Yunanistan, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) savunma sanayi programlarına entegrasyonunu engellemek için diplomatik temaslarını yoğunlaştırdı. Atina yönetimi, AB üyesi ülkelerdeki büyükelçilere, Türkiye’nin savunma projelerinden dışlanması yönünde lobi faaliyetleri yürütme talimatı verdi.
AB-TÜRKİYE ORTAKLIĞI YUNANİSTAN’I TEDİRGİN EDİYOR
AB Komisyonu’nun SAFE (Avrupa Güvenlik Eylemi) düzenlemesi kapsamında üçüncü ülkelerin savunma projelerine katılımının önü açılırken, Türkiye’nin askeri teknoloji ve üretim kapasitesi Brüksel’in dikkatini çekti. Ancak bu durum, Yunanistan’ın Türkiye’nin AB ile yakınlaşmasını “stratejik tehdit” olarak görmesiyle diplomatik gerilimi tetikledi.
SAFE DÜZENLEMESİNDE OY BİRLİĞİ TARTIŞMASI
Yunanistan, SAFE kapsamında ortaklık kurulacak ülkelerin belirlenmesinde oy birliği şartı ararken, AB yönetimi nitelikli çoğunluk sistemini savunuyor. Atina, Fransa’nın da desteğiyle üçüncü ülkelerin projelere katılım oranının yüzde 35’ten yüzde 15’e düşürülmesini talep ediyor.
TÜRK SAVUNMA SANAYİİNİN KÜRESEL YÜKSELİŞİ
Türkiye, son yıllarda İHA’lar (İnsansız Hava Aracı) başta olmak üzere savunma sanayiinde kaydettiği ilerlemeyle dünya pazarında söz sahibi oldu. Baykar’ın İtalyan Piaggio Aerospace’i satın alması ve TUSAŞ’ın Airbus ile HÜRJET projesinde mutabakat imzalaması, Türk savunma şirketlerinin küresel etkisini kanıtlıyor.
YUNANİSTAN’IN ENDİŞELERİ: TÜRK İHA’LARI VE İHRACAT REKORU
Yunan basını, Türkiye’nin İHA ihracatından elde ettiği yüksek gelir ve AB ülkeleriyle savunma iş birliklerinin Atina’yı rahatsız ettiğini vurguluyor. Kathimerini gazetesi, Türk firmalarının 800 milyar avroluk Avrupa pazarında etkin olma potansiyelini “Yunanistan için risk” olarak tanımladı.
NATO’DAN TÜRKİYE’YE ÖVGÜ: “TEDARİK ZİNCİRİNİN VAZGEÇİLMEZİ”
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Türk savunma şirketlerinin küresel tedarik zincirindeki kritik rolüne dikkat çekti. Rutte, “Türkiye, savunma sanayiinde üretim kabiliyetini çoktan geliştirdi” ifadeleriyle Ankara’nın NATO için önemini vurguladı.
ZAMAN YARIŞI: 27 MAYIS KRİTİK TARİH
AB Dönem Başkanı Polonya’nın, 27 Mayıs’taki Genel İşler Konseyi toplantısında Türkiye’nin entegrasyonunu gündeme getirme planı, Yunanistan’ı harekete geçirdi. Atina, Türkiye’nin AB savunma pazarına erişimini engellemek için diplomatik süreçte zamanla yarışıyor.