• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

İlk Türk Uzay Adamı

Milyonlarca vatandaşımızdaki yaygın kanaatin aksine, Türkler uzay yarışına daha bundan yıllar öncesinde, hem de ön saflarda dahil oldular.

Ancak, dünyadaki en ünlü Türk Devleti durumundaki Türkiye Cumhuriyetinden değil, etnik açıdan yakın akraba olduğumuz Kazakistanın uzay çalışmalarında katettiği başdöndürücü gelişmeler sayesinde... Baykonur bölgesinde dünyanın Florida-Cape Caneveraldan sonra en ünlü roket fırlatma rampalarına sahip olan Kazakistan, özellikle SSCB döneminde bir çok usta astronot yetiştirdi.

Bunlardan biri olan Toktar Ebubekiroğlu (Abubakirov), Kazak-Rus ortak uzay araştırmaları kapsamında iki kez uzaya çıktı. Geçtiğimiz yıllarda astronotluktan emekli olan Ebubekiroğlu, halen Kazak Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayevin bilim danışmanlığı görevini yürütüyor.
 
Türkiye kamuoyunun Toktar Ebubekiroğlu ile tanışması da oldukça ilginç bir rastlantıya dayanıyor. 1986 yılında "2000 yılına mektup gönder" başlıklı bir kampanya başlatan PTT, bu vesileyle yurdun dört bir yanından binlerce mektup teslim aldı. Kampanya nedeniyle toplanan bütün bu mektupları yeni milenyumun başlangıcına dek genel merkezindeki kasalarda saklayan PTT yetkilileri, 2000 yılı gelip dağıtıma başladıklarında ise ciddi bir sorunla karşılaştılar. Mektuplardan birinin üzerinde "Uzaya çıkacak ilk Türk astronotuna" ibaresi yer almaktaydı.
 
İstanbul Aksaray Postanesinden 27 Ekim 1987 günü postaya verilen bu sıradışı mektubun üzerinde herhangi bir gönderici adı da yoktu. Eldeki ilk bilgiler, adı bilinmeyen bu vatandaşımızın haylinin henüz gerçekleşmediğini, uzaya o tarihe dek herhangi bir Türkün çıkmadığını gösteriyordu.

Uzun süre bu mektubu ne yapacaklarını araştıran yetkililer, önce Türk Havacılık ve Uzay Genel Müdürlüğüne başvurdular. Buradan gelen cevap ise PTTcileri Dışişleri Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına yönlendirecekti. Son çare olarak başvurdukları bu iki kurumun verdiği bilgi ise oldukça şaşırtıcıydı. Dışişleri Bakanlığı da Hava Kuvvetleri Komutanlığı da Türklerin -Türkiye Cumhuriyeti uyruğuyla olmamakla birlikte- uzaya çoktan gittiğini bildiriyordu! Çünkü, farklı ülkelerden astronotların yer aldığı geniş bir listede yapılan taramada, Kazakistanlı astronot Toktar Ebubekiroğlunun da adı yer almaktaydı.

Ankaradaki Kazakistan Elçiliği aracılığıyla, halen hayatta olan ve Başkan Nazarbayevin bilimsel konularda başdanışmanlığını yapan Ebubekiroğluna ulaşıldı, kendisine "bu özel mektubu kabul edip etmeyeceği" soruldu. Müslüman bir Kazak Türkü olduğunu bizzat onaylayan Ebubekiroğlu, mektubu memnuniyetle kabul edeceğini bildirerek 15 Şubat 2002de PTTnin davetiyle Türkiyeye geldi.

O güne dek adını sanını hiç bilmediğimiz astronot Ebubekiroğlu meçhul vatandaşın ona yazdığı sevgi dolu mektubu yetkililerden törenle teslim alırken, böylelikle PTTnin elinde bulunan son "2000 yılı mektubu" da iki yıllık bir gecikmeyle sahibine ulaştırılmış oluyordu.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.thyhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim