• BIST 10045.74
  • Altın 2399.392
  • Dolar 32.3782
  • Euro 34.7103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 26 °C

Asmmmo Başkanı Okkalı, Asgari Ücretin Arttırılmasının Piyasaya Etkisini Değerlendirdi

Asmmmo Başkanı Okkalı, Asgari Ücretin Arttırılmasının Piyasaya Etkisini Değerlendirdi
Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, asgari ücretin bin 300 lira olmasının işverenin maliyetini yüzde 43 oranında...

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, asgari ücretin bin 300 lira olmasının işverenin maliyetini yüzde 43 oranında arttıracağını belirterek, "Hükümetimiz tarafından bir kısmının sübvanse edilmesi gerekir" dedi.

ASMMMO Başkanı Mehmet Okkalı, asgari ücretteki artışın piyasalara etkisine ilişkin, "Asgari ücretteki bin 300 lira net artış tabi ki ilk başta güzel bir uygulama olduğu açık. Bu yönde hiçbir sıkıntımız yok. Halkın refah seviyesinin asgari ücretle çalışan kişilerin gelir politikalarının yükselmesi yönünden makul bir karar. Fakat bunun ekonomiye ve ülke ekonomisine, mali müşavirlerin muhasebesini tuttuğu sanayici kesimin, üretici kesimin ekonomisine nasıl yansıyacağının da çok iyi analiz edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Okkalı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şuan bizim yaptığımız çalışmalar göre üzerindeki bin 300 TL'lik net rakamın olmasıyla meydana gelecek artış oranı asgari ücretle çalışanlara yüzde 30'luk bir maaş zammını getirecek. Bu yüzde 30'luk maaş zammı geldiği zaman bunun işverene sigorta ve vergi maliyetini koyduğunuz zaman işverenin maliyeti yüzde 43 oranında artacak. Bugün benim ayda 10 bin lira personel giderim varsa 14 bin 300 liraya çıkacak bu gider. Yaptığımız üretimdeki satışlardaki maliyetlerimizde yüzde 43'lük oranında bir işçilik artışı olacak. Bunun piyasaya muhakkak yansıması olumsuz şekilde olacak. Enflasyon oranının artmasına sebep olacak. Eğer ki bu oran bir yerden sübvanse edilmezse otomatikman fiyatlara yansıyacak. Fiyatlara yansıdığı zamansa bir taraftan verilecek, diğer taraftan alınacak. Biz böyle bir şeyi asla Ankara Mali Müşavirler Odası olarak önermiyoruz. Buna muhakkak çeşitli çözüm önerileri sunulması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun en güzel yöntemi hükümetimiz tarafından bir kısmının sübvanse edilmesi gerekir. Bu sübvanse edildiği zaman insanların refah seviyesi biraz daha artabilir. Fiyatlara zamlar yansımadığı zaman ekonomideki rahatlama alım gücünün artması ekonomiyi canlandırır. Hem de fiyatların yükselmemesi ihracatımıza kadar birçok şeye etki eder. Eğer ki şuan bizim şuan da 10 liraya sattığımız bir ürün yarın 12 liraya çıkarsa biz bunu yurt dışına ihraçta edemeyiz. Bundan dolayı sigortaya, sigorta primlerine ve alınan vergi oranlarına teşvik yapılarak bu gelecek zam bu şekilde sübvanse edilmesi çok önemli."

"VERGİSİNİ MUNTAZAM ÖDEYEN MÜKELLEF VARSA YÜZDE 5 İLE 10 ARASINDA BİR İNDİRİM YAPILMASI DA BU SİSTEMİ DESTEKLER"

Sübvanseyle ilgili birkaç öneri de sunmak istediğini kaydeden Okkalı, "Borcu olmayan sosyal sigortalar primini ödeyen işverenlere şuan yüzde 5'lik bir teşvik var. Bu teşviki yapılacak hesaplamayla yüzde 10-12 gibi rakamlara çekildiği zaman buradan gelecek fark, bir kısmı buradan sübvanse edilebilir. Biz aynı uygulamanın gelir vergisinde de yapılmasını istiyoruz. Eğer vergisini muntazam ödeyen mükellef varsa yüzde 5 ile 10 arasında bir indirim yapılması da bu sistemi destekler. Hem de insanlara, mükelleflere, müşterilerimize düzgün verme alışkanlığı da getirebiliriz. Bu da bizim için çok önemli. Asgari ücretin artışı piyasadaki kayıtlı çalışan sigortalıları kayıt dışına itecek. İşveren şimdi eğer siz makul şartları sağlayamazsanız piyasa otomatikman makul şartları kendisi üretir. İşverenler bakacak şimdi piyasaya rekabet edemiyorlarsa kendilerini otomatik olarak kayıt dışına itecekler. Sigortasız eleman çalıştırma yönüne gidecekler" ifadelerini kullandı.

"BUNUN ENGELLENMESİNİ ÖZELLİKLE DEVLETİMİZDEN TALEP EDİYORUZ"

Türkiye'de Suriye'den göç eden Irak'tan göç eden çok sayıda yabancı olduğuna değinen Mehmet Okkalı, "Bunların çoğu kayıt dışı olarak zaten istihdam ediliyor. Fakat bu artışın sübvanse yoluyla çözümü üretilmezse bu tarafa anormal bir yüklenme olacak. Bu sefer Türk vatandaşı olan insanlar işten çıkarılacak yerine Suriyeli ve Iraklı vatandaşlar kayıtdışı olarak daha düşük ücretlerle, eski asgari ücret tutarındaki rakamlarla çalıştırılacağına inanıyoruz. Bunun engellenmesini özellikle devletimizden talep ediyoruz. Bu artışın diğer bir hususu da şuan Bağkur primlerinde işverenimize asgari ücrete göre hesaplama yapıldığı için Bağkur primlerinde de yeni yıldan itibaren bir artış olacak bu oranlara uygun bir şekilde. Bunun dışında gündelik çalışan evlerdeki temizlik elemanlarıyla ilgili primlerde de artış olacak. Evlerde yaşlı insanlarımıza bakan hasta bakıcılar var, yabancı işçilerde var. Buradaki insanların bütçeleri kısıtlı. Bu insanlara bu tür bir vergi ve sigorta yükünün gelmesi de onların ekonomik durumunu da zorlayacağından dolayı aynı teşvik uygulamalarının bu sektörde de yapılmasını özellikle bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim