Şair Cemal Süreya’nın 1990 yılında vefat etmesi ardından mirası ve külliyatının basım yayın hakları kızı Ayçe Seber ile üvey kızı İçsel Dülgergil’e kaldı. İddiaya göre, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları A.Ş. ile Cemal Süreya’nın mirasçısı olan Ayçe Seber ile İçsel Dülgergil, 2007 yılında üretim, yayım, dağıtım ve telif hakları sözleşmesi imzaladı. Sözleşmeye göre Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları, Süreya’ya ait “Bütün Yazıları, Bütün Şiirleri (Günübirlikler, 99 Yüz, Sevda Sözleri, Toplu Yazılar 1, Günler)” adlı eserlerini 2013 yılına kadar yayına hazırlayacaktı. Sözleşme sona erince taraflar arasında bu süre 7 yıl ile sınırlı kalmak kaydıyla tekrar uzatıldı.
Hürriyet'in haberine göre ancak Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları, 2007 ve 2013 tarihli sözleşmeleri dayanak göstererek şaire ait “99 Yüz”, “Toplu Yazılar 1”, “Şapkam Dolu Çiçekler”, “Günler”, “Üvercinka”, “Beni Öp Sonra Doğur Beni”, “Göçebe”, “Güvercin Curnatası” ve “Sevda Sözleri” adlı eserleri izinsiz çoğaltmaya devam etti.
DAVA AÇTILAR
Bunun üzerine Cemal Süreya’nın iki mirasçısı avukatları aracılığıyla İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları’nın avukatı ise söz konusu davanın hukuki dayanağı olmadan açıldığını belirterek davanın reddini istedi.
4 YIL FAİZİYLE ÖDENECEK
İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada karar açıklandı. Davayı kabul eden mahkeme, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları’nın 30 bin 133 lira telif bedeli vereceği olduğunu belirterek bu ücretin 4 yıllık faiziyle birlikte Cemal Süreya’nın mirasçılarına ödemesine karar verdi.