• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Karşılıksız ‘Çek’lere ‘Karekodlu’ Önlem

Karşılıksız ‘Çek’lere ‘Karekodlu’ Önlem
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) ve Kredi Kayıt Bürosu işbirliğinde, "Karekodlu Çek Uygulamaları Bilgilendirme Semineri" düzenlendi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) ve Kredi Kayıt Bürosu işbirliğinde, "Karekodlu Çek Uygulamaları Bilgilendirme Semineri" düzenlendi.

STSO Davut Altan Meclis Salonu'nda düzenlenen seminere; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Başkan Yardımcıları Haluk Akyüz ve Mustafa Kemal Şahin, Findeks Grup Yöneticisi Serkan Siyasal ve meclis üyeleri, iş adamları ve banka yöneticileri katıldı.

MURZİOĞLU: "RİSK, İYİ YÖNETİLİRSE FIRSATTIR"

Seminerin açılış öncesi bir konuşma yapan STSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Ticarette vadeli alım satımların önemli bir yeri vardır. Bir kaç istisnai durum dışında ödemeler genelde vadeli yapılır. Bu anlamda çek oldukça önemli bir araçtır. Ancak takdir edersiniz ki çekin karşılığının olup olmadığı muammadır. Küreselleşme ticaretteki risk algısını daha da büyütmüştür. Risk, iyi yönetilirse fırsat, doğru ölçülüp biçilmezse tehdittir. Ticaretin içindekiler olarak biz oldukça uzun bir süre, karşı tarafın riskini tam ölçemedik. Kimi zamanda büyük zararlarla karşılaştık. Türkiye'deki şirketlerin yurt içi satış ciroları, yani toplam yurt içi ticaret hacmi 2014 yılında 3,7 trilyon lira civarındadır. Bu yurt içi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin yani 2,4 trilyon lirasının vadeli işlemlerle yapıldığı tahmin edilmektedir. Vadeli ticaret ekonomide büyük paya sahiptir. Ancak karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasının ardından 2012'de karşılıksız çıkan çek tutarı iki katına çıktı. Bunun sonucunda piyasada çekin itibarı düştü. Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin girişimiyle çek sicillerinin özel sektöre açılması sağlanmıştır. Zira çek silicilerinin özel sektöre açılması ticaret için çok önemli bir ihtiyaca yönelik cevaptır. Ancak reel sektördeki şirketlerimiz bu sistemi beklediğimiz ölçüde kullanamadı" dedi.

MURZİOĞLU: "KARŞILIĞINI O ANDA SORGULAYABİLİYORSUNUZ"

Sistemin daha hızlı, güvenilir ve etkin hale getirilmesi için dünya üzerinde etkin olan karekodlu çek uygulamasının geliştirildiğini söyleyen Başkan Salih Zeki Murzioğlu, "Çekin üzerinde işlenen karekodu okutup, karşılığını o anda sorgulayabiliyorsunuz. Ticari ilişkide bulunacağınız tarafların sadece olumsuz değil, olumlu anlamda da sicilini değerlendirebileceğimiz bir sorgulama merkezi olarak "Kredi Kayıt Bürosu" yani "findeks" ticari faaliyetlerde bulunacağınız şirketlerle ilgili sizin için önemli bir istihbarat aracı haline gelmiştir" diye konuştu.

SİYASAL: "ALACAKLARINIZI ZAMANINDA TAHSİL EDEMEZSENİZ, BORÇLARINIZI ZAMANINDA ÖDEYEMEZSİNİZ"

Seminerle ilgili sunum yapan Findeks Grup Yöneticisi Serkan Siyasal, "En önemli konulardan bir tanesi reel sektördeki şirketlerin ticari itibarlarını koruyabilmeleri. Biz ticari itibarı şöyle tanımlıyoruz; eğer alacaklarınızı zamanında tahsil edemezseniz, borçlarınızı zamanında ödeyemezsiniz. Dolayısıyla ticari itibarınız zedelenir. Çünkü alacaklarınızı zamanında tahsil edemezseniz ticari itibarınızı diğer kişilere emanet etmiş olursunuz. Dolayısıyla itibarınızı kime emanet ettiğinizi bilmeniz ve araştırıyor olmanız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Karşılıksız ‘Çek’lere ‘Karekodlu’ Önlem

Karşılıksız ‘Çek’lere ‘Karekodlu’ Önlem

Karşılıksız ‘Çek’lere ‘Karekodlu’ Önlem

Karşılıksız ‘Çek’lere ‘Karekodlu’ Önlem

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim