• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 13 °C

Her 3 kişiden biri 'sepsis' yüzünden ölüyor

Her 3 kişiden biri 'sepsis' yüzünden ölüyor
Dünyada 8 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan sepsis hastalığına karşı vatandaşları uyaran uzmanlar, her 3 saniyede bir kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Halk arasında kan zehirlenmesi olarak yanlış bir tabir ile bilinen sepsis hastalığı, dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Her 3 saniyede ise bir kişi yine bu hastalık nedeniyle ölüyor. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, Türkiye'de sepsisin ne sıklıkta görüldüğü hakkında net bir bilgi olmadığını belirterek, Türkiye'de de her sene 150-200 bin kişinin sepsisten kaybediğine dikkat çekti.

Vücut enfeksiyonlara tepki veriyor
20. Uluslararası Yoğun Bakım Sempozyumu’nda enfeksiyonlarla birlikte ortaya çıkan sepsis hastalığı her boyutuyla masaya yatırıldı. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, sepsisin halk arasında "kan zehirlenmesi" olarak yanlış adlandırıldığına değinerek, sepsisi, "enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği kontrolsüz yanıtın kendi doku ve organlarında zarar vererek, ölüme kadar giden organ disfonksiyonları oluşturması" şeklinde tanımladı.

Her yıl yüzde 13 artıyor
Erken tanı ve tedavi yapılamaması, kaçınılmaz bir şekilde çoklu organ yetmezliği ve ardından ölümle sonuçlandığını dile getiren Prof. Dr. Ünal, alınan önlemlere rağmen sepsisin görülme sıklığı her yıl yaklaşık yüzde 13 oranında artış gösterdiğini kaydetti. Sepsisten ölüm oranlarının ülkeye, yoğun bakıma ve alınan önlemlere göre değişiklik gösterdiğini anlatan Ünal, şu bilgileri verdi:

Maliyeti de çok yüksek
"Ölüm oranları yüzde 30-60 arasında değişiyor. Bunun en ileri formu olan septik şok yani kan basıncının düzeltilemez şekilde düştüğü durumlarda ölüm oranı yüzde 80'lere kadar çıkıyor. Bu, hem halk sağlığı hem maliyet açısından ciddi problem. Çünkü Avrupa'da bir sepsis hastasının sadece hastane maliyeti 25 bin avro. Türkiye'de sepsisin ne sıklıkta görüldüğü hakkında net bir bilgi yok. 'Türkiye'de her sene 150-200 bin kişi sepsisten kaybediyoruz' diye tahmin ediyorum."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim