• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Çocuklarda Beslenmeye Dikkat!

Çocuklarda Beslenmeye Dikkat!
Diyetisyen Elif Bilgin, çocuklarda beslenmeye dikkat çekerek, şeker, kızartmalar ve fastfood türü yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Diyetisyen Elif Bilgin, çocuklarda beslenmeye dikkat çekerek, şeker, kızartmalar ve fastfood türü yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Doğru beslenme hakkında bilgi veren Diyetisyen Elif Bilgin, çocukların her öğünde dört ana besin grubunu tüketmesine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle çocuklarda kahvaltı öğününün atlanmaması gerektiğini dile getiren Bilgin, "Siz besin seçiyorsanız, çocuğunuz da seçecektir. Siz meyve yerseniz meyveyi, siz sebze yerseniz sebzeyi tercih edecektir. Kahvaltı öğününü mutlaka yapmasını sağlayın. Çocuğunuzun belirli öğün saatleriniz ve yeriniz olsun. Sofrada hep beraber "Sağlıklı Beslenmenin Önemi'nden bahsederek öğününüzü tüketin. Alışveriş yaparken abur cuburlar yerine sağlıklı atıştırmalıklardan almayı tercih edin. Evinizde yağlı tohumlardan badem, fındık, ceviziçi ve kuru meyveler mutlaka onun ulaşabileceği bir kasede bulunsun. Gazlı içeceklerden tüketmek istediğinde evde onun için taze sıkılmış meyve sularını hazırlayabilirsiniz. Ana öğünlerde kurabiye, çikolata, kek yerine süt, ayran, meyve veya meyveli yoğurt tüketmesine özen gösterin. Çocuklar patates kızartmasını çok severler. Evde onun için fırında çok az yağ ile lezzetli patatesler hazırlayabilirsiniz. Evde hazırladığınız köftelerle ona hamburgerler hazırlarsanız, dışarıda hamburger yemek istemeyecektir" ifadelerini kaydetti.

Gün içinde bol bol su içilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Bilgin, "Açlıkla susuzluk karıştırılabilir. Çocuklar yemekten kısa bir süre sonra acıktım diyorsa öncelikle su içmesini önerin. Düzenli fiziksel aktivitelere katılmasını teşvik edin. Sağlıklı besinler tükettiğinde gelişimi için ne kadar faydalı olacağını onu sıkmadan anlatın. Çocuklarınızın televizyon karşısında yemek yemesine müsaade etmeyin. Eğer mutfağınızda ya da yemek yediğiniz ortamda televizyon var ise mutlaka kapalı tutun. Dışarıda yemek yememeniz imkansız. Bu nedenle onunla dışarı çıktığınızda ızgara yapan, çorbasını, salatasını yiyebileceği, ayranını içebileceği yerleri tercih edin. Unutmayın sizin seçiminiz çocuğunuzun seçimlerini belirler. Yemeği ödül veya ceza olarak kullanmayın. Sağlıklı besinler yemesi için ona sağlıksız besinlerden ödül vermeyin. Örneğin bu fasulyeyi yersen, sana hafta sonu hamburger alırım gibi sağlıksız pazarlıklar yapmayın. Çocuğunuza her istediğinde şekerli gıdalar ve abur cubur besinler vermeyin. Bu besinler, iştahı kapatarak öğünlerde besin tüketmesine engel olabilir. Çocuğunuz tabiki sevdiği şeylerden yiyecek ama bunu haftanın belirli günlerinde yapsın. Eğer sağlığınızı olumsuz etkileyen besinleri tüketmesini istemiyorsanız, yemekleri ve sofrayı daha ilginç hale getirin. Sevdiği oyun kahramanlarının olduğu peçeteler ve tabaklar, içmediği içecekler için renkli bardaklar ve çocuklar için hazırlanmış özel renkli pipetler veya çizgi kahramanların olduğu bir masa örtüsü kullanabilirsiniz. Hiç tüketmediği besinlere, ufak porsiyonlar ile başlayın. Israrcı olmayın. Sebze tüketmiyorsa az miktar sebze içeren bir makarna ya da börek ile çocuğunuzun iştah kapısını aralayın. Alışmaya başladıkça, miktar arttırın" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim