• BIST 9934.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

Konya’da "Dünya Devlerinden Enerji Verimliliği Paneli"

Konya’da "Dünya Devlerinden Enerji Verimliliği Paneli"
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şubesi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya İl Müdürlüğü tarafından "Dünya Devlerinden Konya'da...

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şubesi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya İl Müdürlüğü tarafından "Dünya Devlerinden Konya'da Enerji Verimliliği" paneli gerçekleştirildi.

Verimlilik Haftası kapsamında, MMO Konya Şubesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele, Konya Valisi Muammer Erol, MMO Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya İl Müdürü Uğur Özalır, oda üyeleri ve konuşmacılar katıldı. Panelden önce konuşan MMO Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, "Verimlilik son zamanlarda sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın üzerinde dikkatle durduğu önemli bir konudur. Verimlilik hayatın her alanını kapsayan ve etkileyen bir kavramdır. Hele hele ülkemizin son zamanlarda ciddi hamlelerle geliştiğini ve büyüdüğünü, yüksek teknolojiye dayalı bilgi ekonomisine geçtiğini, ihracatın hızla arttığını ve milli gelirin sürekli yükseldiğini düşünürsek verimliliği ve neticesindeki dönüşüm bizim için ne kadar önemli olduğunu görürüz. Türkiye'de verimliliği tam anlamıyla yerleştirebilmek için ciddi bir eylem planı hazırlamak gerekir. Bu fikri yediden yetmişe herkese içten benimsetmek gerekir. Bu kapsamda eğitimlerle işe başlanırken eğitimlere de her şeyin çekirdeği olan ailelerden başlanmalıdır. Küçük yaşlardan itibaren çocuklara verimliliğin önemi anlatılmalı ve bunu bir alışkanlık haline getirilmesi sağlanmalıdır" dedi.

"VERİMLİLİK TÜRK MİLLETİNİN YAŞAM TARZI OLDUĞU GÜN BİZ BAŞARIYA ULAŞIRIZ"

Duransoy, verimlilik eğitiminin ailede, ana okullarında ve ilkokullarda verilmesinin önemli olduğunu söyleyerek, "Verimlilik ve tasarruf bilinci bir kültür haline getirilmeli, bunun için çalıştaylar, konferanslar, seminerler ve paneller düzenlenmelidir. Sanayicimize model olacak fabrikalar kurulmalı ve bunların tanıtımı yapılmalıdır. Üniversitelerimizde verimlilik bölümleri kurulmalıdır. Türkiye'nin bir verimlilik haritası çıkartılıp yapılacaklar bir an önce hayata geçirilmelidir. Unutulmamalıdır ki, verimlilik konusu Türk milletinin yaşam tarzı haline geldiği gün biz ancak başarıya oluşmuş oluruz" dedi.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ise, yaptığı konuşmada, "Malumunuz olduğu üzere tarih boyunca enerji her zaman önemini korumuştur. Enerji her dönemde önemini korumakla beraber enerji verimliliği konusu da gündemimizde yarın bugünkünden çok daha fazla yer alacaktır. Çünkü artık dünya makineler arası iletişime dayalı 4. sanayi devrimine girdiği konusunda herkes hemfikirdir. Böyle bir dünyada üretim giderlerini verimli kullanabilenler karlılıkların ve rekabet güçlerini arttırabileceklerdir. Ortalama bir üretim tesisinde maliyetlerin yüzde 5 ile yüzde 20'si enerji girdisinden oluşuyor. Türkiye'deki tüm şirketlerin ortalama karlılığı ise yüzde 4 olarak hesaplanıyor. Yani ortalama bir şirket, bir enerji tesisi sadece enerji verimliliğini iki katına çıkararak aslında karlılığını da iki katına çıkarmış oluyor" şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya İl Müdürü Uğur Özalır ise konuşmasında, "Yenilik hayatımızın her alanında karşımıza çıktığı gibi Enerji alanında da çok önem arz etmektedir. Başta sanayi sektörü olmak üzere tüm sektörleri ilgilendiren verimlilik özellikle enerji verimliliği konusunda bakanlığımız çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Verimsiz elektrik motorların verimli motorla değişimi konusunda KOSGEB kararıyla sanayicimiz desteklenmektedir. Çok çalışmak verimlilik getirmiyor. Hatta verimlilik üzerinde ters tepki yapıyor. Çalışma süresinin uzunluğu değil, kullanılır ve etkili olması gerektiği artık bütün dünya tarafından kabul edilen bir şeydir" ifadelerini kullandı.

Panel, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Danışmanlık ve Eğitim Daire Başkanı Mustafa Kemal Akgül'ün oturum başkanlığında gerçekleştirildi. Panelde, TOYOTA Üretim Planlama ve Yönetim Müdür İrfan Sarıcı, S&Q MART Eğitim, Etüt, Proje Yöneticisi Nafi Baran, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı Danışmanı Hidenori Tarui, ve PANASONİC Yönetim Kurulu Üyesi Kazuhito Takahashi de verimlilikle ilgili sunum yaptı.

Konya’da "Dünya Devlerinden Enerji Verimliliği Paneli"

Konya’da "Dünya Devlerinden Enerji Verimliliği Paneli"

Konya’da "Dünya Devlerinden Enerji Verimliliği Paneli"

Konya’da "Dünya Devlerinden Enerji Verimliliği Paneli"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim