• BIST 10123.23
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 20 °C

Beyaz ekmek yararlı mı?

Beyaz ekmek yararlı mı?
Yıllardır süre gelen beyaz ekmek tartışmalarına uzmanlardan cevap geldi.

Türk insanının baş tacı olan ekmek konusunda Dr. Yavuz Dizdar önemli açıklamalarda bulundu. Gerçek ekmeğin nasıl olması gerektiğini, kanserle ekmek tüketimi arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını anlattı.
 
EKMEĞİN BİR ZARARI VAR MI, GÜNDE NE KADAR VE HANGİ EKMEĞİ TÜKETMELİYİZ?
 
Tam buğday unundan yapılmış ve gerektiği gibi mayalanmış ekmeğin bir zararı olmadığı gibi besleyicidir. Sorun ekmekten değil, unun beyaz olmasından ve mayalanmadan yapılmasından kaynaklanıyor. Gerçek ekmek sert ama lezzetlidir, bununla zaten doyarsınız. Oysa beyaz pamuk gibi ekmek doyurmadığı gibi kan şekerinin de kontrolsüz yükselmesine neden oluyor. 'Ekmek yemek kanser yapar' diye bir durum söz konusu değil. 
Sağlıklı beslenmek için günde kaç öğün yemek yenmeli? 
 
Bize genel kültür 3 öğün olarak öğretmiştir, ama bunun da kıstası yoktur. Önemli olan karnınızın ne zaman acıktığına bakmanız ve doygunluk hissi oluşmaya başlar başlamaz da yemeği sonlandırmaktır. Yemeğe aç oturmalı, aşırıya kaçmadan sonlandırmalısınız. Yemek ayaküstü değil, yavaş yenmelidir.
 
ŞEKERİN SAĞLIĞA ZARARLARI NELERDİR?
 
Şeker aslında enerjinin depolanma biçimidir, ama tek işlevi de bu değildir. Bu nedenle vücudun belli miktarda şeker alması gerekli görünmektedir, mesele bunda aşırıya kaçılmamasıdır. Kimse şekeri saf haliyle yemez, tatlıların içinde kullanılır, o nedenle saf kalmaz. Kullanımı aşırı artan mısır şurubu için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. 
 
MISIR ŞURUBU NELERDE KULLANILIR?
 
Meşrubatlar başta olmak üzere çok fazla yerde kullanılmaktadır. Hamburger köfteleri ve sosislere bile mısır şurubu konması elbette nedensiz değildir, raf ömrünü uzatır. 
 
BAL VE MEYVELERDEN ALINAN ŞEKER DE ZARARLI MI?
 
Makul ölçülerde tüketildiğinde bal, meyve ya da pekmezden alınan şekerden bir zarar gelmez. 
 
TAZE MEYVE SUYU ZARARLI MI?

Meyvenin tamamından yararlanmak gerek. Posa kısmını da tüketmeliyiz. Sürekli olmamak kaydıyla içilecek meyve suyunun herhangi bir zararı olmaz. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim