• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

“Kırmızı” İle Farkındalık Ve Yüzleşme

“Kırmızı” İle Farkındalık Ve Yüzleşme
8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi Çankaya Belediyesi Galeri Kara'da açılan "Kadın ve İktidar 2" sergisi kadın sorununa dikkat çekiyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi Çankaya Belediyesi Galeri Kara'da açılan "Kadın ve İktidar 2" sergisi kadın sorununa dikkat çekiyor.

Galeri Kara'da Ayla Onar, Ferda Demirel, Ferza Yiğit, Hatice Aykanat, Nilgün Dalay, Nuray Sümer, Özüm Ünlü, Rukiye Epli Dede, Şerife Barıç'ın eserlerinden oluşan "Kadın ve İktidar 2" sergisi, sanatseverleri girişteki "Kırmızı" ile karşılıyor.

Cam kabin içinde sergilenen heykel, sergiye gelenlerin temkinli olarak yaklaşıp, izlerken irkilmesine yol açıyor.

Heykeltıraş Ferza Yiğit, Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünü bitirip Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde yüksek lisans eğitimi yapan, aynı zamanda Çankaya Belediyesi çalışanı.

"KATLEDİLEN HAYALLERİMİZDİ"

Kırmızı'nın yaratım sürecinde çocukluğunun küçük rugan kırmızı ayakkabılarından yola çıktığını söyleyen sanatçı Ferza Yiğit, pek çok kız çocuğunun kırmızı bir rugan ayakkabı ve büyüdüğünde de gelinliğinin altına giyeceği beyaz ayakkabı hayali olduğunu dile getirdi.

Yiğit, "Kırmızı güzel ama çok tehlikeli bir renk. İçinde aşkı da, tutkuyu da, şiddeti de barındırıyor. Ayakkabı aşamasına geldiğim zaman var olan hayallerimiz, değerlerimiz geçti gözümün önünden. Her genç kızın bir hayali vardır. Bir arkadaşımız, yakınımız evlenir ve gelinlik altına giyilen beyaz ayakkabının tabanına isimlerimizi yazarız" şeklinde konuştu.

Çocukluk ve gençlik hayallerinin birleştiği ayakkabı ve renkleri farkındalık ve yüzleşme için kullanmaya karar verince projenin netleştiğinden söz eden Yiğit, 2015 yılında 303 kadının gördüğü şiddet yüzünden öldüğünü, katledildiğini ifade etti: "Aslında hepimiz katledildik. İllaki fiziksel şiddete maruz kalmak gerekmiyor, çoğu kadının farkında bile olmadığı ruhsal şiddet, en yakıcı olanı. Çocukluğumuzun hayallerini süsleyen artık ne yazık ki şiddeti çağrıştıran bu kırmızı ayakkabıların altına hayallerini gerçekleştiremeden ölen kadınların ismini yazdım. Tasarım gereği isimleri görmek için baktığında insan kendiyle karşılaşıyor aynada. Kadın cinayetlerinin son bulması dileğiyle bu çalışmamı Özgecan Aslan nezdinde hayalleri de katledilen tüm şiddet mağduru kadınlara ithaf ediyorum."

Ülke gündeminden hiç inmeyen kadın cinayetleri başta olmak üzere, yaşamın her alanında kadının karşı karşıya kaldığı sorunların ciddi artışlar kaydettiğini, sistemin ve erkek egemen ideolojinin iktidar biçimlerinin, kadının var olduğu her alana müdahale ederek iktidar kurduğunu ifade eden 9 kadın sanatçının bir araya gelip kadın katliamlarına karşı bir haykırış olarak tanımladığı sergi 11 Mart tarihine dek görülebilir.

“Kırmızı” İle Farkındalık Ve Yüzleşme

“Kırmızı” İle Farkındalık Ve Yüzleşme

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim