• BIST 10093.11
  • Altın 2399.392
  • Dolar 32.3782
  • Euro 34.7103
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Yüksekdağ'ın dokunulmazlık yorumu: Türkiye kaybeder, kendileri kaybeder

Yüksekdağ'ın dokunulmazlık yorumu: Türkiye kaybeder, kendileri kaybeder
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili, "Bizim partimiz hakkında eş başkanlarımız hakkında...

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili, "Bizim partimiz hakkında eş başkanlarımız hakkında sayısız kez soruşturma açıldı; dokunulmazlık kaldırılması önergeleri verildi. Biz dün söylediğimizi bugün tekrar ediyoruz; Türkiye kaybeder, kendileri kaybeder. Bizler hiçbir zaman dokunulmaz olmadık. Her türlü saldırı, baskı karşısında siyaset yapıyoruz." dedi.

Yüksekdağ, partisinin Meclis Grup toplantısı sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Demokratik Toplum Kongresi'nin bildirgesinin Anayasaya aykırı olduğu iddialarıyla ilgili bir soruya Yüksekdağ, "Eğer ortada Anayasanın herhangi bir maddesine aykırılık varsa, önce sokağa çıkma yasaklarına baksınlar. Eğer Anayasaya aykırılıktan söz ediyorsa Cumhurbaşkanının "rejim fiilen değişmiştir" söylemine baksınlar. Bizler o nedenle yaptığımız deklarasyon açıklamasının Anayasal bir kurala, kritere, maddeye aykırı olduğunu düşünmüyoruz. Tam tersine Türkiye'de siyaset kurumu, yeni bir Anayasayı tartışmaya başlamış, var olan Anayasanın eleştirisini yapmadan nasıl tartışabilirsiniz; böyle bir yaklaşım olabilir mi? Herşeyden önce siyasi iktidar, Cumhurbaşkanı fiilen Anayasayı ihlal eden siyasi yaklaşımların açıklamasını, izahını yapmalıdır. Sokağa çıkma yasaklarında olduğu gibi, fiilen rejim değişmiştir açıklamasında olduğu gibi. Bizler yayınladığımız çözüm deklarasyonunda güncel bir çözüm perspektifi ortaya koyduk. Hem de yeni ve demokratik bir anayasanın tartışılabilmesinin kapısını açtık. Şu anda Cumhurbaşkanı bize Anayasa'nın şu maddesini ihlal ettiniz demenin dışında siyasi hiçbir söylem, yaklaşım sergilemiyor. Böyle bir siyasi diyalogsuzluk zemini içinde, şu maddeyi ihlal ettin, bu maddeyi ihlal ettin yaklaşımı ve retçiliği dışında bir muhataplık ilişkisi kurulmuyor. Çok yanlış bir yaklaşım. Özellikle de ihanet kavramı çok ağır ve yıkıcı bir yaklaşımdır. Demokratik siyaset kurumunu, işlemesini engellemeye dönük bir yaklaşımdır. Yeni bir anayasanın tartışıldığı bir dönemde siyaset kurumunun bütün tartışma zeminlerinin açılması gerekir, sonuna kadar bu zeminin tartışılması gerekir." karşılığını verdi.

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili bir soruya HDP Eş Genel Başkanı, "Bizim partimiz hakkında eş başkanlarımız hakkında sayısız kez soruşturma açıldı; dokunulmazlık kaldırılması önergeleri verildi. Biz dün söylediğimizi bugün tekrar ediyoruz; Türkiye kaybeder, kendileri kaybeder. Bizler hiçbir zaman dokunulmaz olmadık. Her türlü saldırı, baskı karşısında siyaset yapıyoruz. Barış ve demokratik siyaset zeminini kaybetmemek için inanılmaz, akıl almaz bir dirayet gösteriyoruz. Bunun için Türkiye demokrasisi adına bize teşekkür etmeleri gerekirken; buradan da dokunulmazlığın kaldırılması tartışması yapıyorlarsa; bizim kaybedeceğimiz hiç bir şey yok. Bundan Türkiye kaybeder, her şeyden önce siyasi kurumları, yapıları korumakla mükellef Cumhurbaşkanı ve siyasi iktidar kaybeder." diye cevap verdi.

Yüksekdağ'ın dokunulmazlık yorumu: Türkiye kaybeder, kendileri kaybeder

Yüksekdağ'ın dokunulmazlık yorumu: Türkiye kaybeder, kendileri kaybeder

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim