• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Karslı Turizmciler Dertli!

Karslı Turizmciler Dertli!
Kars Oteller ve Lokantalar Derneği (KARSOD) ve Turizm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özer, Sarıkamış'ın adının "güvenlik bölgesi" olarak geçmesinin...

Kars Oteller ve Lokantalar Derneği (KARSOD) ve Turizm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özer, Sarıkamış'ın adının "güvenlik bölgesi" olarak geçmesinin kış turizmini olumsuz etkilediğini belirtti.

Tur operatörlerinin kış turizmi programlarından Sarıkamış ve Kars'ın adını çıkardıklarını ifade eden KARSOD Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özer, Kars Valiliği'nin resmi internet sitesinde aralarında Sarıkamış'ın da bulunduğu birkaç bölgeyi Bakanlar Kurulu kararı ile "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan etmesinin önemli kayak merkezlerinden Sarıkamış'a darbe vurduğunu ve yerli ve yabancı turistlerin artık Sarıkamış'ı tercih etmediğini söyledi.

Sarıkamış'a yerli ve yabancı turistleri getirebilmek için çok mücadele verdiklerini kaydeden Özer, "Öncelikle idari ve mülki amirliklerin vermiş olduğu kararların çokta içeriklerini bilemiyoruz tabiki, kendi güvenlik görüşleriyle ilgilidir. Yalnız burada bunun altını çizerek söylüyorum ki, bizler Kars'a yerelde, sahada, mutfakta yıllardır turizm anlamında faaliyet gösteren işletmeleriz. Bu işletmelerin içerisinde oteller, transferler, acentalar ve restorantlar mevcut. Biz her hangi bir sıkıntı, her hangi bir problem görmüyoruz. Görmediğimiz gibi de bütün yazışmalarımızda, bütün gelecek olan yerli ve yabancı turist yazışmalarımızda, "bölgede her hangi bir sıkıntı yoktur." "her hangi bir problem yoktur." "güvenlikle ilgili endişeniz olmasın." Buralara gelebilirsiniz diye çığlıklarımız neredeyse bütün dünyaya ulaşır şekile gelmesiyle beraber, bir takım kamu kurum ve kuruluşlarında "bölgede güvenlik sıkıntısı var gelmeyin" demesi insanların dışarıdan baktığında burada yerel işletmecilerle, kamu kurum kuruluşları arasında bir kopukluk olduğunu söylüyorlar. Çünkü özel sektör gelin diyor. Devlet kanadı "gelmeyin" diyorsa bunun içerisinde acaba bu sorun nerededir diye bakmakta lazım. Acaba bu sorun kendi aramızda mı? Yoksa ulusal bir sorun mu? Genel bir sorun mu? Diyede bakmak lazım. Yani durumun böyle olması açıkçası bizlere çok ciddi manada zarar veriyor. Halen sezonun neredeyse yüzde 60'ı geçmiş bir durumdayız. Bir kaçtane işletmenin Sarıkamış'ta açılmaması, faaliyet vermemesi, Kars'taki işletmelerin halen kış turizmine kazandırılması için gelen misafir olmayışı, ayrıca insanları derinden de üzüyor. Durum her geçen günde böyle kötüye gidiyor. Bakıldığında şuan çok sıkıntılı ve sancılı süreçler geçiriyorsak, emin olun ki birkaç yıl sonra neredeyse Sarıkamış'ta turizm bitecek mi? Artık kayak yapılmayacak mı? Ne oldu da geçen sene güvenlik bölgesiydiniz de, bu yıl ne oldu da güvenliğiniz kalktı diye insanlar bize sorarlar" dedi.

"ÇOK BASİT DEĞİLDİR BU? BÖYLE İKİ KELİMEYLE, "BURASI GÜVENLİK BÖLGESİDİR. BURAYA GELMEYİN DEMEKLE" BU ŞEHRİN KADERİYLE OYNANAMAZ"

Zaten geçmiş zamanlarda bizler buraya insanları getirebilmek için ulusal, uluslararası fuarlara katıldık. Gerek il içi, gerek il dışı, gerek uluslar arası boyutlarına katılarak bölgemizin çok iyi bir kayak, kış turizmi olduğunu anlatabilmek için neler nelerle uğraştık ve hangi zamanlardan geçtik diyen KARSOD Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özer, "Ama çok basit değildir bu? Böyle iki kelimeyle, "burası güvenlik bölgesidir. Buraya gelmeyin demekle" bu şehrin kaderiyle, bu bölgenin kaderiyle oynanamaz. Tabi bende buradan gelmek isteyen bütün misafirlere neredeyse telefonlarla canlı bağlantı yaparak gösteriyoruz, "işte bakın buralarda hiçbir sıkıntı yok." Kayaklar çalışıyor, havaalanları çalışıyor. Hava limanları çalışıyor. Şehir aktif, hiç bir problem olmadığını neredeyse misafir gruplarımıza yemin ederek anlatmaya çalışıyoruz artık. Bence bunun biran önce kamu oyunun idari ve mülki amirliklerin özel işletmelerle kayak bölgesinde biraraya gelip, böyle birşeyin olmadığını hep beraber ülkeye göstermek durumundayız. Hatta bunun en başı da bizlerden geçer. Bunun startını buradan sizlerin aracılığıyla duyurmak isterim. Yediden yetmişe hep beraber kayağımızı yapalım ve dünyaya kendimizi gösterelim. Varsa güvenlik zafiyetimiz kendimiz alalım. Ne yazık ki misafir anlamında her geçen gün kayıplara uğruyoruz. Çünkü yazın ortasından bu tarafa gelen bir misafir krizi var. Sarıkamış'ta buna ek olmasıyla beraber bu krizi çığ gibi büyütmeden biran önce bitirmeniz lazım" diye konuştu.

"BÖYLE YAYINLARIN YAPILMASI BİZLERİN İŞİNİ DE ÇOK ZORLAŞTIRYOR. VE BU DURUM BÖYLE GİDERSE BU ALGI EMİN OLUN Kİ BU BÖLGE DE 5-10 YILDAN AŞAĞIDA YIKILMAZ"

Tur operatörlerine cevap vermekte, Sarıkamış'ın çok güvenli bir bölge olduğunu anlatmakta çok zorlandıklarının altını çizen Halit Özer, "Bizlere gelen tur operatörlerinin rehberlerin ve misafirlerin ve grup liderlerinin yazışmalarında ve telefon görüşmelerinde biz de kendilerine kış aylarında 2 veya 4 günlük tur yapılabilir, paket programlarını gönderiyoruz. Dünya markası jolie, ETS tur gibi firmaların kendi sitelerine girdiğinizde kış turizmi programlarını görebilirsiniz. Bizler bunun hazırlığını tam yaparken, tur operatörlerine Kars programlarını satma noktasına geldikten hemen sonra tur operatörlerinden gelen cevapta şöyle ki; misafir gruplarda yani müşteri dediğimiz yerli yabancı turist gruplarında, tabi biliyorsunuz bizlerde öyleyiz, bir ülkeye bir yere gittiğimizde öncelikle orayı bir araştırırız. Gezilecek yer, konaklanacak yer, neler olduğunu ilgili araştırmalar yapıyorlar. Tabi işte burada herkesin malum bildiği üzere Kars Valiliği'nin Sarıkamış Bölgesini "Özel Güvenlik Bölgesi" olduğunu ilan edince, tabi bunu gören misafirlerimiz tedirginleşiyor. Tur operatörlerimiz programlarını geri çekiyor. Dolayısıyla dönüp bizlerle tekrar iletişimi geçiyorlar. Siz gelin diyorsunuz. Siz paramı kazanmak istiyorsunuz bizim canımızı ateşe ata ata.Niye diyoruz? İşte Valiliklerinizde böyle açıklamalar var, oysa ki sizler gelin diyorsunuz. Tabi burada bir tezat durum da oluşuyor. İnanın ki bizler yerelde çok zorlanıyoruz bu tür hallerde. Böyle yayınların yapılması bizlerin işini de çok zorlaştırıyor. Ve bu durum böyle giderse bu algı emin olun ki bu bölgede 5-10 yıldan aşağıda yıkılmaz. Yani bir şeyi yapmak çok zordur, yıkmak çok kolaydır. Kötü algılarla, kötü yazılarla, kötü paylaşımlarla yada algı operasyonu dediklerimiz, kötü algı uyandırma durumlarıyla bunu çok da yakın zamanda düzeltemeyiz. Bizim işimizi de bu daha da zorlaştırıyor" şeklinde konuştu.

Karslı Turizmciler Dertli!

Karslı Turizmciler Dertli!

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim