• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C

Laboratuvara Başarı Belgesi

Laboratuvara Başarı Belgesi
Medical Park Samsun Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı, 7. yılında da "Uluslararası External Kalite Kontrolü Başarı Belgesi'ni aldı.

Medical Park Samsun Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı, 7. yılında da "Uluslararası External Kalite Kontrolü Başarı Belgesi'ni aldı.

External Kalite Kontrolü; programa katılmış olan laboratuvarlar arasında, uluslararası bir organizasyon olarak düzenleniyor. Katılan laboratuvarlara gönderilen verilerin analizleri hatasız olduğu takdirde başarı belgesi veriliyor.

Medical Park Samsun Hastanesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Muhlise Alvur "Medical Park Samsun Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı hastalarının kan tetkiklerinin doğru çıkması için, sabah akşam olmak üzere günde iki kez internal(iç) kalite kontrolü yapmakta, düzgün çıkmaz ise kalibrasyonunu kontrol ederek tekrar kontrol serumu ile uyumluluğu incelenmektedir. Bu uyumlulukların mutlaka 1SD de olmasını isteriz. Hastalarımızın ameliyatlarının ve tedavilerinin kararlarında laboratuvar bulgularının önemli katkıları vardır. Dolayısıyla laboratuvar sonuçlarının hassas bir şekilde çalışılıp en doğru rakamların sunulması gerekmektedir. Her hastane yönergelere uymak durumunda olmasına rağmen bizim ayrıcalığımız az önce de belirttiğim gibi 1SD içinde kontrolleri kabul etmemizdir. Bu şekilde hareket edildiğinde uluslararası kalite kontrollerimizde de en mükemmel şekilde değerleri elde etmekteyiz" dedi.

Dr. Muhlise Alvur "Her biyokimya laboratuvarının çalışma prensipleri içinde internal (iç) ve external(dış) kalite kontrollerinin yapılması şarttır. Bu durum hasta numunesinin analizinin doğru yapılmasına katkı sağlar. External kalite kontrolü ulusal veya uluslararası bilinmeyen numune, laboratuvara gönderilir. Bu numuneden analizler yapılır. Bulunan sonuçlar numunenin geldiği yere gönderilir, toplanan veriler ne ölçüde doğru çalışıldığı istatistikî olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucu bir yıl süre ile takip edilir. Eğer doğru çalışma yapıldı ise başarı belgesi elde edilir" diye konuştu.

Hastaların serumlarının laboratuvarda 24 saat muhafaza edildiğini söyleyen Prof. Dr. Alvur "Kritik değerde olanlar tekrar çalışılır, kritik değerler acilen doktoruna haber verilir ve tedavi düzenlenmesi gözden geçirilir. Bu serumlardan hastalarımızın durumlarına uygun olmayan sonuçlar çıktığında tekrar analiz yapılır ve yeniden değerlendirmeye alınır" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Muhlise Alvur açıklamasını şöyle tamamladı: "İnternal kalite kontrolünde bizim laboratuvar daima 1 SD(doğruluktan sapma) bölgesinde çalışmakta olduğundan external kalite kontrollerimiz yedinci yılın bitiminde de başarılı bir şekilde sonuçlanmış oldu. Gerçekte 3 SD'ye kadar çalışmak mümkün ama hata ölçüsü o denli artmaktadır. Bu riski düşünerek daima 1SD'de çalışmaktayız."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim