• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Enerji Müzesi’nde Öğrencilere Tasarruf Taktikleri Anlatıldı

Enerji Müzesi’nde Öğrencilere Tasarruf Taktikleri Anlatıldı
Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'ya kazandırdığı Merinos Enerji Müzesi, 11-17 Ocak tarihleri arasındaki Enerji Verimliliği haftası münasebetiyle bir dizi...

Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'ya kazandırdığı Merinos Enerji Müzesi, 11-17 Ocak tarihleri arasındaki Enerji Verimliliği haftası münasebetiyle bir dizi programa ev sahipliği yapıyor.

Hafta boyunca sürecek söyleşi ve atölye çalışmalarında, öğrencilere ve vatandaşlara enerji tasarrufunun önemi anlatılıyor. Enerji Verimliliği Haftası programlarının ikinci söyleşisinde Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Ziya Yüce tarafından "Tasarruf taktikleri" aktarıldı.

Enerji bağımsızlığının önemli bir olay olduğunu söyleyen Yusuf Ziya Yüce, Türkiye'nin elektriğin yüzde 65'ini doğalgaz üzerinden sağladığını, yüzde 65'lik doğalgazın yüzde 80'inin de Rusya'dan temin edildiğini ifade etti. Enerjide başka ülkelere bağımlı olduklarını, bu yüzden tasarrufun Türkiye için daha önemli olduğunu söyleyen Yüce, "Yenilebilir enerjiden yararlanmak da önem taşıyor. Bu kaynaklar son iki senedir gündemimize daha fazla giriyor. Özellikle rüzgar konusunda önemli yatırımlar yapılıyor. Günden güne bu yatırımları artırarak ülke stratejisi olarak dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefliyoruz. Dünyada gelişmiş ülkelerin neredeyse tamamı enerji bağımsızlığı sağladı. Çünkü enerji bağımsızlığı, ekonomik bağımsızlıktan daha önemli bir olaydır. Artık yapılan her şey enerjiyle yapılıyor. Enerji tüketiminin artışı oranında bir enerji üretimi yapamıyoruz. Dışa bağımlılığı azaltmak için de ülkesel politikaların yanında bireysel olarak tasarruf yapabiliriz" dedi.

Daha fazla tasarruf yapmanın yollarını anlatan Yüce, evde ve işyerlerinde küçük hareketlerle tasarruf yapılabileceğini dile getirdi. Elektriğin hayatın her anında var olan ve hayatı kolaylaştıran bir unsur olduğunu belirten Yüce, "Bizce elektrik güçtür. Güçlü olmak için enerjiye sahip olmak, elektriği üretme zorundayız. Buna su ve doğalgaz da dahildir. Teknoloji yeniliklerin temelinde elektrik var. Ülkelerin kalkınmasında elektriğin önemli bir yeri vardır. Enerjide tasarruf, ürettiğimiz enerjinin ihtiyacımız olduğunu kadarını kullanmaktır. Tasarrufla en basitinden paramız hem bizim, hem de ülkemizin cebinde kalır. Var olan kaynakları yormayız, ülkenin dışa bağımlılığını azaltırız" diye konuştu.

Tasarruf taktikleri de veren Yüce, evden çıkarken buzdolabı hariç bütün fişlerin çekilmesini tavsiye etti. Elektronik eşyaların çalışmasa bile fişleri takılı olduğunda enerji tükettiğini hatırlatan Yüce, ütünün en çok enerji harcayan materyallerden biri olduğunu, kullanımın son 5 dakikasında fişten çıkartılmasıyla yüzde 10 tasarruf sağlanabileceğini söyledi. Elektrikli süpürgelerin de haznelerinin sık sık temizlenmesiyle enerji tasarrufu yapılabileceğini anlatan Yüce, şunları söyledi:

"Fırınlar da en çok enerji tüketen beyaz eşyalardandır. Kapağı çok sık açmamak faydalıdır. Buzdolabını güneşin görülmediği yerlere koymalıyız. Normal ampule göre yüzde 20 daha az enerji harcayan tasarruf ampullerini tercih etmeliyiz. Cep telefonlarında ekran aydınlığını yüzde 50'ye düşürmeliyiz. Dizüstü bilgisayarlar masa üstü bilgisayarlardan daha az elektrik harcar. Bu yüzden dizüstü bilgisayarlar tercih edilmeli. Banyodaki enerji ihtiyacı, güneşi çok alan yerlerde güneş enerjisiyle karşılanmalıdır. Kombiyi tamamen kapatmayın, kısın. Açılırken daha fazla elektrik ve gaz harcıyor. Çamaşır makinesi kısa programla çalıştırılmalı. Beyaz eşyalarda A plus eşyalar tercih edilmeli. Tasarruf, kadınların elinden çıkan bir olaydır. Yapılacak ufak ve basit hareketlerle elektrik faturası yüzde 20'ye kadar düşebilir".

"Akşam 10'dan sonra elektrik kullanırsam daha az gelir, sabah 5'ten sonra kullanırsam daha çok gelir düşüncesi doğru değil" diyen Yüce, bunun için elektrik dağıtım şirketine başvuruda bulunulması gerektiğini hatırlattı. Program, soru cevap bölümüyle sona erdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim