• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Bir de bizim pencereden bakalım!

Recep Canpolat

Siyaset bilimcilerine göre, ülkeler için onlarca yıl 'kısa zaman dilimi' olarak yorumlanırken, diğer taraftan siyaset için 24 saatin 'çok uzun bir zaman süresi' olduğu değerlendirilmektedir.

10 Kasım 2015 tarihinde bu sütunlardan kalem aldığım yazıda, TBMM Başkanlığı için AKP Grubu'nun İsmail Kahraman üzerinde karar kılınacağını belirtirken, Bakanlıklar ataması konusunda, Beştepe ile Çankaya arasında ince kırılmaların olabileceğini, ancak son sözü Erdoğan'ın söyleyeceğini ifade etmiştim.

Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Başkanlığı'nda kurulacak olan 64. Dönem Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin açıklanmasına 72 saatten az bir süre kala Ankara kulislerinde, Bakan-Toto oynanmaya devam ediyor.

Son AKP Genel Kurulu'nda Ahmet Davutoğlu'na karşı "Aba altından sopa göstermek" için imza toplamada öncülük yapan Nurettin Canikli ve Mustafa Şentop, Başbakan Davutoğlu'nun kırmızı çizgisi olarak nitelenirken, iki isimden birinin kabine dışı kalacağı veya ikisinin birden hükümetten yer alamayacağı, ifade ediliyor.

Daha önce 4 olan Başbakan Yardımcılığı sayısının 5'e çıkarılmasıyla birlikte, bu koltuklara gelmesi beklenen Ali Babacan, Yıldırım Tuğrul Türkeş, Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan ve Ömer Çelik'in isimleri yüksek perdeden seslendirmeye başlandı. Ancak bu isimlere Lütfi Elvan ve Berat Albayrak'ın eklendiğini de söylememizde fayda var. Diğer taraftan Berat Albayrak'ın isminin Ekonomi Bakanlığı'nda da geçtiğini belirtmemiz gerekir.

Ankara'da güvenilir kaynaklardan aldığım bilgiye göre, Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı 64. TC Hükümeti'nde rutin olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na kadın bir ismin atanacağı belirtilirken, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı koltuğuna ikinci bir kadın milletvekilinin yer alacağı ifade ediliyor. Yani yeni hükümette iki kadın bakanımız olacağı kesin gibi...

Adalet Bakanlığı'na Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na Çağatay Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığı'na Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanlığı'na İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanlığı'na Recep Akdağ ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Binali Yıldırım'ın getirileceğine kesin gözü ile bakılıyor.

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın kabinede olacağı ifade edilirken, Reformlardan Sorumlu Başbakan Yardımcılığı mı? Yoksa Kalkınma Bakanı mı olacağı merak edilen en önemli konu olarak önümüzde duruyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na Diyarbakır'a tahsis edileceği ve Galip Ensarioğlu'nun bu bakanlığa getirileceği kaydedilirken, Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek veya Naci Ağbal'ın atanacağı belirtiliyor.

Ahmet Davutoğlu'nun kırmızı çizgisi olarak nitelediğimiz, Nurettin Canikli'nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na getirilmemesi halinde, Hayati Yazıcı'nın bu bakanlık için en güçlü isim olarak göründüğünü belirtmemiz gerekir.

TAHMİNİ 64. DÖNEM TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ'NİN ŞU İSİMLERDEN OLUŞMASI BEKLENİYOR

BAŞBAKAN: PROF. DR. AHMET DAVUTOĞLU

BAŞBAKAN YARDIMCISI: ALİ BABACAN (EKONOMİ)

BAŞBAKAN YARDIMCISI: YILDIRIM TUĞRUL TÜRKEŞ

BAŞBAKAN YARDIMCISI: PROF. DR. NUMAN KURTULMUŞ

BAŞBAKAN YARDIMCISI: YALÇIN AKDOĞAN - EFKAN ALA

BAŞBAKAN YARDIMCISI: ÖMER ÇELİK (SÖZCÜ)

ADALET BAKANI: BEKİR BOZDAĞ

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI: BAYAN ?

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANI: VOLKAN BOZKIR

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI: FİKRİ IŞIK

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI: FARUK ÇELİK

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI: MEHMET ÖZHASEKİ

DIŞİŞLERİ BAKANI: MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

EKONOMİ BAKANI: BERAT ALBAYRAK

ENERJİ VE TABİ KAYNAKLAR BAKANI: TANER YILDIZ

GENÇLİK VE SPOR BAKANI: ÇAĞATAY KILIÇ

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI: GALİP ENSARİOĞLU

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI: NURETTİN CANİKLİ - HAYATİ YAZICI

İÇİŞLERİ BAKANI: EFKAN ALA - YALÇIN AKDOĞAN

KALKINMA BAKANI: LÜTFİ ELVAN

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI: BAYAN ?

MALİYE BAKANI: MEHMET ŞİMŞEK - NACİ AĞBAL

MİLLİ EĞİTİM BAKANI: NABİ AVCI

MİLLİ SAVUNMA BAKANI: İSMET YILMAZ

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI: VEYSEL EROĞLU

SAĞLIK BAKANI: RECEP AKDAĞ

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI: BİNALİ YILDIRIM

Ülkemize hayırlı olsun...

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim