• BIST 8718.11
  • Altın 2244.297
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.1686
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Erdek’te müstahsile ’Zeytin Güvesi’ uyarısı

Erdek’te müstahsile ’Zeytin Güvesi’ uyarısı
Erdek Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü uzmanları tarafından zeytinliklerde yapılan kontroller sonucunda, zeytin yetiştiricilerine Zeytin Güvesi ile mücadele...

Erdek Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü uzmanları tarafından zeytinliklerde yapılan kontroller sonucunda, zeytin yetiştiricilerine Zeytin Güvesi ile mücadele çalışmaları kapsamında ilaçlama zamanının geldiği bildirildi.

Erdek Tarım ve Orman İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, üreticilerin Zeytin Güvesi zararlısına karşı doğru zamanda, doğru şekilde ve ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile ilaçlama yapmalarının mücadelenin etkinliği açısından önemli olduğunu söyledi. Kullanılacak olan bitki koruma ürünleri konusunda Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü teknik personelinden destek alınabileceğini ifade eden Işıktaş, "Zeytin Güvesi (Çiçek Nesli) ve zeytin pamuklu bit zararlılarına karşı mücadele zamanı gelmiş olup, uygun hava koşullarında, ruhsatlı tarım ilaçları ile ilaçlama yapmanız gerekiyor. Tüm üreticilere hayırlı ve bol kazançlı bir sezon geçirmelerini diliyorum" dedi.

Zeytin Güvesi zararlısının ergin kontrol ve takipleri Nisan ayından itibaren haftalık ve günlük periyotlar halinde sahada görevli ziraat mühendisleri tarafından yapılıyor. Zararlıyı takip ve kontrol amacıyla muhtelif lokasyonlara asılan tuzakların kontrolleri yanında, tüm zeytin bölgelerinde yumurta sayımları ve sürvey çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Halk arasında Zeytin Sap Kurdu olarak da bilinen Zeytin Güvesi zararlısı; zeytin meyvesinin sap dibinden hareketle çekirdek içine girmekte ve burada beslenmektedir. Ağustos-Eylül aylarında ise giriş yaptığı delikten çıkışı sırasında sap ile meyve arasındaki bağlantıyı kopararak danelerin dökülmesine sebep olmaktadır. Popülasyonun yoğun olduğu ve mücadelenin doğru şekilde yapılmadığı yıllarda önemli verim kayıplarına neden olmaktadır. Mücadelenin etkin şekilde yapılması amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarınca üreticilere yönelik çiftçi toplantıları, çiftçi ziyaretleri düzenlenmekte ve SMS (kısa mesaj) ile üreticiler bilgilendirilmekte.

Erdek’te müstahsile ’Zeytin Güvesi’ uyarısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim