• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

MHP’den Domuz Gribi Uyarısı

MHP’den Domuz Gribi Uyarısı
Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep İl Başkanı Ali Muhittin Taşdoğan, domuz gribine karşı uyarılarda bulundu.

Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep İl Başkanı Ali Muhittin Taşdoğan, domuz gribine karşı uyarılarda bulundu.

MHP İl Başkanı ve Uzman Doktor Taşdoğan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Geniş Çaplı Salgın" olarak bilinen bu hastalık konusunda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Taşdoğan, "Ülkemizde sağlık bakanlığının resmi açıklaması ile 14 vatandaşımızın hayatını kaybettiği "domuz gribi" olarak bilinen H1N1 virüs salgını sağlıksız yaşam koşullarının her geçen gün arttığı şehrimizde de hastanelere müracaat eden grip vakalarıyla bir panik havası oluşturmaktadır. Hakkında vatandaşlarımızca az bilgi sahibi olunulan bu öldürücü ve her an herkese bulaşabilecek hastalıkla ilgili kamuoyuna yeterli bilgi verilmediğini düşündüğümüzden panik havasının büyüyeceği endişesi ile sorumluluk duygusu içinde, bu açıklamaya gerek gördük. "İnfluenza H1N1" yani domuz gribi Dünya sağlık Örgütü tarafından "geniş çaplı salgın" olarak tanımlanmaktadır. Mevsimsel grip gibi insandan insana öksürük hapşırık yoluyla bulaşan mutasyona uğramış virüs tarafından yayılır. Hasta insanların elleriyle dokundukları yüzeylerden ve havalandırması iyi olmayan soğuk ortamlarda üremesi ve bulaşması olur" dedi.

BELİRTİLERİ VE TANI

Domuz gribinin belirtileri konusunda bilgi veren MHP Gaziantep İl Başkanı Taşdoğan, hamile çocuk ve yaşlı hastaların risk grubu içerisinde yer aldığını ifade etti. Tanının geniş laboratuarlarda yapıldığını anlatan Taşdoğan,

"Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen mevsimsel grip belirtilerine benzerdir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı hastalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir. Hamileler, çocuklar ve yaşlılar riskli gruplar içinde yer alır. Hasta olan kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Tanı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Test bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır. Yani her hastanede yapılmamakta, şüphelenilen hastalardan alınan kanlar bu özel labaratuvarlara gönderilip kesin tanı konulmaktadır. Bir acil serviste tanı konmaz sadece şüphelenilir.

"H1N1 VİRÜSÜ DETERJANLARA BİLE DAYANIKSIZ"

Taşdoğan, domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün evlerde günlük temizliklerde kullanılan deterjanlara bile dayanıksız olduğunu belirtti. Alınacak basit yöntemlerle virüsten korunmanın mümkün olduğunu kaydeden Dr. Taşdoğan, "Evde kullanılan normal deterjanlara bile dayanıksızdır. İyi bir yüzeysel temizlik, hastanın evindeki, tüm eşyaları bu virüsten arındırır. Bazı önlemlerle sadece gripten değil, grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi ve çevrenizi koruyabilirsiniz. Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri çok etkilidir. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız. Ellerinizi su ve sabunla en az 30 saniye yıkayınız. Selamlaşırken ve tokalaşırken öpüşmemeye dikkat ediniz. 38 derecenin üzerindeki ateşi ile vücut, eklem, kas ağrısı olan hastaların mutlaka doktora başvurmaları gerekir. Risk altında ki kişiler aşı yaptırmalıdır" diye konuştu.

Erken teşhisin çok önemli olduğunu hatırlatan Taşdoğan, şikayetler başladığında mutlaka doktora müracaat edilmesi gerektiğini ifade etti. Hastalık nedeniyle panik yapılmamasını isteyen Taşdoğan, domuz gribinin bilinçli davranılması gereken bir hastalık olduğunu söyledi. Hastalığın ilk 2 gününde hastalığın tedavisine yardımcı olacak ilacın hastanelerde mevcut olduğunu ifade etti.

MHP’den Domuz Gribi Uyarısı

MHP’den Domuz Gribi Uyarısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim