde 20 kadar hacmi artırırsanız, içerdeki gaz, hava haline geçiyor ve bu geçerken, tıpkı gazoz kapağı açıldığında çıkan sese benzer bir ses çıkarıyor. Hikâye kabaca bu.” şeklinde konuştu.

“BİR ŞEKİLDE ZARAR VERİYOR, HOŞ DEĞİL”

Bu kimyasal değişim sebebiyle de, bir kere patlattığınızda, bir müddet aynı şeyin olmayacağını, çünkü o baloncuğun tekrar gaz halinde olduğunu belirten Dr. Çepel, parmak çıtlatmanın zararlı olup olmadığı konusunda ise şöyle konuştu:
Normalde yapmayın diyoruz. Yine gazoz kapağı örneğini kullanacak olursak, bir yere dayayıp öbür taraftan kanırtmanız gerekiyor, eklem hacmini açmak için. Bu da bir şekilde zarar veriyor, hoş bir şey değil. Dolayısıyla biz, yapılmamasını tavsiye ediyoruz.

“KABARCIKLARIIN VÜCUDUMUZDA OLMASI SAĞLIKLI”

Parmak çıtlatmanın tedavi gerektirip gerektirmediği konusunda da konuşan Dr. Selim Çepel “Bu kabarcıklar vücudumuzda var zaten, bu sağlıklı bir durum. Eğer kıkırdağı ezmiyorsanız sorun yok ama insanlar kendilerine zarar verdiklerinden yapılmamasını tavsiye ediyoruz. Alışkanlık yapılmasının çok zararı yok ama çok da doğru değil.” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim