• BIST 10096.48
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Kalp hastalarına yaz rehberi

Kalp hastalarına yaz rehberi
Kalp hastalarında beslenmeyle ilişkili en önemli dikkat edilmesi gereken konulardan biri, hafif ancak öğün sayısının fazla olduğu beslenme şeklidir.

Güne özellikle az yağlı peynirler, özellikle kan basıncı yüksek ve kalp yetersizliği olan kişilerde önemli olmak kaydıyla tuzdan arındırılmış zeytin ve taze meyvelerden ibaret hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Hipertansiyonu ve kalp damar hastalığı olan kişilerin yoğun kafeinli içecek tüketmemeleri tavsiye edilir.   

Öğlen ve akşam yemeklerinde ise, yumurta ve tereyağı içeren hamur ürünleri gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenme, fast-food, hazır yemekler, yoğun miktarda ve yağlı kırmızı et tüketimi, kremalı ve yağlı tatlılardan kaçınılmalıdır. Ana öğünlerde tercih edilecek ürünler, tahıl ve kepek ekmekleri, sebze çorbaları, balık ve tavuk eti, yağsız sütle yapılan tatlılar, taze sebze ve meyveler, kuru baklagillerden ibaret olmalıdır. Yemek pişirirken haşlama, ızgara, kendi suyunda pişirme tercih edilmelidir.

Ana öğünlerin yanında hem sıvı hem de enerji kaybını önlemek amacıyla ara öğünler ihmal edilmemelidir. Ara öğünlerde de yine yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmeli ve sıvı alınmalıdır. Günde ortalama 2 litre su içilmesi oldukça önem taşımaktadır. Kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmeli, şeker hastalarının özellikle meyve suyu tüketimi konusunda kontrollü davranmaları gerekmektedir.

Alkol kullanımı olan hastalar, yaz aylarında alkol tüketme konusunda daha da istekli olabilirler. Özellikle çok sıcak ortamlarda alkol alımı ek risk doğurabilir. Bu durumda, alkol almak isteyen hastaların azalmış miktarda ve alkol içeriği düşük olanları tercih etmesi uygun olur.   

Su ve tuz kaybı hayati önemde

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları vücutta ve de dolaşım sisteminde bazı değişikliklere yol açmaktadır. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmaktadır. Kalp damar sisteminde ısı artışına uyum sağlamak amacıyla, kalp atım gücünde azalmanın sonucu olarak doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncında artış / azalma oluşmaktadır. Yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetersizliği ve kalp damar olaylarında artış görülmektedir.

Bir diğer etksi ise su ve tuz kaybıdır. Özellikle hipertansiyonu nedeniyle kan basıncı düşürücü ilaç alan ya da çoğu kalp hastalarının kullandığı kan basıncını etkileyen ilaçları kullanan kişilerde risk oluşturur.

Baygınlık hissi, halsizlik

Sıcak havalarda kan basıncında oluşabilecek düşmeler, baygınlık, halsizlik gibi yaşam kalitesini etkileyen sorunlara yol açabilirken, özellikle damar hastalığı olanlarda ve kalp yetersizliği olan kişilerde ciddi olaylara da neden olabilir.

Bu noktada, hastaların kaybettikleri sıvıyı yerine koymaları, sorun yaşamaları halinde doktoruyla temas kurarak ilaç doz ayarlaması yaptırmaları ve en önemlisi sıcak ortamda çok fazla bulunmamaları oldukça önem taşımaktadır. Kalp yetersizliği olan hastalarda, terlemeyle su ve tuz kaybının yanında ciddi ritm bozukluklarına sebep olabilecek potasyum ve magnezyum gibi bazı minerallerin kaybı da olmaktadır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim