• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 13 °C

Iğdır’da hayvan pazarı karantinaya alındı

Iğdır’da hayvan pazarı karantinaya alındı
Iğdır'da büyükbaş hayvanlarda rastlanan sığır çiçek hastalığı (LSD) nedeniyle hayvan pazarı kapatılırken, il genelinde hayvan giriş çıkışları da yasaklandı.

Iğdır'da sığır çiçek hastalığı nedeniyle 120 büyükbaş hayvan telef oldu. Bu hayvanlardan alınarak laboratuvara gönderilen numunelerden 73 tanesinin pozitif çıkması üzerine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü geniş çaplı inceleme başlattı. Telef olan hayvanlar bulundukları bölgelerde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlükleri veteriner hekimleri gözetiminde Iğdır Belediyesi, Iğdır İl Özel İdaresi iş makineleri desteğiyle iki metrelik çukurlarda üzerine kireç dökülerek imha edildi. 

Salgın hastalıkla ilgili Iğdır Valiliği'nden yapılan açıklamada, yaşanan hastalık nedeniyle hayvanları telef olan yetiştiricilere tazminat ödeneceği bildirildi. Bu hastalığa yakalanmış olan hayvanların et kalitelerinin çok bozulduğundan hiçbir şekilde değerlendirme imkanının bulunmadığı kaydedilen açıklamada, "Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlükleri veteriner hekimlerinden oluşan ekiplerce il genelinde hastalık mihrakları çevresinden aşılama çalışmalarına başlanılmış olup, bugüne kadar toplam 22 bin adet sığıra aşı uygulanmış ve halen aşılama çalışmaları devam etmektedir. Yetiştiricilerimizin aşılama çalışmalarına yardımcı olarak sığırlarını aşılatmaları gerekmektedir.

Iğdır İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu toplanarak bazı hayvancılık işletmelerinde görülen sığır çiçek hastalığının yayılmasını önlemek ve daha etkin ve aktif mücadele imkanı sağlayabilmek amacı ile hayvan hareketlerinin en pasif hale indirgenmesi için il genelinde 28 günlük karantina uygulanması, karantina süresince ilimize hayvan giriş çıkışının yasaklanarak Iğdır Belediyesi’ne ait hayvan pazarının 28 gün boyunca kapatılması kararlarını almıştır. Sığır yetiştiricilerimizin bu konuda hassas davranarak İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu kararlarına uyması, sığırlarını aşılatmaları ve hastalık çıkışlarını en kısa zamanda il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine bildirmeleri büyük önem taşımaktadır" denildi.
Valiliğin il genelinde yaptığı bu uygulamadan memnun olduklarını dile getiren işletme sahipleri ise, henüz hastalık buluşmayan hayvanlarına gerekli aşının yetkilerce yapıldığını söylediler. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim