• BIST 10123.23
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 20 °C

Boyunuz Kimi Etkileyeceğinizi Belirliyor

Boyunuz Kimi Etkileyeceğinizi Belirliyor
Psikolog Barış Gürkaş, insanların kendi boylarına yakın boy uzunluğuna sahip partnerler seçmelerinin daha çoğunluk olduğunu belirterek, "Çünkü bu...

Psikolog Barış Gürkaş, insanların kendi boylarına yakın boy uzunluğuna sahip partnerler seçmelerinin daha çoğunluk olduğunu belirterek, "Çünkü bu yeni bir araştırmanın söylediğine göre, genlerimizde var." dedi.

Yıllarca insanların kendi boy uzunluklarına yakın boyda partnerler seçmeye eğilimli olduğunun bilindiğini kaydeden Gürkaş, "Bu kadınların uzun boylu erkeklerden yana tercih yaptıkları genellemesine rağmen böyle. Anlaşılan o ki boy uzunluğumuzu kontrol eden aynı genler kimden hoşlanacağımızı da etkiliyor. Araştırmanın yazarlarından Dr Albert Tenesa: "Genlerimiz cazibemizi kendi boyumuza yakın boy uzunluğuna sahip partnerler için çekici kılıyor; uzun boylu insanlar yine uzun boylu insanlarla eş olur gibi. Boy uzunluğu için kişisel tercihleri ve kişinin kendi boy uzunluğunu etkileyen genetik çeşitliliğin %89'unun paylaşıldığını bulduk. Kendimizinkine yakın boy uzunluğuna sahip partnerler için doğal, doğuştan bir tercih eğilimimiz var." Partnerlerin boyları arasındaki bağlantı şaşırtıcı bir biçimde belirgin. Dr Tenesa: "Bir partnerin uzunluk genlerini kullanarak, seçilen partnerin boyunu %13 kesinlikle tahmin edebiliyoruz. Partnerler arasındaki boy uzunluğu benzerliği yaşadığımız toplumun sosyal ya da genetik yapısından etkilenmekten ziyade, partnerin fiziksel görünüşünün özellikle boyunun gözlemlenmesiyle oluşuyor." Bu fikre benzer bir şekilde pek çok insanın kendine benzer kişiler aradığını (benzer DNA da dahil) öne süren bir araştırmaya da göz atalım. "İnsanların bir partnerde aradıklarına, onlar bundan haberdar olsun ya da olmasın, benzer DNA yanına benzer inanç, benzer gelir, benzer eğitim, benzer yaş ve benzer vücut tipi gibi kategorileri de katalım. Yeni bir araştırma gösteriyor ki insanlar benzer DNA'ya sahip olan bir eş seçmeye daha meyilliler. Önceki araştırmalardan bir partner seçerken en güçlü faktörün eğitim seviyesi olduğunu biliyoruz. Bu araştırma gösterdi ki eş seçiminde benzer DNA'nın etkisi eğitimin etkisinin üçte biri niteliğinde." diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim