BBC Türkçe'de yer alan habere göre; şekerlerin proteinle etkileşimi sonucu oluşan ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE), daha önce yapılan incelemelerde Tip 2 diyabet hastalığıyla bağlantılı olduğu ifade ediliyordu.
AGE ürünlerinin ağırlıkta olduğu bir beslenme programı uygulanan farelerin beyninde protein seviyesinin tehlikeli oranda arttığı ve bilişsel işleve zarar verdiği görüldü.
Yaşları 60’ı geçkin bireylerde yapılan kısa dönem incelemede de kanda AGE ürünlerinin yüksek olması ve bilişsel işlevler arasında bir bağ olduğu görüldü.
Araştırma sonuçlarında şu ifadeler yer aldı: “Yaşla bağlantılı demans (bunama) yüksek oranda ileri glikasyon son ürünleriyle bağlantılı olabilir.”
Londra Üniversitesi Tıp Profesörü Derek Hill, sonuçların ‘ikna edici’ olduğunu belirtip kesin yanıtlar için araştırmalara devam edilmesi gerektiğini söyledi.
AGE (İLERİ GLİKASYON SON ÜRÜNLERİ) NEDİR?
Süt ve şeker ısıtılırsa, protein ve şeker molekülleri arasında fonksiyon sonucu kahverengi renk ve özel tat oluşur. Bu süreç luramelizasyon olarak tanımlanır. Vücudumuzda şeker, protein ve pek çok katalizatör var. Vücutta protein ve şeker arasındaki reaksiyonların en sonunda AGE (ileri glikasyon son ürünleri) olarak adlandırılan yapışkan tortular oluşur. Bu tortular, Afi Eler komşu protein iplikleri arasında anormal çapraz bağlar geliştirerek bu proteinleri daha az elastiki ve daha az esnek yaparak normal işlevlerini kısıtlarlar. Bu çapraz bağlar, göz merceklerinde proteinleri matlaştırıp katarakta neden olurlar.
Yaşlı derinin kırışıp sarkmasından, damar sertleşmesinden çapraz bağlı proteinler sorumlu olabilir. Beyindeki çapraz bağlı proteinler, Parkinson ve Alzheimer gibi sinir hasarına bağlı hastalıkların gelişmesine neden olabilirler. AGE’ler ve çapraz bağlı proteinler bağışıklık sistemiyle ilgili iltihap oluşturucu tepkiler başlatabilir, hücreleri çoğalmaya teşvik edebilir. Yaşlılık hastalıklarının çoğu, bu maddelerin giderek birikmesine ve vücut yapısının işlevlerinde yaptıkları değişikliklere bağlanabilir.
Özellikle şeker hastalarında kan şekeri düzeyleri çok yüksektir. Bu nedenle diyabetlilerde katarakt, böbrek hastalığı, damar sertliği, hipertansiyon ve bazı yaşlılık hastalıkları erken gelişmekte ve sık görülmektedir.